Pozor na ně, hrozí pořád a všude
Riziko urputných průjmů hrozí po celý rok, samozřejmě i doma. V chladnějších měsících se střevní infekce šíří stejně jako virová nebo bakteriální kapénková infekce a obvykle dokáže postihnout celou skupinu lidí: školní třídu, pracovní kolektiv nebo sportovní družstvo včetně jejich blízkého okolí a příbuzných.
V teplejších měsících a v létě působí virové a bakteriální infekce stejně intenzivně jako v zimě. V našem okolí však číhají nová rizika. Nemusíme vůbec vycestovat do zahraničí, kde podle destinace hrozí větší či menší nebezpečí nákazy.
I při pobytu u nás podstupujeme rizika spojená s konzumací potravin mimo domov. Vedle zmrzlin či zákusků se mohou stát zdrojem průjmového onemocnění také vejce, mléčné výrobky nebo nemyté ovoce. V posledních letech bývá častou příčinou potíží nedostatečně tepelně upravené maso konzumované při oblíbeném zahradním grilování.
Zvládání akutního průjmu
Akutní průjem obvykle trvá několik dní. Po jeho skončení však ještě další dny probíhá rekonvalescence. Obtíže však mohou přervávat i déle. Největším rizikem od prvního dne průjmového onemocnění je hrozba dehydratace, takže je nezbytné, aby nemocný dodržoval pitný režim a nahrazoval ztrátu tekutin. Nejlépe se k jejich doplňování hodí minerálky, které navíc dodají pro tělo nezbytné ztracené minerály a soli. Dobře se hodí i sladký černý čaj.
Kromě upraveného jídelníčku se osvědčilo u akutních průjmů i podávání probiotických přípravků s probiotickou kvasinkou Saccharomyces boulardii, která dokáže jako okamžitá pomoc účinně pomáhat při průjmových obtížích. Tento speciální kmen je obsažen například v přípravku Biopron Forte, který dokáže rychle vyřešit na vzniklé problémy a je zároveň šetrný k našemu organismu.
V případě plánované cesty na dovolenou do rizikových oblastí je vhodné užívat Biopron Forte i preventivně, a to alespoň týden před odjezdem. Díky působení obsažených probiotik a Saccharomyces boulardii se v trávicím ústrojí vytváří prostředí mnohem odolnější vůči patogenním původcům průjmových onemocnění, takže riziko vypuknutí onemocnění významně klesá. Spolu se správnou životosprávou a vhodným probiotickým přípravkem se tak můžeme nepříjemným zažívacím obtížím zcela vyhnout.