Přílohy v dietě: jíst nebo vynechat? | e15.cz

Přílohy v dietě: jíst nebo vynechat?

ZDROJ: Ženy - E15

Redakce

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Přílohy v redukční dietě jsou předmětem dlouhých diskuzí. Jedni radí – úplně vynechat, protože tak snížíme příjem sacharidů v období hubnutí.

 Druzí oponují, že absence příloh nemá smysl a vede jen ke krátkodobému výsledku a návratu váhy zpět po zařazení příloh do jídelníčku. Oba přístupy mají pravdivé argumenty, nejlepší je jako obvykle zlatá střední cesta.

„Dlouhodobé vynechání příloh při redukčním režimu není vhodné, protože jsou důležitým zdrojem komplexních sacharidů,“ říká Kristýna Galová z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment. „Na druhou stranu, množství příloh je potřebné regulovat. Podle našich dlouholetých zkušeností se vyplatí přílohy vynechat nebo omezit v počátcích redukčního programu – takovýto postup pomůže rychleji nastartovat hubnutí.“

Důležité je vědět, jak přílohy připravovat a zařazovat do jídelníčku



Lze však úspěšně hubnout i bez vynechání příloh. Důležité je vědět, jak je připravovat a zařazovat do jídelníčku. „Měli jsme klientku, která měla přílohy velmi ráda a vícekrát zkoušela hubnout, ale nikdy se nedokázala příloh na delší dobu vzdát, proto její snahy o štíhlejší postavu vždy ztroskotaly. Přílohy jsme tedy zařazovali i v prvních týdnech hubnutí, ale změnili jsme způsob jejich kuchyňské úpravy a poradili, se kterými potravinami je kombinovat a jak ušetřit energii,“ říká Kristýna Galová.

Můžete zkusit kompromis – v prvních týdnech hubnutí jíst přílohy dvakrát nebo třikrát do týdne a u zbytku jídel je zcela nahradit zeleninou.

Přílohy však zařazujte raději v rámci oběda, jako součást večeře při redukčním režimu vhodné nejsou. Porce přílohy by neměla být větší než 150 gramů.

Některých příloh je lepší se vzdát úplně



Některých příloh bychom se měli raději vzdát úplně, nejen v době hubnutí. Hranolky, houskové knedlíky nebo bramboráčky nám mohou chutnat, ale zdravá racionální strava s nimi nepočítá. Vhodná není ani bramborová kaše; i ta obsahuje poměrně velké množství energie, vyšší glykemický index (brambory jsou téměř rozvařené) a pro redukční dietu nevhodnou kombinaci sacharidů a tuků.

Vhodnými přílohami naopak jsou rýže, brambory, celozrnné těstoviny nebo těstoviny z tvrdé pšenice, případně špaldové těstoviny.

Přílohy může vždy vhodně doplnit mladá blanšírovaná nebo dušená zelenina. Vedle toho, že zvýší estetiku servírovaného jídla, také více zasytí, proto si vystačíme s menší porcí přílohy.

Energii lze ušetřit i tak, že budete upřednostňovat nové brambory, jarní kořenovou zeleninu a čerstvě připravené domácí těstoviny, které mají vyšší obsah vody a tím i méně energie.


Nižší glykemický index je pro hubnutí příznivý



Protože přílohy obsahují velké množství sacharidů, vyplatí se sledovat vedle energetické hodnoty také jejich glykemický index. Ten vyjadřuje schopnost sacharidové potraviny ovlivnit hladinu cukru v krvi; čím je nižší, tím je potravina vhodnější. Potraviny s nízkým, maximálně středním glykemickým indexem napomáhají udržovaní normální koncentrace glukózy v krvi, prodlužují pocit nasycení a také poskytují dostatečný „prostor“ pro využití energie z tuků.

Důležitý je i způsob tepelného zpracování



Glykemický index je kromě druhu potraviny ovlivněn také jejím zpracováním. „U příloh jde zejména o jejich tepelnou úpravu – čím je delší, tím se hodnota glykemického indexu zvyšuje. Proto bychom neměli přílohy rozvářet, ale vařit pouze do doby, než budou „al dente“.


Příloha

Energetická hodnota na 100 gramů

Glykemický index

Nové brambory vařené

290 kJ

střední

Brambory vařené

360 kJ

střední

Brambory vařené ve slupce

365 kJ

vysoký

Brambory pečené

390 kJ

vysoký

Bramborová kaše

480 kJ

vysoký

Bramborové hranolky smažené

1110 kJ

vysoký




Rýže bílá vařená v páře

410 kJ

nízký

Rýže divoká tmavá -wild

420 kJ

nízký

Rýže natural – hnědá

465 kJ

střední

Rýže paraboiled

515 kJ

střední

Rýže bílá dlouhozrnná

545 kJ

střední

Rýžové chlebíky

1598 kJ

vysoký




Celozrnné těstoviny al dente

530 kJ

nízký

Těstoviny vaječné al dente

540 kJ

nízký

Špagety bezvaječné al dente

520 kJ

nízký

Špagety al dente

660 kJ

nízký



 Rovněž zeleninu bychom měli vařit krátce nebo ji přidávat k vařenému jídlu těsně před jeho dokončením, abychom zbytečně nezvyšovali glykemický index pokrmu,“ vysvětluje Kristýna Galová z brněnského Institutu kompliment.

Na začátku listopadu mohou všechny zájemkyně o efektivní hubnutí využít mimořádné nabídky na základní redukční program Institutu kompliment s 40% slevou prostřednictvím brněnské sekce portálu slevopark.cz. Lhůta pro uplatnění kuponů bude od poloviny listopadu do konce prosince. Kuponů bude k dispozici pouze deset, takže neváhejte!

Autor: Redakce

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video

Newslettery