Přírodní lékárna: Mocná síla česneku
Česnek kuchyňský (Allium sativum) patrně pochází ze střední Asie z oblasti Mongolska a provází lidstvo už skoro čtyři tisíce let. Ze své původní vlasti se dostal do Číny a znali jej i ve starém Egyptě, kde byl dokonce považován za posvátnou rostlinu. Existují i papyry s recepty, kterými se léčilo nachlazení, virózy, bolesti hlavy a další nemoci.
V "lékárničče"
Dnes již upíry česnekem nevyháníme, přesto má v domácím léčitelství stále široké využití. Má pozitivní účinky především na obranyschopnost organismu a trávení, protože má schopnost ničit bakterie, viry i plísně, a to jak zevně tak i vnitřně.
Je známý jako účinné antiseptikum a antibiotikum a je v hodným doplňkem i prevencí při chorobách dýchací soustavy - chřipce, nachlazení, kašli, zánětech průdušek a plic , atd., nebo při chorobách trávící soustavy. Pomáhá a ozdravit střevní mikroflóru, podporuje trávení, odstraňuje nadýmání, střevní parazity i křečovité bolesti břicha.
Lékařské studie také prokazují, že pravidelná konzumace česneku dokáže snížit rizika výskytu nádorových onemocnění - např. rakoviny žaludku, střev a prostaty, a to až o 30%
V kuchyni
Doporučená dávka česneku je cca 5 g česneku, tedy zhruba jeden stroužek denně. Můžete ho povadávát v mléce nebo s medem.
V klasické kuchyni má všestranné využití: čerstvý rozetřený se solí se hodí do zelených salátů, dále do omáček, k zelenině, k masům (skopovému a hovězímu), do salámů i k rybám.