Probiotika - bakterie pro vaše zdraví

Naše zdraví sídlí ve střevech
Při trávení potravy vstřebává náš organismus důležité živiny a zbavuje se škodlivin. K tomuto procesu ale potřebuje harmonicky vyváženou střevní mikroflóru, jinak nás mohou potrápit nepříjemné průjmy, zácpy, nadýmání…
Pokud mikroorganismy obsažené v trávicím ústrojí nejsou v rovnováze, nedochází pouze k jmenovaným potížím. Vzhledem k provázanosti s imunitním systémem není naše tělo schopno zbavit se toxinů, viry mohou poškodit střevní sliznici, dostavují se alergie a v důsledku různé zdravotní potíže. Abychom tolik důležitou střevní mikroflóru udrželi ve vyváženém stavu, můžeme začít konzumovat stravu obsahující probiotika, nebo využít mnohem rychlejší možnosti - volně prodejný doplněk stravy, který probiotika obsahuje.
Probiotika jsou přátelské bakterie, které mají několik funkcí, z nichž nejdůležitější je, že brání pomnožení škodlivých bakterií, potlačují jejich růst v trávicím traktu a tím udržují rovnováhu střevních mikroorganismů. Také ale pomáhají vstřebávat ionty, snižovat hladinu škodlivého LDL-cholesterolu v krvi, mírnit alergii na některé potraviny, a dokonce působí preventivně před karcinomem tlustého střeva. Zároveň pomáhají v syntéze některých vitamínů.
Mezi nejčastěji zastoupené probiotické kmeny v trávícím ústrojí patří laktobacily a bifidobakterie. Laktobacily se vyskytují nejvíce v tlustém střevě, kde se podílí na trávících procesech. Současně udržují kyselé prostředí, které chrání sliznici střev (u žen takto působí také v pochvě, kde kyselé prostředí brání rozvoji kvasinek a vzniku mykóz).
Podobně jako laktobacily fungují také bifidobakterie, které se vyskytují v tenkém a tlustém střevě. Díky nim získává tělo z potravy důležité živiny, minerály a vitamíny. Bifidobakterie jsou zvlášť důležité pro trávící ústrojí malých dětí, u kterých tvoří podstatnou část střevní mikroflóry.
Proč se bez bakterií neobejdeme
Se zvyšujícím se věkem počet bifidobakterií klesá, v seniorském věku je pak počet bifidobakterií minimální. S tím souvisí řada trávicích problémů, které jsou pro seniory tak typické (špatné trávení, zácpa, nadýmání…).
Počet bifidobakterií také kolísá v závislosti na přísunu tzv. prebiotické vlákniny. Je to zvláštní typ vlákniny, která podporuje růst a aktivitu právě (a pouze) bifidobakterií ve střevní mikroflóře – hovoříme o bifidogenním efektu. Čím větší je tedy přísun prebiotické vlákniny, tím je v našem trávicím systému větší množství blahodárných bifidobakterií.
Vyvážená střevní mikroflóra s dostatkem probiotických mikroorganismů vytváří prostředí, které brání vzniku obtíží, jako jsou špatné trávení, nadýmání, zácpa, střevní infekce projevující se průjmem. Z dlouhodobého hlediska má vyvážená střevní mikroflóra s dostatkem probiotik i prebiotické vlákniny pozitivní vliv i u vážnějších onemocnění jakými jsou syndrom dráždivého tračníku či chronický zánět střeva (Cronova choroba, Ulcerózní kolitida). Pozitivně působí i při prevenci rakoviny střev nebo atopického ekzému u dětí.
Více podrobností o přínosu probiotik uvádí MUDr. František Jimramovský, uznávaný specialista na gastroenterologii a výživu z Fakultní dětské nemocnice Brno: „Pozitivní vliv probiotik na lidský organismus je zprostředkován řadou mechanismů. Probiotické bakterie produkují kyselinu mléčnou, která podporuje vstřebávání vápníku a železa obsažených v potravě. Kyselina mléčná je také výživou buněk tlustého střeva a tlumí růst patogenních bakterií. Produkcí kyseliny propionové probiotika příznivě ovlivňují metabolismus cholesterolu. Probiotika tvoří vlastní antimikrobní látky tlumící růst patogenních bakterií a řadu enzymů, které rozkládají potencionálně karcinogenní aminy a podporují trávení bílkovin a cukrů (protézy, laktáza).“
Po nemoci rychle v kondici
Na přelomu zimy a jara se daří bakteriálním infekcím, kterých nás zbaví většinou pouze antibiotika. Jsou rychlá a účinná, zastaví růst bakterií, které škodí, nebo je přímo zabijí, ale často svým působením zničí i mikroorganismy, které potřebujeme nutně k životu. Pro fungující trávení a přirozený imunitní systém by měla být naše střevní mikroflóra v rovnováze a do té ji vrátíprávě probiotika.
Při rekonvalescenci po antibiotikách je nutné doplnit chybějící probiotika rychle a v dostatečné míře. Jinak se může stát, že budeme trpět průjmem či zácpou, nežádoucími až alergickými reakcemi či kvasinkovými infekcemi. Přirozená obnova střevní mikroflóry však bývá příliš pomalá, takže je vhodné využít některých doplňků stravy, které probiotika obsahují.