Průjem - odpovědi lékaře na nejčastější dotazy čtenářů

1. Jaké jsou zdravotní komplikace, které může průjem způsobit?
Při průjmu dochází velmi často k rychlejší dehydrataci organismu a ztrátě důležitých minerálů, například draslíku, kterou jsou ohroženi zejména starší lidé a malé děti. Proto je potřeba při průjmech hlídat dostatečný příjem tekutin (u dospělého jsou to až 4 litry tekutin denně) a doplňovat minerály. Nejlepší prevencí průjmů je dodržování základních hygienických pravidel nejen u malých dětí a v letních měsících se vyhýbat občerstvení, nápojům nebo zmrzlině, u kterých nemáte jistotu čerstvosti a nezávadnosti.
2. Mého osmiměsíčního syna trápí často průjmová stolice. Poradíte způsob, jakým řešit?
Průjem u malých dětí je závažný příznak, který může rychle způsobit dehydrataci (odvodnění) dítěte. Proto je obecně doporučováno, aby v případě průjmu u těch nejmenších dětí (do 3 let věku) rodiče vždy navštívili dětského lékaře. Ten zhodnotí stav malého pacienta a doporučí vhodnou léčbu zaměřenou zejména na hydrataci pacienta. K léčbě je možné u takto malých dětí také využít některý z volně prodejných léků, například obsahujících přírodní jíl, který má práškovou formu a je tedy možné ho dítěti přimíchat do nápojů a tuhé nebo polotekuté stravy.
3. V létě nás čeká dovolená v Egyptě. Slyšeli jsme, že si odtamtud cestovatelé často přivezou střevní onemocnění, které je mnohdy potrápí už tam. Co byste poradil s sebou do lékárničky? Můžeme průjmům nějak předejít?
Pokud cestujete do těchto exotických zemí, zaměřil bych se zejména na pitný režim a používání pouze balené vody, která by měla být po otevření rychle spotřebována, aby nedošlo k její kontaminaci nebezpečnými bakteriemi. Veškeré ovoce a zeleninu doporučuji před jejich konzumací omýt balenou vodou a oloupat. Pokud je to možné, vyhýbejte se konzumaci ovoce a zeleniny bez slupky. Střevní potíže vám mohou způsobit i místní jídla, na která není naše trávení zvyklé. Proto bych vám doporučil opatrně vybírat restaurace a místa, kde budete jíst.
4. Zaujala mne informace o přípravku obsahující přírodní čištěný jíl. Doteď jsem na střevní potíže používala živočišné uhlí. Liší se něčím tyto dva přípravky?
Oba přípravky jsou ze skupiny adsorbencií, tzn., jsou schopny zachytávat škodlivé bakterie, viry i jiné toxické látky. Výhodou přírodního čištěného jílu ve srovnání s živočišným uhlím je, že nebarví stolici na černo a tím nemaskuje skryté nebezpečné krvácení. Přírodní jíl se také nevstřebává do organismu, tudíž jej mohou užívat i těhotné nebo kojící ženy. Samotné užívání přírodního čištěného jílu je pro pacienta jednodušší, stačí jen 3 až 6 sáčků denně, které je možné nasypat do sklenice vody a vypít. U živočišného uhlí se musí užít až 40 tablet denně, které je nutné rozkousat, rozdrtit nebo rozpustit. Jeho podávání může být tedy problematické především u malých dětí.
5. Již pět dní mám vodovou stolici. I přesto, že držím dietu, průjem stále přetrvává. Mám navštívit lékaře nebo pokračovat v dietě?
Doba pro samoléčbu průjmů se udává přibližně 7 dní. V případě, že se ve stolici objevily nějaké varovné příznaky, například krev, neváhejte navštívit lékaře. Lékaře je vždy třeba vyhledat, pokud se průjem projeví u malých dětí nebo seniorů, kterým hrozí rychlejší dehydratace. Včasnou návštěvou lze urychlit nejen diagnostiku, ale i stanovit vhodnou léčbu v případě, že by se jednalo o nějaké závažné onemocnění.
„Kdy vyhledat pomoc lékaře? Průjmové onemocnění nepodceňujte. Samoléčba sice může pomoci, ale vyhledat lékaže byste v každém případě měli pokud: průjem trvá déle než 5 dní a provází jej vysoké horečky a zvracení, se objeví ve stolici příměsi krve, se průjem objeví u kojenců a batolat, dlouhodobě trápí starší osoby a malé děti, dochází k rychlé dehydrataci, hlavně u starších osob a malých dětí.“
6. Můj dospělý syn velmi často trpí průjmy. Může trpět nějakou formou „chronického“ průjmu?
Chronický průjem je definován jako průjem trvající déle než 2-4 týdny, na který nezabírají běžně používané protiprůjmové léky. Většinou může signalizovat nějaké závažné onemocnění, například Chronovu chorobu nebo rakovinu tlustého střeva. S chronickým průjmem se také potýkají lidé po operaci žaludku, střeva nebo žlučníku. V některých případech jsou na vině léky, například užívání antibiotik, nebo nadměrné používání projímadel, které poškodí přirozený proces trávení. Pacienta, kterého trápí dlouhodobý průjem, je nutné důkladně vyšetřit, stanovit přesnou diagnózu a zvolit individuální terapii.
7. Je bezpečné užívání přípravků proti průjmu, které zastaví či zpomalí činnost střeva a tím i zastaví průjem? Kdy je vhodné je použít?
Přípravky zpomalující či zastavující pohyb střev, tzv. antimotilika (antipropulzíva), jsou při léčbě průjmů vhodná pouze krátkodobě. Délka jejich užívání nemá překročit 48 hodin. Pokud by se u pacienta objevilo například zánětlivé střevní onemocnění (toxické megakolon) nebo porucha pasáže střevem, která je způsobená poruchou střevní svaloviny (paralytický ileus), je podání léků ovlivňující pohyb střev pro pacienta nebezpečné. Jejich používání bych doporučil pouze v akutních případech, kdy je obtížné najít toaletu. Podávání těchto léků dětem mladším 12 let je nezbytně nutné konzultovat s lékařem.
8. Dcera se chystá na vodácký tábor. Přemýšlím, jaký přípravek jí přibalit do lékárničky pro případ průjmu. Můžete doporučit něco účinného?
Průjmy mohou postihnout nejen děti, ale i dospělé, a to i při dovolené v Česku. Doporučil bych přípravek, který působí na všechny typy průjmů a může jej užívat celá rodina včetně nejmenších dětí. Volil bych přípravek na bázi přírodního čištěného jílu (např. Smecta). Pokud by průjem trval déle než 5 dní (u dětí déle než 3 dny) a doprovázely ho horečky nebo úporné zvracení, je nutné vyhledat lékaře. Hlavně dětem a starším lidem by mohla dehydratace a ztráta minerálů způsobit zdravotní komplikace.
„Šest základních pravidel prevence průjmů: Dodržujte základní hygienické zásady. Po použití toalety, jízdě v MHD nebo nakupování si vždy umyjte ruce. Ovoce a zeleninu, které není možné oloupat, před konzumací pečlivě omyjte. Vejce a veškeré produkty z nich pečlivě tepelně upravte. Na porcování masa použijte jeden nůž a jedno prkénko, na kterém pak nekrájejte jiné potraviny. Během manipulace se syrovým masem se snažte nedotýkat jiných věcí. Maso nerozmrazujte v mikrovlnné troubě, ale vyndejte jej s dostatečným předstihem a nechejte rozmrznout při pokojové teplotě. V létě se vyhýbejte stánkům s rychlým občerstvením, ve kterých nemáte zaručenu čerstvost a nezávadnost použitých potravin.“