Průvodce moukami
Zapomeňte na to, že existuje jen pšeničná mouka. Přesvědčíme vás, že v kuchyni má každá mouka své místo. Liší se zrnem, strukturou a chutí, jedno však mají všechny tyto mouky společné – jsou celozrnné.
JEČMEN/JEČNÁ MOUKA
1307 kJ/312 kcal (ve 100 g)
- je zdrojem bílkovin, zdravých tuků, sacharidů i vlákniny
- obsahuje vitaminy skupiny B, selen, fosfor, měď, mangan, vápník, železo, hořčík a zinek
- je vhodný proti zácpě, snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi a je protizánětlivý
- naklíčený ječmen zlepšuje trávení a je vhodný při kvasinkové dietě, hodí se např. do salátu
- v kuchyni jsou ječné kroupy dobré do polévek
- mouka se hodí i do sladkých pokrmů, např. do kynutého těsta nebo lívanců
ŠPALDA/ŠPALDOVÁ MOUKA
1517 kJ/358 kcal (ve 100 g)
- obsahuje více bílkovin, tuků a vlákniny než pšenice, ze které pochází
- je zdrojem vitaminů skupiny B, manganu, draslíku, hořčíku, vápníku a zinku
- neobsahuje cholesterol a je velmi dobře stravitelná, vodná tedy i pro děti
- původně se z ní pražila kávovina, dnes se používá spíše na pečení koláčů
- má specifickou oříškovou chuť
- do těsta ze špaldové mouky je třeba přidat větší množství tekutin
OVES/OVESNÁ MOUKA
1485 kJ/355 kcal (ve 100 g)
- obsahuje nejvíce bílkovin a zdravého tuku ze všech obilovin, je bohatý na vitaminy B1 a E, fosfor, hořčík, železo, zinek a vlákninu
- má pozitivní vliv na trávicí soustavu, snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi
- je vhodný pro malé děti, sportovce i při rekonvalescenci po nemoci
- připravují se z něj kaše, zavářky do polévek nebo se používá do sladkých jídel
- ovesná mouka není běžně k sehnání, můžete si ji však namlít ze zrn nebo použít vločky
POHANKA/POHANKOVÁ MOUKA
1484 kJ/355 kcal (ve 100 g)
- je bohatá na aminokyseliny, vitaminy B1, B2, E a C, zinek, měď, selen a hořčík, obsahuje rutin, jenž podporuje působení vitaminu C v organismu, a je vhodná pro celiaky
- je vhodná při detoxikaci, zažívacích problémech, snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi
- řadí se mezi „pseudocereálie“
- přidává se jako zavářka do polévek a omáček, zapéká se nebo se z ní dělají placky
- z mouky lze připravit křehké těsto, sušenky, perníčky i různé koláče a buchty
PŠENICE/PŠENIČNÁ MOUKA
1418 kJ/339 kcal (ve 100 g)
- zrno obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin C, E a zdravé tuky
- je zdrojem vlákniny a řady minerálních látek, jako je např. mangan a hořčík
- celozrnná pšeničná mouka si oproti bílé zachovává téměř všechny zdravé látky
- obsahuje lepek
- vyrábí se z ní řada potravin, nejznámější jsou těstoviny nebo kuskus
- mouka se používá k přípravě knedlíků, zahušťují se s ní omáčky nebo se z ní pečou sladká jídla
ŽITO/ŽITNÁ MOUKA
1356 kJ/324 kcal (ve 100 g)
- obsahuje velké množství vlákniny, polysacharidů a bílkovin, v zrnu se nachází zdraví prospěšné látky lignany, vitamin E, B
- z minerálních látek pak např. vápník, fosfor, fluor, železo a hořčík
- pozitivně ovlivňuje imunitní a oběhový systém, zažívání a má pročišťující účinek
- v kuchyni se žitná mouka vyskytuje samotná nebo v kombinaci s pšeničnou či špaldovou moukou
- používá se k přípravě tradičního kváskového chleba, hodí se ale i pro sladké pečení
Nejchutnější a nejvoňavější je čerstvá mouka hrubě, polohrubě i hladce namletá ze zrn. Skladujte ji však v suchu, ve tmě a při teplotě okolo 15 °C a spotřebujte ji do čtyř měsíců po namletí.