Průvodce moukami | E15.cz

Průvodce moukami

Jana Vašáková (Dieta)

Zapomeňte na to, že existuje jen pšeničná mouka. Přesvědčíme vás, že v kuchyni má každá mouka své místo. Liší se zrnem, strukturou a chutí, jedno však mají všechny tyto mouky společné – jsou celozrnné.

JEČMEN/JEČNÁ MOUKA

1307 kJ/312 kcal (ve 100 g)

  • je zdrojem bílkovin, zdravých tuků, sacharidů i vlákniny
  • obsahuje vitaminy skupiny B, selen, fosfor, měď, mangan, vápník, železo, hořčík a zinek
  • je vhodný proti zácpě, snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi a je protizánětlivý
  • naklíčený ječmen zlepšuje trávení a je vhodný při kvasinkové dietě, hodí se např. do salátu
  • v kuchyni jsou ječné kroupy dobré do polévek
  • mouka se hodí i do sladkých pokrmů, např. do kynutého těsta nebo lívanců

ŠPALDA/ŠPALDOVÁ MOUKA

1517 kJ/358 kcal (ve 100 g)

  • obsahuje více bílkovin, tuků a vlákniny než pšenice, ze které pochází
  • je zdrojem vitaminů skupiny B, manganu, draslíku, hořčíku, vápníku a zinku
  • neobsahuje cholesterol a je velmi dobře stravitelná, vodná tedy i pro děti
  • původně se z ní pražila kávovina, dnes se používá spíše na pečení koláčů
  • má specifickou oříškovou chuť
  • do těsta ze špaldové mouky je třeba přidat větší množství tekutin

OVES/OVESNÁ MOUKA

1485 kJ/355 kcal (ve 100 g)

  • obsahuje nejvíce bílkovin a zdravého tuku ze všech obilovin, je bohatý na vitaminy B1 a E, fosfor, hořčík, železo, zinek a vlákninu
  • má pozitivní vliv na trávicí soustavu, snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi
  • je vhodný pro malé děti, sportovce i při rekonvalescenci po nemoci
  • připravují se z něj kaše, zavářky do polévek nebo se používá do sladkých jídel
  • ovesná mouka není běžně k sehnání, můžete si ji však namlít ze zrn nebo použít vločky

POHANKA/POHANKOVÁ MOUKA

1484 kJ/355 kcal (ve 100 g)

  • je bohatá na aminokyseliny, vitaminy B1, B2, E a C, zinek, měď, selen a hořčík, obsahuje rutin, jenž podporuje působení vitaminu C v organismu, a je vhodná pro celiaky
  • je vhodná při detoxikaci, zažívacích problémech, snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi
  • řadí se mezi „pseudocereálie“
  • přidává se jako zavářka do polévek a omáček, zapéká se nebo se z ní dělají placky
  • z mouky lze připravit křehké těsto, sušenky, perníčky i různé koláče a buchty

Nejchutnější je mouka čerstvě namletá ze zrn.Nejchutnější je mouka čerstvě namletá ze zrn.Autor: Ženy - E15

PŠENICE/PŠENIČNÁ MOUKA

1418 kJ/339 kcal (ve 100 g)

  • zrno obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin C, E a zdravé tuky
  • je zdrojem vlákniny a řady minerálních látek, jako je např. mangan a hořčík
  • celozrnná pšeničná mouka si oproti bílé zachovává téměř všechny zdravé látky
  • obsahuje lepek
  • vyrábí se z ní řada potravin, nejznámější jsou těstoviny nebo kuskus
  • mouka se používá k přípravě knedlíků, zahušťují se s ní omáčky nebo se z ní pečou sladká jídla

ŽITO/ŽITNÁ MOUKA

1356 kJ/324 kcal (ve 100 g)

  • obsahuje velké množství vlákniny, polysacharidů a bílkovin, v zrnu se nachází zdraví prospěšné látky lignany, vitamin E, B
  • z minerálních látek pak např. vápník, fosfor, fluor, železo a hořčík
  • pozitivně ovlivňuje imunitní a oběhový systém, zažívání a má pročišťující účinek
  • v kuchyni se žitná mouka vyskytuje samotná nebo v kombinaci s pšeničnou či špaldovou moukou
  • používá se k přípravě tradičního kváskového chleba, hodí se ale i pro sladké pečení

Nejchutnější a nejvoňavější je čerstvá mouka hrubě, polohrubě i hladce namletá ze zrn. Skladujte ji však v suchu, ve tmě a při teplotě okolo 15 °C a spotřebujte ji do čtyř měsíců po namletí.

Autor: Jana Vašáková (Dieta)

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video

Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!