Průvodce rostlinnými oleji

Olivový olej
* patří do středomořské kuchyně
* liší se kvalitou, barvou, vůní, chutí a kyselostí
* nejkvalitnější a nejzdravější je zastudena lisovaný
* do studené kuchyně se hodí i panenský olivový olej
* při vaření či rychlém restování se používá v rafinované podobě
* obsahuje vitaminy A, E a omega-3 mastné kyseliny
Rýžový olej
* vyrábí se z rýžových otrub
* je lehce stravitelný a má jemnou chuť
* výborně se hodí do asijské kuchyně
* vydrží i vysoké teploty varu
* používá se k přípravě salátů, dresinků, na smažení i pečení
* obsahuje přírodní antioxidanty, vitamin E a omega-3 mastné kyseliny
Slunečnicový olej
* výroba ze slunečnicových semínek
* nemá příliš výraznou chuť ani vzhled
* koupit jej můžete i zastudena lisovaný
* vyzkoušejte s olivovým olejem a bazalkou
* je zdrojem nenasycených mastných kyselin a vitaminu E
* obsahuje lecitin, tokoferoly, karotenoidy a vosky
Dýňový olej
* má tmavě hnědou barvu
* chutná po pražených dýňových semínkách
* v teplé kuchyni se přidává až na konec úpravy
* hodí se do salátů, k dušené zelenině nebo k rybám
* obsahuje vitamin A a vitaminy skupiny B
* má vysoký podíl nenasycených mastných kyselin, lecitinu a zinku
Avokádový olej
* vyrábí se ze semen avokáda
* dobře snáší vysoké teploty až do 265 °C
* panenský avokádový olej se dává do salátů a dresinků
* hodí se k přípravě masa, ryb, brambor i zeleniny
* obsahuje beta-sitosterol snižující hladinu LDL cholesterolu v krvi
* je zdrojem vitaminů B6, E, C, D a draslíku
Řepkový olej
* vyrábí se z řepky olejné
* má neutrální chuť i vůni a vysoký bod varu
* prodává se jak zastudena lisovaný, tak rafinovaný
* používá se do salátů, při vaření i smažení
* obsahuje vyvážený poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin
* pomáhá snižovat LDL cholesterol v krvi
Vyzkoušejte i tyto netradiční oleje:
Pupalkový olej má nahořklou chuť, jež vymizí v čaji, polévce či jogurtu. Je zdrojem řady biologicky aktivních látek, nenasycených mastných kyselin, vitaminů A a E. Sezamový olej má oříškovou chuť i vůni, dobře snáší vysokou teplotu. Obsahuje nenasycené mastné kyseliny, vitaminy A, E, lecitin a vápník. Bodlákový olej je tekutější, nemá žádnou příchuť a je lehce stravitelný. Hodí se především do studených pokrmů, tepelnou úpravou ztrácí zdraví prospěšné látky. Olej z vlašských ořechů je jemný, má tmavou barvu a oříškovou příchuť. Využívá se k přípravě salátových dresinků, na ochucení moučníků, k pokrmům z drůbežího masa a zeleniny. Mandlový olej má světlou barvu, používá se do těsta a cukrovinek, k rybám či vařené zelenině. Obsahuje velké množství nenasycených mastných kyselin, vitaminy A, E a vápník. Olej zpšeničných klíčků je zastudena lisovaný, používá se ve studené kuchyni, je lehce stravitelný a chutný. Obsahuje vitaminy E a B, železo, fosfor, esenciální mastné kyseliny a přírodní estrogen.