Pusťte do své kuchyně páru
Vaření v páře je právem považováno za nejzdravější přípravu jídla vůbec. Pojďme si přiblížit jeho největší výhody. Pára jako taková je nejšetrnější způsob úpravy jídla. Potraviny uvařené v páře si na rozdíl od klasického vaření ve vodě (kdy se cenné látky vylouhují) zachovají až o 50% více vitamínů, stejně tak jako minerálů a stopových prvků.
Navíc, díky tomu, že potravina neprochází klasickým varem ve vodě, si zachovává intenzivní barvu, vůni, tvar i chuť. S tím souvisí i další nesporná výhoda. Pokrm nemusíme již tak kořenit a soli se dokonce můžeme vyhnout úplně, tím pádem je pro nás jídlo lépe stravitelné. Při vaření v parním hrnci se rovněž vyhnete tukům. Proto je tento způsob přípravy jídla velmi vyhledávaným pomocníkem při redukci váhy a dodržování zdravého životního stylu.
Kromě výhod pro naše zdraví, má vaření v páře i četné výhody ryze praktického charakteru. Jednou z nich je, že v parním hrnci můžeme uvařit např. celý oběd najednou. Záleží samozřejmě na typu parního hrnce, ale používáme- li klasický třípatrový, můžeme v něm připravit například maso či rybu, přílohu a zeleninu. Navíc nemusíme mít obavy, že vůně aromatičtější potraviny ovlivní zbytek jídla. Parní vaření se může pochlubit tím, že i více potravin, byť velmi „voňavých“, je možné vařit dohromady bez vlivu na jejich chuť. Další devizou vaření v páře je jeho rychlost. Parní hrnec je totiž schopný naplno pracovat již 5 vteřin po jeho zapnutí. Navíc, vezmeme-li v potaz, že celé jídlo připravíme v jednom hrnci, nemusíme se pak trápit s kopou špinavého nádobí, což nám ve výsledku ušetří další čas. Nemusíme se rovněž bát připáleného jídla, v parním hrnci se nám nic nepřipálí.
Jak vybrat parní hrnec
Na trhu je k dostání snad nepřeberné množství parních hrnců. Jejich cena se běžně pohybuje od 1000 Kč (na internetu seženete i o něco levněji) až do 4000 Kč. Mezi sebou se jednotlivé typy liší samozřejmě značkou, použitým materiálem, množstvím příslušenství (počet nádob na vaření, některé parní hrnce obsahují speciální nádobu na vaření omáček, či rýže, nebo tác na ryby apod.).
Dalším důležitým kritériem jsou i funkce, které přístroj nabízí. Snad všechny obsahují minutky, některé typy disponují displayem a funkcemi jako Turbo start (vyvíjí páru do 15 vteřin pro zachování vitaminů a nutričních hodnot v potravinách), ochranou proti přehřátí či funkci SDS, která zajišťuje během celého procesu vaření současné rozdělování páry do všech parních košů; takto jsou i velká množství jednoho jídla, rozdělená do jednotlivých košů hotova ve stejném čase. Plejádu nejrůznějších dovedností parních hrnců jsme samozřejmě nevyčerpali zdaleka celou.
Jak tedy v záplavě hrnců nejrůznějších tvarů, barev, materiálů vybrat ten nejvhodnější pro nás? Určitě se řiďme značkou, jsou některé, které jsou osvědčenými stálicemi na trhu s domácími spotřebiči. Pomocníkem nám můžou být odborné časopisy, např. Test, které hodnotí výrobky z profesionálního hlediska. Dalším indikátorem nám může být velikost parního hrnce. Pro jednočlennou domácnost si samozřejmě můžeme dovolit, co se objemu týče, skromnější hrnec, než když vaříme pro 4 hladové krky.
Obecně vzato, i když si pořídíme levnější parní hrnec s méně funkcemi, tak pro své zdraví uděláme daleko více, než když budeme vařit v hrnci klasickém, do něhož jsme investovali „majlant“.
Autor: Vendula Kochanová