Recept pro gurmány: Mušle po námořnicku

Mušle jsou přirozeným zdrojem minerálů a nenasycených mastných kyselin prospívajících našemu organizmu, obsahují minimální množství tuku.
Čerstvé mušle hned v několika úpravách servírují ve vyhlášené mušlové restauraci Belgian Beer Cafe Les Moules v Pařížské ulici v centru Prahy, kde nám její šéfkuchař Vladimír Honzák prozradil recept na tradiční mušle marinier neboli mušle po námořnicku, takže si můžete gurmánskou dobrotu připravit i doma.
Recept Vladimíra Honzáka na 4 porce mušlí po námořnicku:
Ingredience:
4 kg mušlí slávek
15 ml bílého vína
5 ml smetany
1 střední bílá cibule
1 střední červená cibule
1 stroužek česneku
1 menší mrkev
4 řapíky celeru
1 rajče
hrst hladké petržele
bobkový list, 4 kuličky nového koření, pepř, sůl
Pracovní postup:
Mušle vyperte ve slané vodě a zbavte byssových vláken a nečistot. Jsou-li mušle špatné (buďto se samy otevřely nebo páchnou), vyhoďte je. Cibuli rozkrojte, oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, mrkev a celer na nudličky a česnek na plátky. Do kastrolu nalijte víno, přidejte směs krájené zeleniny a mušle. Osolte, přidejte koření a pod pokličkou přiveďte do varu na prudkém ohni.
Asi po dvou minutách mušle prohoďte tak, aby se ty, které byly vespod, přesunuly nahoru a obráceně.
Po dalších dvou minutách, když už jsou všechny mušle otevřené, přidejte na kostičky nakrájená rajčata, jemně nakrájenou petrželku a smetanu. Ještě asi minutu nechte podusit. Přílohou může být bílé pečivo, rozpečená česneková bageta, ale nejlepší jsou nadvakrát smažené belgické pommes frites, třeba i s majonézou.
Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz