Recepty: Brambory na všechny způsoby
Brambory patří mezi potraviny, které jsou vydatným zdrojem vitaminů C, B6, B1, vlákniny, bílkovin, nenasycených kyselin a minerálních látek.
Zajímavé zjištění prokázaly laboratorní testy, které sledovaly vliv kuchyňské úpravy na obsah látek v bramborách. Minerální látky si brambory uchovají i při smažení, které patří mezi nejchutnější, ale nejméně zdravou úpravu brambor, neboť při něm dochází až k dvacetiprocentní ztrátě vitamínů.
Nejvíce vitamínů se v bramborách uchová při vaření v páře, pak při vaření, kdy se brambory mají vložit do vody již ohřáté a nejméně zdravým způsobem je smažení a opékání brambor v tuku. Jestli si však chcete pochutnat a nehledíte na nějaký ten dietní prohřešek, zkuste některý z našich bramborových receptů.
Brambory vařené
Bosáky
1 kg oloupaných syrových brambor, 5 lžic hrubé mouky, 6 lžic krupice, vejce, 3 lžíce tekuté Ramy nebo rostlinného tuku, 2-3 lžíce mléka nebo smetany, sůl.
Brambory jemně nastrouháme, vodu z nich částečně slijeme, pokropíme je mlékem, osolíme, přidáme vejce, krupici a mouku. Těsto dobře promícháme a rukou namočenou ve vodě děláme knedlíky velikosti vejce. Zaváříme je do osolené vody a vaříme podle velikosti asi 10 minut. Při vaření je opatrně vařečkou nadzvedáváme, aby se nepřichytily ke dnu. Uvařené ihned rozkrojíme, lehce omastíme tukem, posypeme dozlatova osmaženou cibulkou a podáváme se zelím a plátkem uzeného masa.
Valašská kyselice
Na kostky nakrájenou slaninu opečeme, přidáme nakrájenou cibuli a lehce zpěníme. Na tento základ dáme předkrájené kyselé zelí, zalijeme vodou a necháme vařit. Mezitím uvaříme brambory nakrájené na kostičky a sušené nebo čerstvé houby. Klobásy nakrájíme na plátky a opečeme na tuku. Potom klobásy, brambory a houby přidáme k zelí a krátce povaříme. Polévku osolíme a kořeníme „divokým“ kořením – bobkovým listem, novým kořením a kmínem. Vše uvaříme do měkka a nakonec rozšleháme mouku se smetanou, polévku zahustíme a necháme provařit. Dochutíme cukrem, solí a majoránkou.
Bramborový nákyp se zelím
Potřebujeme: 700 g kysaného zelí, 250 g brambor, 300 g rajčat, cibule, stroužek česneku, majoránku, 100 g ementálu, 75g oříšků kešu, zakysanouu smetanu, 2 vejce, sůl, bílý pepř, muškátový oříšek, lžíci másla.
Zelí pokrájíme, dáme do mísy, brambory nastrouháme a smícháme se zelím. Rajčata oloupeme, nakrájíme na kostičky, cibuli, majoránku a česnek jemně nasekáme, sýr nastrouháme a oříšky umeleme. Všechny připravené přísady zamícháme do brambor, přimícháme smetanu, vejce, osolíme, opepříme, důkladně okořeníme muškátem a promícháme. Směs naplníme do vymaštěné formy a na uhlazený povrch položíme kousky másla. Formu vložíme do studené trouby, kterou nastavíme na teplotu 200°C. Nákyp pečeme 45 minut.
Brambory opečené
Bramborový kebab
500 g vařených brambor, 300 g jehněčího nebo mladého skopového masa, 200 g klobásy, 50 g slaniny, 100 g žampionů, 3 cibule, 1/2 lžičky mletého zázvoru, olej.
Na velkou pánev dáme zesklovatět nakrájenou slaninu, přidáme na kostičky nakrájené maso, osmahneme, podlijeme a opékáme téměř doměkka. Přidáme na kolečka nakrájenou klobásu, jemně nakrájenou cibuli, osolíme, přilijeme trochu oleje a osmažíme. Nakonec přidáme drobně nakrájené a podušené žampiony, okořeníme zázvorem, vmícháme vařené brambory a vše prudce opečeme. Během opékání brambory promícháme. Pro lepší výsledek můžeme použít olej obarvený paprikou.
Brambory smažené
Bramborák s jablky
Připravíme si těsto na klasický bramborák, ale nepřidáváme česnek a majoránku. Místo toho oloupeme jablka, vykrájíme jádřince a nakrájíme je na půlměsíčky. Těsto lijeme na pánev, z jedné strany placku opečeme a než ji obrátíme poklademe ji jablky. Teprve potom bramboráky dopečeme.
Bramborové moučníky
Bramborový pudink
400 g vařených brambor, 30 g másla, 3vejce, 50 g cibule, 150 g uzeného masa, sůl, strouhanka, petrželka, tuk na vymazání formy
Na másle zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájené uzené maso (lze nahradit šunkou nebo salámem) a nadrobno nasekanou petrželku. V míse utřeme máslo se žloutky, přidáme strouhanku, prolisované vychladlé brambory, cibuli s masem a směs důkladně promícháme. Pak zlehka vmícháme sníh ze tří bílků. Je-li směs příliš řídká můžeme ještě přidat trochu strouhanky. Těsto přendáme do máslem vymazané pudinkové formy, uzavřeme a vaříme v páře asi jednu hodinu.
Bramborové plněné rohlíčky
120 g vařených brambor, 120 g másla, 120 g polohrubé mouky, 200 g šunky, sůl, kmín, pepř, bílek.
Uvařené a hladce rozmělněné brambory spojíme na válu s máslem, moukou, solí a kořením a necháme odpočinout v chladu nejméně 20 minut. Z těsta vyválíme 4 mm silný plát, vykrajujeme čtverce o straně 10 cm, které plníme pokrájenou šunkou, okraje potřeme bílkem a svineme do rohlíčků. Kousky klademe na vymaštěný plech (nebo vyložený papírem na pečení), potřeme bílkem a posypeme kmínem a solí. Pečeme v troubě tak dlouho, až jsou rohlíčky zlaté a křupavé.
A nakonec malá chuťovka
Tatarská omáčka bez majonézy
Na její přípravu stačí dva zbylé uvařené brambory, 1 vejce, 1/4 l mléka a sůl. Brambory, vejce a mléko umixujeme dohladka, osolíme a tenkým pramínkem přiléváme 1 až 2 dcl oleje. Nakonec omáčku dochutíme hořčicí, nadrobno nakrájenou cibulí a kyselými okurkami. Omáčka se hodí k pečeným masům, grilované zelenině nebo jako základ česnekové pomazánky na chlebíčky.
Autor: Irena Forejtová
19. října 2009