Recepty: Těstoviny pro chvíle všední i nevšední
Z mušlí, spirálek, špaget, vrtulí anebo z docela obyčejných fleků se dá vykouzlit neobvyklý pokrm, nad nímž zaplesá srdce i jazyk opravdového gurmána.
Těstoviny pro vegetariány aneb večeře „na-to-šup“
Na rychlou večeři nebo oběd potřebujeme 1 kus přírodního tofu, balíček mražené zeleniny podle vlastního výběru, 0,5 dcl sojové omáčky, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, těstoviny, sůl, mletý pepř a olej.
Tofu nakrájíme na kostičky, pokapeme sojovou omáčkou a. necháme deset minut odležet. Mezitím si na oleji zpěníme cibuli nakrájenou na drobno, pak přidáme utřený česnek, zeleninu a tofu. Směs dusíme pod pokličkou asi čtvrt hodiny. Mezitím uvaříme těstoviny, které dohromady smícháme s dušenou směsí, okořeníme podle chuti a ihned podáváme s kečupem či bez. Kdo rád těstoviny zapečené, může je zalít rozkvedlaným vejcem a zapéct v troubě.
Makaróny ála drůbeží svíčková
250 g makarónů, 300 g krůtích řízků, 2 mrkve, pórek, 2 lžíce oleje, pepř, 1 l instantní drůbeží polévky, 200 g šlehačky, 2 až -3 lžíce citrónové šťávy, solamyl, půl plátku citronu na ozdobu.
Makaróny vaříme v osolené vodě, propláchneme a necháme na cedníku okapat.. Maso a mrkev nakrájíme na kostičky, pórek na tenké šikmé plátky a opečeme na oleji ze všech stran. Pak vše osolíme a opepříme, zalijeme vývarem a vaříme dalších pět minut. Nakonec přidáme šlehačku a citrónovou šťávu, krátce povaříme, poprášíme solamylem a necháme vzkypět. Makaróny scedíme, vyrovnáme na mísu, přelijeme omáčkou a ozdobíme citronem.
Celozrnné těstoviny s fazolkami
50 g anglické slaniny nakrájíme na kostičky a v misce z varného skla ji necháme zesklovatět, přidáme 200 g zmrazených fazolových lusků, které posypeme majoránkou a necháme dusit asi 10 minut. Dva stroužky česneku utřeme se solí a spolu se sójovou omáčkou vmícháme k luskům. Povaříme ještě 5 minut. Mezitím uvaříme těstoviny, slijeme je, posypeme strouhaným sýrem a podáváme s fazolovými lusky pokapanými kečupem. Pokrmu dodají výbornou chuť i aróma sýry s výraznou chutí, například Leerdammer, Mimolette nebo uzený Radamer.
Tříbarevné těstoviny s citrónovou omáčkou
Potřebujeme 300 g tříbarevných těstovin, 40 g másla, 2,5 dl smetany ke šlehání, sůl, pepř, lžičku plnotučné hořčice, 2 žloutky, citron.
Ve vroucí osolené vodě uvaříme těstoviny. V kastrolku rozpustíme máslo, přilijeme smetanu, přidáme sůl, pepř a hořčici a za stálého míchání necháme krátce přejít varem. Omáčku odstavíme, vmícháme do ní žloutky a dochutíme citrónovou šťávou. Uvařené těstoviny rozdělíme na talíře a přelijeme připravenou omáčkou.
A sladká tečka na závěr
Farfalle se zmrzlinou
Na přípravu neobvyklého moučníku si připravíme 250 g těstovin typu farfalle které se podobají malým motýlkům, 1/2 citronu, 2 pomeranče, 200 g sušených meruněk, 30 g másla, 2 lžíce cukru, 500 g vanilkové zmrzliny, sůl, 25 g sekaných pistácií a snítku čerstvé meduňky
Citrónovou kůru ostrouháme, citron a pomeranč vymačkáme, meruňky rozkrojíme. Máslo rozehřejeme s cukrem, osmahneme na něm meruňky, přidáme šťávu, 1/4 l vody, citrónovou kůru a asi 20 minut dusíme na mírném ohni. Meruňky se šťávou rozmícháme, přelijeme jimi těstoviny, doprostřed naaranžujeme zmrzlinu a ozdobíme pistáciemi a meduňkou.
Švýcarské mušle
500 g uvařených mušlí dáme okapat. Ohnivzdornou mísu vymažeme máslem a vsypeme strouhankou. Utřeme 70 g másla, 3 žloutky, 2 lžíce práškového cukru a citrónovou kůru, přidáme 1 1/2 dl smetany, 50 g rozinek a tuhý sníh ze 3 bílků.. Do této směsi opatrně přimícháme mušle, vše dáme do ohnivzdorné mísy a upečeme dorůžova. Podáváme jako moučník s meruňkovým nebo broskvovým kompotem.
Autor: Irena Forejtová
11. listopadu 2009