Recepty: Topinky a toasty
K jejich přípravě stačí sáhnout do zásob ve spíži a bohatá snídaně, svačina nebo pohoštění přátel může začít.
Balíček toastového chleba nebo kousek chleba se doma vždycky najde. Na náplň můžeme využít vejce, žampióny, zbytky dušené zeleniny nebo pečeného masa, z ovoce jablka, hrušky, broskve, pomeranč, banán, ananas, na potření pomazánku, sýr nebo i čokoládu, a na zdobení jsou vhodná jádra vlašských ořechů, strouhaný sýr, bylinky, kečup nebo nahrubo mletý pepř, paprika či kari. A k typicky české topince patří samozřejmě čerstvý prolisovaný česnek a sklenka piva. Ke vznešenějším topinkám se hodí i dobrý čaj nebo suché víno.
Tajemství pěkně křupavé topinky není skryto v oschlém zbytku chleba a dokonce ani nemusí krajíc v oleji doslova plavat. Vyznavačky zdravé výživy takovou kalorickou bombu stejně zavrhnou a dají přednost nasucho opečenému toastu. Jenže pochutnat si na topince přece jen lze, aniž by linie výrazně utrpěla. Kuchařský trik je velmi jednoduchý – než vložíte topinku na pánev pokropte krajíc vodou. Chleba pak olejem nenasákne a topinka má pěkně zlatavou barvu, je uvnitř vláčná a má úžasně křupavou kůrku.
Pikantní topinky
200 g bílého chleba, 150 g jemně mletého hovězího masa (nebo polotovar tatarského bifteku), rajče, cibule, pepř, hořčice, kečup, žloutek, sůl, 80 g tvrdého sýra, petrželová nať.
Mleté maso ochutíme strouhanou cibulí, pepřem, hořčicí, kečupem a promícháme. Směs spojíme žloutkem, osolíme a potřeme jí opečené topinky. Posypeme strouhaným sýrem a zapečeme. Topinky zdobíme kolečky rajčat a petrželovou natí.
Toast se žampióny, tatarskou omáčkou leight a zelenou petrželkou
Zbojnická topinka
250 g vepřové kýty, 250 g roštěnce, lžička solamylu, 5 cl vody, sůl, pepř, 75 g cibule, 50 g feferonek, 100 g sterilovaných kapií, 2 stroužky česneku, 5 krajíčků chleba.
Maso nakrájíme na nudličky, přidáme solamyl rozmíchaný v trošce vody, pepř, sůl, vše promícháme a za stálého míchání orestujeme na části horkého oleje. Po chvíli přidáme nakrájenou cibuli, nasekané feferonky, krájené kapie a ještě všechno znovu orestujeme. Směs upravíme na opečenou topinku potřenou česnekem.
Topinka s cuketou
250 g měkkého salámu, 50 g oleje, 150 g cibule, 600 g cukety, sůl, pepř, 3 stroužky česneku, 50 g rajčatového protlaku, 2 stroužky česneku na potření, rajčata na ozdobu, chléb.
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme jemně nakrájený salám, orestujeme, vložíme cuketu nastrouhanou na hrubém struhadle, lisovaný česnek, protlak, sůl, pepř a podusíme doměkka. Na opékači topinek opečeme krajíčky chleba, potřeme česnekem a naneseme podušenou směs. Ozdobíme kolečkem rajčete.
Toasty letem světem
Ve světové gastronomii se bez toastů se známými ingrediencemi jako jsou slanina, rostbíf, vejce a list hlávkového salátu neobejde typická anglická snídaně, francouzská gastronomie pro změnu při přípravě toastů využívá bohatou paletu chutí a vůní, včetně darů moře, hub a zeleniny.
Havajský toast zní sice exoticky, ale jeho příprava je překvapivě rychlá s jistým výsledkem
Z exotických zemí je známý havajský toast s ananasem, který je názornou ukázkou vybrané kombinace ananasu, sýra a koření. Sečteno a podtrženo – toast stačí nasucho opéct v toasteru, a navrch nebo dovnitř, lze namíchat nespočet kulinářských variant, které závisí jen na vaší chuti, fantazii a příležitosti, k níž se toasty servírují.
Toast se šunkou a jablkem
400 g veky, 40 g másla, 150 g šunky, 3-4 jablka, 100 g cibule, 100 g plátkového sýra, 100 g oleje.
Veku nakrájíme na silné plátky a opečeme na oleji. Na plátky veky klademe plátky šunky, kroužky cibule, plátky jablek lehce opečených na másle a navrch položíme plátek sýra. Ozdobíme kroužkem cibule a v grilu nebo troubě necháme sýr roztavit.
Pikantní sýrový toast
200 g taveného sýra, 50 g másla, 100 g oleje, 100 g šunkového salámu, toastový chléb nebo bílá veka, 4 stroužky česneku, 50 g křenu.
Tavený sýr utřeme s máslem a drobně nakrájeným šunkovým salámem. Na oleji osmažíme krajíčky veky nebo toastového chleba, potřeme česnekem, připravenou pomazánkou a posypeme strouhaným křenem.
Toast „double“
8 plátků toastového chleba, 3 vejce, hermelín, 3 lžíce mléka, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, tuk na smažení.
Vejce rozklepneme, přidáme mléko, sůl, pepř, prolisovaný česnek a dobře rozšleháme. Mezi dva plátky chleba vložíme plátek hermelínu a dobře přitiskneme. Dvojitý toast namočíme z obou stran ve vejci s mlékem.Toasty smažíme na pánvi nebo friťáku a podáváme horké, obložené čerstvou nebo nakládanou zeleninou.
Autor: Irena Forejtová
26. října 2009