Recepty letem světem
Irský hrnec, aneb zelí s uzeným masem
750 g uzeného masa, hlávka bílého zelí, 2 ks mrkve, 750 g brambor, 0,5 l vývaru, 5 ks hřebíčků, 3 ks bobkového listu, 0,5 lžičky kmínu, špetka soli, 150 ml světlého piva, petrželka na ozdobu
Pro tento pokrm si nejdříve připravíme zeleninu: mrkev a brambory oškrábeme a rozkrájíme na dílky. Zelnou hlávku očistíme, odstraníme vrchní poškozené listy a ostrým nožem vyřízneme košťál, listy pokrájíme na širší proužky.
Do většího hrnce vložíme uzené maso nakrájené na kostky, přidáme brambory s mrkví a naposled zelí. Vše zalijeme horkým masovým vývarem, okořeníme a vaříme na mírném plameni asi 20 minut. Potom přidáme pivo a ještě podusíme 25 minut. Před podáváním vyjmeme hřebíček a bobkový list. Pokrm nalijeme do hlubokých talířů a bohatě sypeme jemně sekanou zelenou petrželkou. Jako příloha se hodí tmavý chléb.
Francouzská specialita: Smažený camembert s ovocnou omáčkou
480 g camembertu, 500 g čerstvých jahod, 250 g rebarbory, 100 g rybízové šťávy, 100 g bílého vína, 30 g vinného octa, 15 g mletého zeleného pepře, 10 g solamylu, 30 g hladké mouky, 2 vejce, 50 g strouhanky, 250 g oleje, 20 g soli, 20 g krystalového cukru, 1 malá hlávka salátu
Nenechte se odradit neobvyklou úpravou omáčky, která je jemně ostrá a její chuť vynikne právě kombinací sýra a čerstvého ovoce.
V kastrolu svaříme rybízovou šťávu s vínem a octem. Přidáme rebarboru pokrájenou asi na 2 cm dlouhé kousky, kuličky zeleného pepře a na mírném ohni povaříme asi 5 minut. Přilijeme solamyl, rozmíchaný v trošce vody a nakonec vhodíme půlky jahod. Osolíme, opepříme a podle chuti osladíme. Mezitím obalíme plátky camembertu v mouce, vejcích a strouhance. Smažíme po obou stranách asi 2 minuty. Na talíře rozložíme listy salátu, položíme smažený sýr a přelijeme omáčkou. Ozdobíme několika jahodami.
Mexická kuchyně trochu jinak: Hrášek v mandlové omáčce
2 lžíce oleje, 20 ks loupaných mandlí, 1 krajíc starého chleba, svazek mladé cibulky, 250 g čerstvého zeleného hrášku, 2 dcl hovězího vývaru, zelená petrželka, mletý pepř, sůl
Na pánvi rozpálíme trošku oleje, na kterém opražíme mandle s kousky rozlámaného tvrdšího chleba a opražené rozmixujeme na pastu. Tuto pastu vrátíme na pánev, rozředíme ji vývarem na omáčku a krátce povaříme. Do omáčky vsypeme blanšírovaný okapaný hrášek, sekanou nať petržele, ochutíme solí a pepřem a povaříme až cibulky změknou. Podáváme s topinkami či opečenými brambůrky.
Pozn.red.: Blanšírování zeleniny je zvláštní technologický postup, při němž zelenina změkne, ale neztrácí svoji původní chuť ani barvu. Postup přípravy je velmi snadný: v rendlíku necháme vodu dojít až k varu, vsypeme drobně pokrájenou zeleninu a velmi krátce (asi 1 minutu) povaříme. Ihned děrovanou lžící zeleninu z vody vyjmeme a zchladíme ji ledovou vodou.
Španělský andaluzský salát
1 menší salátová okurka, 2 papriky, 4 rajčata, 1 cibule, 2 lžíce octa, 4 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, několik lžic vody, sůl
Oloupaná rajčata, okurku a cibuli nakrájíme na plátky, očištěné papriky na nudličky. Zeleninu vložíme do mísy a zalijeme zálivkou: česnek utřeme se solí, přidáme ocet, olej a vodu a dobře promícháme. Salát dobře vychladíme a podáváme jako přílohu nebo jako zdravou, osvěžující večeři.
Dobrota ze země tulipánů, aneb holandský moučník
1/2 kg tvarohu, 1 vejce, hrst mletých ovesných vloček, cukr krupice dle chuti, citrónová kůra, 1 vanilkový cukr, 1 jablko, hrst rozinek. špetka soli, tuk na smažení, skořicový cukr, šlehačka
Prolisovaný tvaroh promícháme s vejcem, citrónovou kůrou a cukrem. Dochutíme vanilkovým cukrem a přidáme drobně posekané jablko a rozinky. Těsto maličko osolíme a zahustíme ovesnými vločkami na tužší hmotu, ze které tvoříme placičky. Pečeme je na vymaštěné pánvi a ihned horké obalujeme ve skořicovém cukru. Podáváme jen tak nebo zdobíme kopečkem ušlehané smetany.
Autor: Irena Forejtová
22. července 2009