Recepty na piknik
Plněné minipapričky
Porce: 4
Příprava: 15 minut
4 minipapričky, omyté a rozpůlené
100 g sýra feta sterilované zelené olivy s chilli nebo bez bílé pečivo
Na salsu: 10 menších rajčat, rozmačkaných
1 polévková lžíce chilli pasty
2 polévkové lžíce čerstvé petrželky, nakrájené najemno
2 polévkové lžíce červeného vinného octa
3 polévkové lžíce olivového oleje šťáva z jednoho citronu
Suroviny na salsu spolu dobře promícháme, osolíme a opepříme podle chuti a dáme do ledničky vychladit. Před podáváním papriky naplníme salsou, posypeme rozdrobeným sýrem feta a doplníme olivami a pečivem.
Tip: V případě, že zakoupíte dobrou hotovou salsu, bude tento předkrm dílem okamžiku. Pokrm nejlépe doplní čerstvé pečivo (například francouzská bageta, ciabatta). Jestliže máte domácí pekárnu, připravte si v ní celozrnný chléb.
Grilované karbanátky
Porce: 4
Příprava: 30 minut
Grilování: 15 minut
500 g mletého masa najemno nasekaná cibule
1 vejce
1 kávová lžička koření Gyros
2 polévkové lžíce čerstvé petrželky, nakrájené najemno
V míse rukama prohněteme maso s ostatními surovinami. Pokud je hmota řídká, přisypeme trochu strouhanky, pokud je příliš tuhá, přilijeme trochu mléka. Přidáme asi 1/4 kávové lžičky soli a čerstvě mletého pepře a necháme v ledničce 30 minut odpočinout. Tvarujeme šištičky, které napichujeme na špejle a grilujeme dozlatova. Podáváme s pečivem a zeleninovým salátem.
Tip: Špejle před použitím namočte na 10 minut do vody, aby se při grilování nepřipalovaly. Karbanátky je také možné smažit na pánvi.
Těstovinový salát plný vitaminů
Porce: 4
Příprava: 20 minut
500 g rotellin nebo jiných krátkých těstovin
200 g minimozzarelly
1 malá salátová okurka
12 cherry rajčátek, rozpůlených
6 ředkviček, nakrájených na kolečka
1 řapíkatý celer, nakrájený na širší plátky
100 g sušených rajčat v oleji
1 malý listový salát, listy rozdělené a omyté čerstvá bazalka
1/2 žluté papriky, nakrájené na tenké proužky olej a citronová šťáva
Těstoviny připravíme podle návodu na obalu a necháme je dobře okapat. Zeleninu opatrně smícháme v salátové míse, přidáme těstoviny, osolíme a opepříme. V zavařovací skleničce protřepeme olej a citronovou šťávu a zálivkou zakapeme hotový salát. Podáváme ihned.
Tip: Bazalku můžete nahradit řeřichou či jinými čerstvými bylinkami.
Barevná roláda
Příprava: asi 45 minut
Na těsto:
4 vejce 100 g cukru
1 balíček vanilinového cukru
120 g hladké mouky
1 zarovnaná kávová lžička prášku do pečiva
2 zarovnané kávové lžičky kakaového prášku
Na náplň:
250 ml zakysané smetany
100 g moučkového cukru šťáva z jednoho citronu
250 ml smetany ke šlehání
1 balíček Želatinového ztužovače Dr. Oetker
100 ml vlažné vody
1 polévková lžíce rumu
2 broskve, oloupané a vypeckované
Na přípravu těsta vyšleháme elektrickým ručním šlehačem vejce s cukrem a vanilinovým cukrem do pěny. Mouku s kypřicím práškem smícháme a prosejeme do vyšlehané pěny. Vše důkladně promícháme. 2/3 těsta naneseme pomocí stěrky na plech o velikosti 30 x 40 cm, předem vyložený papírem na pečení. Těsto nanášíme v pruzích tak, aby mezi nimi vznikly mezery. Do zbylého těsta opatrně vmícháme prosáté kakao a vyplníme jím mezery na plechu. Pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 12 minut. Piškotové těsto ihned po upečení vyklopíme na cukrem posypaný papír na pečení a papír svrchu stáhneme. Pak přikryjeme vlhkou utěrkou. Na přípravu náplně smícháme zakysanou smetanu s moučkovým cukrem a citronovou šťávou. Vyšleháme smetanu a přidáme ji do náplně.
Želatinový ztužovač připravíme s vodou podle návodu na obalu a spolu s rumem vmícháme do smetanové náplně. Všechno důkladně promícháme. Hotovou náplní rovnoměrně potřeme vychladlý piškot. Broskve nakrájíme na malé kousky, poklademe jimi náplň namazanou na piškotovém těstě a necháme 10 minut odpočinout v ledničce. Poté koláč srolujeme jako roládu a dáme na 2 hodiny vychladit.
Tip: Místo broskví můžete použít jiný druh sezonního ovoce (například meruňky).