Recepty na vánoční cukroví: Zdravější vánoční mlsání
Vosí hnízda, vanilkové rohlíčky či linecké, bez těchto pochutin se neobejde na Vánoce takřka žádná česká domácnost. Stejně tak téměř každá z nás řeší po „svátcích“ nějaké to kilo navíc.
Na klasických vánočních cukrovinkách je nezdravé a kalorické téměř vše. Množstvím cukru počínaje, přes nezdravé tuky a bílou mouku a vajíčky konče. Není ale na škodu nebát se trochu zaexperimentovat a nahradit nezdravé ingredience vhodnějšími alternativami.
Klasický cukr můžete nahradit nerafinovaným třtinovým cukrem, medem (nejlépe v bio kvalitě), melasou, což je výtažek z cukrové třtiny, ale také javorovým sirupem. O celozrnné mouce – např. špaldové, žitné, ovesné, ječné, rýžové, pohankové, kukuřičné nebo sojová víme již řadu let, že je mnohem zdravější alternativou k mouce bílé, avšak v našich domácnostech se zatím příliš nezabydlela. Na změnu však není nikdy pozdě a určitě neprohloupíte, použijete – li celozrnnou mouku do vánočního cukroví. Váš organismus vám jedině poděkuje.
Vajíčka plná cholesterolu rovněž nejsou nejzdravější záležitostí. Na trhu však existuje přípravek zvaný Vajahit, který nemá cholesterol takřka žádný ani neobsahuje tolik kalorií. Častou přísadou v cukroví je kakao, či čokoláda. Kakao lze snadno nahradit karobem a co se týče čokolády, používejte tu nejkvalitnější, tmavou s vysokým obsahem kakaa (nad 70 %). Co se týče tuků, není řešením nahradit máslo levným margarínem, tomu se vyhněte obloukem. Spíše se zaměřte na kvalitní oleje lisované za studena - například sezamovým.
Zdravé vánoční recepty:
Vanilkové slunečnicové rohlíčky
Ingredience:
250 g jemné špaldové nebo žitné mouky, 50 g hladké kukuřičné mouky, 100 g rozmixovaného praženého slunečnicového semínka, 100 g rostlinného tuku, 50 g přírodního cukru jemně rozmixovaného, trochu mleté vanilky nebo několik kapek extraktu, mléko dle potřeby.
Postup:
Vypracujeme dobře tvarovatelné těsto, v ideálním případě necháme odpočinout přes noc v lednici. Druhý den formujeme klasické rohlíčky. Pečeme na 160 stupňů do růžova. Pokud budeme chtít rohlíčky obalit, můžeme použít hroznový cukr nebo ovesné mléko v prášku.
====Nepečené jahelné kuličky s mandlemi ====
Ingredience (na cca 50 kuliček):
200 g syrových jáhel v biokvalitě , 1 l jablečného moštu (nebo vody), špetka mořské soli, 100 g rozinek, 100 g oloupaných a opražených mandlí, 250 g strouhaného kokosu, 4 lžíce sušeného ovesného nápoje, asi 10 lžic rýžového nebo javorového sirupu
Postup:
Jáhly propereme a uvaříme s rozinkami a se špetkou mořské soli v poměru 1 díl jáhel na 2 díly vody. (Pokud jáhly uvaříte v jablečném moště, budou lahodnější). Když jáhly vychladnou, vmícháme k nim mandle, kokos, sušený nápoj a postupně přidávejte rýžový sirup. Můžeme přidat i více rozinek, pro sladší chuť. Rukama vytvoříme těsto, ochutnáme jej a dle chuti a konzistence přidáme sirup. Pokud je těsto příliš řídké, přidáme kokos, který nasákne vodu. Z těsta tvarujeme kuličky a obalujte je v kokosu.
====Mrkvové cukroví ====
Ingredience:
180 g jemně nastrouhané mrkve, 250 g rostlinného tuku, 300 g celozrnné mouky, 1 sáčku prášku do pečiva, hroznový cukr s vanilkou na obalení
Postup:
Tuk utřeme s nastrouhanou mrkví, poté vmícháme prosátou celozrnnou mouku s práškem do pečiva. Těsto vyválíme a vykrajujeme z něj libovolné tvary. Pečeme asi 10 minut při teplotě 180 °C. Ještě horké sušenky obalíme v hroznovém cukru.
Autor: Vendula Kochanová
10. prosince 2010