Recepty na vánoční cukroví: Zdravější vánoční mlsání II

Použijeme v nich méně cukru, klasický bílý cukr nahrazujeme ovocným (fruktóza má při stejném množství energie vyšší sladivost, proto ji potřebujeme méně než bílého cukru) nebo třitonovým cukrem (lze použít i med nebo melasu) a omezíme tuk a vejce.
Vyhneme se bílé mouce, kterou nahradíme celozrnnou moukou nebo obilninami. Toto cukroví je snáze stravitelné, obsahuje vitamíny a minerály a je zdraví prospěšné, nejde jen o prázdné sladké a tučné kalorie. Na druhou stranu nerezignujeme na výbornou chuť.
Zdravé linecké cukroví
200g celozrnné mouky špaldové BIO
250g hladké mouky BIO
50g sójové mouky hladké
250g + margarínu Alsan BIO
150g cukr fruktózy
1 ks fruktózového vanilkového cukru
cca 100ml citrónové šťávy (šťáva nám nahrazuje žloutky, do těsta ji přidáváme postupně, dokud nezískáme těsto požadované hustoty)
marmeláda bez cukru (např. od firmy St. Dalfour, je slazená hroznovou šťávou)
Suroviny zpracujeme ve vláčné těsto, necháme odpočinout zabalené v igelitovém sáčku alespoň 1 hodinu, nejlépe však přes noc. Těsto vyválíme na tenký plát, vykrajujeme různé tvary, pečeme na suchém plechu při 220°C cca 7 min. Vychladlé pečivo spojujeme marmeládou nebo namočenými, pomletými a pomixovanými rozinkami s přidáním citrónové šťávy.
Pracny
• 120g celozrnné mouky
• 30 g hladké sojové mouky
• 50 g vlašských ořechů
• 2 lžíce rozinek
• 2 lžíce sušeného sladovitu
• 1 lžicka skořice
• 3 mleté hřebíčky
• Na špičku nože citronové kůry
• 1 lžičky sody
• 7 lžiček bílého jogurtu
• 30 g tuku nebo oleje
Ze všech surovin vypracujeme těsto. Jeho hustota závisí na konzistenci jogurtu. Těsto natlačíme do formiček a pečeme přo 200°C dorůžova. Po vytažení z trouby vyklápíme z formiček hotové pracny.
Bezlepkové jáhlové sušenky
• 4 lžíce olivového oleje
• 50 g rostliného tuku
• 150 g medu
• 1 vejce
• 1/2 lžičky sody (rozpuštěné ve lžíci teplé vody)
• 120 g rýžové mouky
• lžička soli
• 1 lžičky vanilky
• 200 g jáhlových vloček
• 2 hrsti mletých mandlí
• 50 g strouhané hořké čokolády
• 50 g nahrubo nasekaných pekanových ořechů (lze nahradit vlašskými) ¨
• 50 g sušených brusinek
Předehřejeme troubu na 200°C. Rozmixujeme olej, margarín a med do pěny (asi 2 minuty). Přimixujeme vejce, rozpuštěnou jedlou vodu, sůl a vanilku. Přimícháme jáhlové vločky, mandle, strouhanou čokoládu, ořechy a brusinky. Na plech rozprostřeme pečící papír. Na papír klademe lžící kopečky těsta asi 10 cm od sebe. Kopečky rozetřeme špachtlí na ploché kulaté tvary.
Pečeme dozlatova, asi 10 – 15 minut.
Nepečené ovocné pralinky
• šálek vlašských ořechů
• dvě lžíce sušené pomerančové kůry¨
• šálek sušených meruněk
• 1 šálku sušených brusinek
• 1 šálku rozinek
• 1 lžička skořice
• 1 lžičky mletého zázvoru
• 1 lžička vanilkové tresti 1-1/2 cup walnuts
Rozmixujeme všechny přísady, dokud nám nevznikne husté těsto. Vyválíme malé kuličky, každou z nich odzobíme kouskem vlašského ořechu. Ovoce je před rozmixováním možné marinovat v rumu.
Ovesné placičky
• 3 šálky ovesných vloček
• 3 lžíce olivového oleje
• 3 lžíce medu
• 2 šálky rozinek
• 1 šálek nasekaných ořechů
• 2 šálky různého sušeného ovoce dle chuti (fíky, datle, meruňky, švestky apod.)
• 2 oloupaná jablka
• 1 šálek vody
• 1 lžička koření (skořice, hřebíček, zázvor, kardamom)
Troubu předehřejeme na 200°C. Vločky vložíme do hrnce, zalijeme vodou a při stálém míchání krátce povaříme. Přidáme olej, med, ovoce, ořechy a nastrouhaná jablka, při stálém míchání vaříme dalších 5 minut, dokud se nevyvaří všechna voda. Na plech vyložený pečicím papírem klademe kopečky těsta a roztírame je na kulaté placičky. Pečeme asi 15 minut dozlatova.
Autor: Denisa Streublová
Aktualizováno 12. prosince 2010