Recepty nejen na piknik: lehká letní jídla s brusinkami | e15.cz

Recepty nejen na piknik: lehká letní jídla s brusinkami

Redakce

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
K létu neodmyslitelně patří výlety do přírody a je jasné, že během dlouhých letních dnů všem výletníkům pořádně vyhládne. Je proto dobré mít s sebou kromě slunečních brýlí a zásoby opalovacího krému připraveno také něco dobrého na zub.

Můžete si přibalit sáček sušených amerických brusinek pro rychlé doplnění energie nebo zdraví prospěšné brusinky přidat do vašich oblíbených salátů či jiných pokrmů, které si berete na cesty – americké brusinky jim dodají novou svěží chuť, kterou si zalíbí jak rodiče tak i děti. Jako inspiraci jsme pro vás připravili originální recepty, které jsou přímo určené ke sbalení do výletního batůžku či piknikového koše.


Klub sendvič s kuřetem a brusinkami



Přísady na 4 porce:
300 g filet z kuřecích prsou
sůl
2 polévkové lžíce olivového oleje
1 polévková lžíce hnědého cukru
1 čajová lžička mletého pepře

Dále:
8 plátků chleba (nejlépe toastového)
1 svazek rukoly
50 g ledového salátu
4 polévkové lžíce majonézy
1 polévková lžíce chilli omáčky
50 g sušených amerických brusinek

Autor: Ženy - E15


Příprava:
Omyjte filet z kuřecích prsou a nechte okapat. Osolte. Rozehřejte 1 polévkovou lžíci olivového oleje a zlehka v něm filety asi 8-10 minut restujte. Zbytek olivového oleje smíchejte s cukrem a pepřem a potírejte jím filety. Restujte další 2-3 minuty. Nechte zchladnout.

Lehce opečte chléb. Opláchněte rukolu a přeberte ji. Nakrájejte a omyjte ledový salát. Nasekejte brusinky. Smíchejte majonézu s chilli omáčkou a brusinkami.

Filet z kuřecího masa nakrájejte na plátky. Na 4 plátky chleba namažte brusinkovou majonézu a překryjte oběma druhy salátu. Navrch položte filet z kuřecích prsou a zakryjte druhým plátkem chleba. Lehce přitlačte a sendviče rozkrájejte na trojúhelníčky.

Doba přípravy: zhruba 25 minut
Výživové hodnoty v jedné porci:
Energie: 380 kcal / 1589 kJ Bílkoviny: 22,6 g Tuky: 15,4 g Sacharidy: 38 g



Fazolkový salát s brusinkami



Přísady na 4 porce:
100 g přírodního tofu
1 kousek zázvoru velikosti vlašského ořechu
1 chemicky neošetřený citron
sůl, pepř
1 čajová lžička tekutého medu
2 polévkové lžíce olivového oleje
80 g sušených amerických brusinek
600 g zelených fazolek
125 g cherry rajčátek
30 g vlašských ořechů
trocha řeřichy

Autor: Ženy - E15


Příprava:
Tofu nakrájejte na kostičky. Oloupejte zázvor a nastrouhejte ho. Omyjte citron a nastrouhejte polovinu kůry, šťávu vymačkejte. Smíchejte citrónovou šťávu se solí, pepřem, medem, zázvorem, citrónovou kůrou a olivovým olejem. Do mísy přidejte tofu a brusinky a přelijte marinádou. Nechte 15 minut marinovat.

Omyjte zelené fazolky, očistěte je a v případě potřeby je nakrájejte na menší kousky. Vařte v osolené vodě asi 10-12 minut. Fazolky slijte, prudce zchlaďte a nechte okapat.

Omyjte rajčata a nakrájejte je na měsíčky. Vlašské ořechy nasekejte nahrubo a krátce je nasucho opražte.

Vmíchejte fazolky, rajčata a vlašské ořechy do směsi tofu a brusinek. Znovu ochuťte solí a pepřem. Na piknik dejte salát do uzavíratelné krabice a posypte ho trochou řeřichy.

Doba přípravy: zhruba 30 minut
Výživové hodnoty v jedné porci:
Energie: 222 kcal / 932 kJ Bílkoviny: 7,1 g Tuky: 11,7 g Sacharidy: 24 g



Pikantní provensálský zeleninový koláč s brusinkami



Přísady na 6 porcí:
Na kynuté těsto:
250 g mouky
1 čajová lžička soli
1 čajová lžička suchého droždí
8 polévkových lžic vermutu Noilly Prat (nebo vody)
7 polévkových lžic olivového oleje
50 g slaniny
1 cibule
20 g kalifornských vlašských ořechů
sůl, pepř
75 g sušených amerických brusinek
Dále:
100 g cukety
1 červená paprika
50 g černých oliv (vypeckovaných)
pár lístků šalvěje
2 polévkové lžíce olivového oleje


Autor: Ženy - E15



V míse smíchejte mouku, sůl a droždí. Přidejte Noilly Prat a 6 polévkových lžic olivového oleje a vše zpracujte mixérem na hladké těsto. Pokud se těsto příliš drolí, přidejte trochu vody. Pokud je příliš měkké, přidejte trochu mouky. Těsto zakryjte a nechte ho 20 minut vykynout.

Slaninu nakrájejte na kostičky. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji také na kostičky. Nasekejte brusinky a vlašské ořechy. Ve zbytku olivového oleje krátce poduste slaninu, cibuli a vlašské ořechy. Osolte a opepřete. Nechte vychladnout. Směs přimíchejte do těsta společně s brusinkami. Nechte odpočinout dalších 15-20 minut.

Omyjte cuketu, očistěte ji a nakrájejte na kostičky. Rozkrájejte červenou papriku na čtvrtky, očistěte ji, omyjte a nakrájejte na jemné proužky.

Dobře vymažte dortovou formu nebo formu na koláč (o průměru 24-26 cm). Použijte trochu mouky a vtlačte do ní těsto. Na těsto narovnejte olivy, cuketu a červenou papriku a lehce je do něj vmáčkněte. Posypte koláč lístky šalvěje a pokapejte ho olivovým olejem.

Pečte zhruba 20-25 minut v předehřáté troubě při 200 stupních (plynová trouba: stupeň 2-4, horkovzdušná trouba: 180 stupňů).

Doba přípravy: zhruba 1 hodina
Výživové hodnoty v jedné porci:
Energie: 402 kcal / 1683 kJ Bílkoviny: 6,6 g Tuky: 22,3 g Sacharidy: 45 g



Marcipánový chlebíček s brusinkami



Přísady na zhruba 16 kousků:
200 g měkkého másla nebo margarínu
100 g měkkého marcipánu
150 g jemného cukru
1 balíček vanilkového cukru
2 čajové lžičky kůry z chemicky neošetřeného pomeranče
4 vejce (M)
špetka soli
125 g mouky
125 g kukuřičného škrobu
1 čajová lžička prášku do pečiva
200 g sušených amerických brusinek
1 čajová lžička mouky

Na sirup:
šťáva z 1 pomeranče
2 polévkové lžíce cukru
2 polévkové lžíce rumu

Kromě toho:
moučkový cukr na posypání


Autor: Ženy - E15



V míse utřete máslo nebo margarín do pěny. Nakrájejte marcipán na malé kousky a přidávejte ho postupně do mísy spolu s cukrem, vanilkovým cukrem, pomerančovou kůrou, vejci a solí. Třete do pěny zhruba 6-8 minut.

Smíchejte mouku s kukuřičným škrobem a práškem do pečiva a vmíchejte do těsta. Pak smíchejte jednu čajovou lžičku mouky s brusinkami a vmíchejte je do těsta.

Těsto nalijte do vymazané formy na chlebíček (o velikosti zhruba 28-30 cm). Pečte zhruba 1 1/2 hodiny v předehřáté troubě při 175 stupních Celsia (plynová trouba: stupeň 2-3, horkovzdušná trouba: 155 stupňů). Koláč zakryjte, aby příliš neztmavnul.

Nechte na mírném ohni 3-5 minut povařit pomerančovou šťávu s cukrem. Přidejte rum. Horký koláč potřete sirupem. Nechte ho vychladnout a zabalte ho do alobalu. Nechte 1-2 dny odpočinout. Posypte chlebíček moučkovým cukrem.

Doba přípravy: zhruba 2 hodiny
Výživové hodnoty v jednom kousku:
Energie: 275 kcal / 1151 kJ Bílkoviny: 3,5 g Tuky: 14,3 g Sacharidy: 33 g


21. července 2010

Autor: Redakce

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video