Recepty nejen na piknik: lehká letní jídla s brusinkami
Můžete si přibalit sáček sušených amerických brusinek pro rychlé doplnění energie nebo zdraví prospěšné brusinky přidat do vašich oblíbených salátů či jiných pokrmů, které si berete na cesty – americké brusinky jim dodají novou svěží chuť, kterou si zalíbí jak rodiče tak i děti. Jako inspiraci jsme pro vás připravili originální recepty, které jsou přímo určené ke sbalení do výletního batůžku či piknikového koše.
Klub sendvič s kuřetem a brusinkami
Přísady na 4 porce:
300 g filet z kuřecích prsou
sůl
2 polévkové lžíce olivového oleje
1 polévková lžíce hnědého cukru
1 čajová lžička mletého pepře
Dále:
8 plátků chleba (nejlépe toastového)
1 svazek rukoly
50 g ledového salátu
4 polévkové lžíce majonézy
1 polévková lžíce chilli omáčky
50 g sušených amerických brusinek
Příprava:
Omyjte filet z kuřecích prsou a nechte okapat. Osolte. Rozehřejte 1 polévkovou lžíci olivového oleje a zlehka v něm filety asi 8-10 minut restujte. Zbytek olivového oleje smíchejte s cukrem a pepřem a potírejte jím filety. Restujte další 2-3 minuty. Nechte zchladnout.
Lehce opečte chléb. Opláchněte rukolu a přeberte ji. Nakrájejte a omyjte ledový salát. Nasekejte brusinky. Smíchejte majonézu s chilli omáčkou a brusinkami.
Filet z kuřecího masa nakrájejte na plátky. Na 4 plátky chleba namažte brusinkovou majonézu a překryjte oběma druhy salátu. Navrch položte filet z kuřecích prsou a zakryjte druhým plátkem chleba. Lehce přitlačte a sendviče rozkrájejte na trojúhelníčky.
Doba přípravy: zhruba 25 minut
Výživové hodnoty v jedné porci:
Energie: 380 kcal / 1589 kJ Bílkoviny: 22,6 g Tuky: 15,4 g Sacharidy: 38 g
Fazolkový salát s brusinkami
Přísady na 4 porce:
100 g přírodního tofu
1 kousek zázvoru velikosti vlašského ořechu
1 chemicky neošetřený citron
sůl, pepř
1 čajová lžička tekutého medu
2 polévkové lžíce olivového oleje
80 g sušených amerických brusinek
600 g zelených fazolek
125 g cherry rajčátek
30 g vlašských ořechů
trocha řeřichy
Příprava:
Tofu nakrájejte na kostičky. Oloupejte zázvor a nastrouhejte ho. Omyjte citron a nastrouhejte polovinu kůry, šťávu vymačkejte. Smíchejte citrónovou šťávu se solí, pepřem, medem, zázvorem, citrónovou kůrou a olivovým olejem. Do mísy přidejte tofu a brusinky a přelijte marinádou. Nechte 15 minut marinovat.
Omyjte zelené fazolky, očistěte je a v případě potřeby je nakrájejte na menší kousky. Vařte v osolené vodě asi 10-12 minut. Fazolky slijte, prudce zchlaďte a nechte okapat.
Omyjte rajčata a nakrájejte je na měsíčky. Vlašské ořechy nasekejte nahrubo a krátce je nasucho opražte.
Vmíchejte fazolky, rajčata a vlašské ořechy do směsi tofu a brusinek. Znovu ochuťte solí a pepřem. Na piknik dejte salát do uzavíratelné krabice a posypte ho trochou řeřichy.
Doba přípravy: zhruba 30 minut
Výživové hodnoty v jedné porci:
Energie: 222 kcal / 932 kJ Bílkoviny: 7,1 g Tuky: 11,7 g Sacharidy: 24 g
Pikantní provensálský zeleninový koláč s brusinkami
Přísady na 6 porcí:
Na kynuté těsto:
250 g mouky
1 čajová lžička soli
1 čajová lžička suchého droždí
8 polévkových lžic vermutu Noilly Prat (nebo vody)
7 polévkových lžic olivového oleje
50 g slaniny
1 cibule
20 g kalifornských vlašských ořechů
sůl, pepř
75 g sušených amerických brusinek
Dále:
100 g cukety
1 červená paprika
50 g černých oliv (vypeckovaných)
pár lístků šalvěje
2 polévkové lžíce olivového oleje
V míse smíchejte mouku, sůl a droždí. Přidejte Noilly Prat a 6 polévkových lžic olivového oleje a vše zpracujte mixérem na hladké těsto. Pokud se těsto příliš drolí, přidejte trochu vody. Pokud je příliš měkké, přidejte trochu mouky. Těsto zakryjte a nechte ho 20 minut vykynout.
Slaninu nakrájejte na kostičky. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji také na kostičky. Nasekejte brusinky a vlašské ořechy. Ve zbytku olivového oleje krátce poduste slaninu, cibuli a vlašské ořechy. Osolte a opepřete. Nechte vychladnout. Směs přimíchejte do těsta společně s brusinkami. Nechte odpočinout dalších 15-20 minut.
Omyjte cuketu, očistěte ji a nakrájejte na kostičky. Rozkrájejte červenou papriku na čtvrtky, očistěte ji, omyjte a nakrájejte na jemné proužky.
Dobře vymažte dortovou formu nebo formu na koláč (o průměru 24-26 cm). Použijte trochu mouky a vtlačte do ní těsto. Na těsto narovnejte olivy, cuketu a červenou papriku a lehce je do něj vmáčkněte. Posypte koláč lístky šalvěje a pokapejte ho olivovým olejem.
Pečte zhruba 20-25 minut v předehřáté troubě při 200 stupních (plynová trouba: stupeň 2-4, horkovzdušná trouba: 180 stupňů).
Doba přípravy: zhruba 1 hodina
Výživové hodnoty v jedné porci:
Energie: 402 kcal / 1683 kJ Bílkoviny: 6,6 g Tuky: 22,3 g Sacharidy: 45 g
Marcipánový chlebíček s brusinkami
Přísady na zhruba 16 kousků:
200 g měkkého másla nebo margarínu
100 g měkkého marcipánu
150 g jemného cukru
1 balíček vanilkového cukru
2 čajové lžičky kůry z chemicky neošetřeného pomeranče
4 vejce (M)
špetka soli
125 g mouky
125 g kukuřičného škrobu
1 čajová lžička prášku do pečiva
200 g sušených amerických brusinek
1 čajová lžička mouky
Na sirup:
šťáva z 1 pomeranče
2 polévkové lžíce cukru
2 polévkové lžíce rumu
Kromě toho:
moučkový cukr na posypání
V míse utřete máslo nebo margarín do pěny. Nakrájejte marcipán na malé kousky a přidávejte ho postupně do mísy spolu s cukrem, vanilkovým cukrem, pomerančovou kůrou, vejci a solí. Třete do pěny zhruba 6-8 minut.
Smíchejte mouku s kukuřičným škrobem a práškem do pečiva a vmíchejte do těsta. Pak smíchejte jednu čajovou lžičku mouky s brusinkami a vmíchejte je do těsta.
Těsto nalijte do vymazané formy na chlebíček (o velikosti zhruba 28-30 cm). Pečte zhruba 1 1/2 hodiny v předehřáté troubě při 175 stupních Celsia (plynová trouba: stupeň 2-3, horkovzdušná trouba: 155 stupňů). Koláč zakryjte, aby příliš neztmavnul.
Nechte na mírném ohni 3-5 minut povařit pomerančovou šťávu s cukrem. Přidejte rum. Horký koláč potřete sirupem. Nechte ho vychladnout a zabalte ho do alobalu. Nechte 1-2 dny odpočinout. Posypte chlebíček moučkovým cukrem.
Doba přípravy: zhruba 2 hodiny
Výživové hodnoty v jednom kousku:
Energie: 275 kcal / 1151 kJ Bílkoviny: 3,5 g Tuky: 14,3 g Sacharidy: 33 g
21. července 2010