Recepty s kaki: ochutnejte exotiku | e15.cz

Recepty s kaki: ochutnejte exotiku

Redakce

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Kaki je na českém trhu k dostání pouze dva měsíce v roce – přibližně od poloviny října do poloviny prosince. Všichni, kdo mají zájem ochutnat něco neobvyklého, by tedy rozhodně neměli otálet.

Existují stovky odrůd kaki, zejména v Číně a Japonsku, odkud toto ovoce pochází. Jednotlivé odrůdy se liší v mnoha aspektech: velikostí, tvarem, barvou, chutí či tvrdostí dužiny. Dvě nejdůležitější odrůdy na evropském trhu jsou ovoce kaki Persimon Bouquet, pěstované v oblasti Valencie, a Sharonovo ovoce z Izraele. Odrůda kaki Persimon Bouquet je větší a více zbarvené a dříve se dostává na trh; Sharonovo ovoce dozrává v prosinci a lednu.

Kaki - Šťavnatá pochoutka plná zdraví

Kaki se snadno loupe a krájí. Díky sladké, pevné oranžové dužině bez peciček je to skutečný poklad pro vaši kuchyni: využijete jej na mnoho způsobů při přípravě salátů, hlavních jídel, dezertů a zavařenin. Vyzkoušejte je i Vy!

VEPŘOVÁ PANENKA S KAKI OMÁČKOU S PEČENÝMI BRAMBORAMI

Přísady: 3ks kaki Persimon Bouquet
600g vepřové panenky
1kg brambor
bazalka
tymián
šalvěj
grilovací koření
sůl
2cl rumu nebo brandy
lžíce medu

Příprava:

PANENKU NAKRÁJÍME, NALOŽÍME DO KOŘENÍ A OSMAHNEME NA PÁNVI. PRO PŘÍPRAVU OMÁČKY NAKRÁJÍME KAKI NA KOSTIČKY A TAKÉ OSMAŽÍME, PODLÉVÁME VODOU. PŘIDÁME LŽÍCI RUMU NEBO BRANDY, LŽÍCI MEDU A VAŘÍME CCA 10 MINUT, DOKUD NÁM NEVZNIKNE OMÁČKA. BRAMBORY OLOUPEME, NAKRÁJÍME NA KOUSKY A VYSKLÁDÁME NA PLECH POTŘENÝ OLEJEM, POSOLÍME A DÁME PÉCT.

Kuskus s kaki.Autor: Ženy - E15

KUSKUS S KAKI

Přísady:

4 kaki Persimon Bouquet
1 hrnek = 250 ml kuskusu
2 kuřecí prsa
1 ½ hrnku vody
¾ hrnku hrozinek
vařící voda na zalití
1 lžíce másla
½ posekané cibule
2 lžíce lupínků z loupaných mandlí
4 lžíce posekaných sušených meruněk
1 lžíce mleté skořice
¼ lžičky kurkumy
½ lžičky mletého zázvoru
špetka soli
1 ½ lžíce medu

Příprava:

V MISCE ZALÍT KUSKUS VODOU A NECHAT JEJ NABOBTNAT. V JINÉ MISCE ZALIJEME HROZINKY VAŘÍCÍ VODOU A NECHÁME 15 MINUT NABOBTNAT. POTÉ HROZINKY SLIJEME, ALE VODU SI USCHOVÁME (1 HRNEK). ROZEHŘÁT MÁSLO NA TĚŽKÉ PÁNVI S POKLICÍ. OSMAŽIT CIBULKU DO ZLATOVA. PŘIDAT HROZINKY, MANDLE, MERUŇKY, KOŘENÍ, MED A VODU Z HROZINEK. PŘIKRÝT A DUSIT 25 – 30 MINUT. VE SKLENIČCE DŮKLADNĚ ROZMÍCHAT SKOŘICI, KURKUMU, MLETÝ ZÁZVOR A SŮL. ZPRUDKA OSMAŽIT KUŘE NA TROŠE OLIVOVÉHO OLEJE A POSOLIT. POTÉ PŘIDAT OSMAŽENOU SMĚS Z CIBULKY, HROZINEK, MANDLÍ A MERUNĚK. HOTOVÉ MASO SE SMĚSÍ SMÍCHÁME S KUSKUSEM. NAKONEC POSYPEME OPRAŽENÝMI PLÁTKY MANDLÍ.

Pokračování »> Bezmasé recepty s kaki »> Dezerty s kaki

Autor: Redakce

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video