Recepty světové kuchyně: pokrmy pro dospělé i pro děti
Asijská kuchyně
Tom Yam Kai (s kuřecím masem)
Suroviny na 2 porce:
4 dcl kuřecího vývaru
4 stébla citronové trávy
Kůra z jedné limetky
1 větší šalotka
Vše uvedeme do varu a necháme několik minut povařit.
Pak postupně přidávat:
150 g krevet nebo 200 g kuřecího masa
Cca 4 lžíce limetové šťávy
Cca 2 lžíce Rybí omáčky
4 žampiony (nakrájené nahrubo)
Cca 2 lžíce cukru krupice
Koriandr nebo listová petržel
Cherry rajče – přidat do talíře při servírování
Arabská kuchyně
Jehněčí Kebab s tabouleh salát
Suroviny na 2 porce:
300 g mletého jehněčího
Sůl, pepř, citrónová šťáva
Mleté maso ochutíme a tvarujeme malé šišky, které napichujeme na špíz a grilujeme dozlatova z obou stran.
Suroviny na 2 porce salátu:
200 g kuskusu
100 g cherry rajčátek
listová petržel
sůl, pepř,olivový olej
citrónová šťáva
Rajčátka nakrájíme na kostičky a smícháme s kuskusem a sekanou petrželí. Ochutíme soli, pepřem, přidáme olej a dle chuti dokyselíme. Podáváme vychlazené.
Evropa
Itálie
Špagety s krůtími jatýrky
Suroviny na 2 porce:
200 g špaget
200 g krůtích jatýrek
1 menší šalotka
1 dcl zeleninového vývaru
100 g margarínu
4 lžíce strouhaného parmezánu
lístky čerstvé bazalky
4 cherry rajčátka
Na margarínu orestujeme šalotku, přidáme jatýrka, opečeme, lehce ochutíme solí, přidáme vývar, necháme prohřát a zahustíme lehkým vmíchaní margarínu TOMU NEROZUMIM, přidáme parmezán a do této směsi vložíme uvařené špagety. Při podávání zdobíme lístky bazalky a cherry rajčátky.
Francie
Bageta plněná tvarohovým sýrem a krůtí šunkou
Suroviny na 2 porce:
1 velká světlá francouzská bageta
100 g krůtí šunky
1 kvalitní sýr typu žervé
50 g margarínu (například Rama)
2 rajčátka
1 salátová okurka
4 ředkvičky
1 malý ledový salát
Bagetu necháme v troubě čerstvě rozpéct. Poté jí podélně prořízneme a potřeme margarínem a sýrem. Proložíme krájenou zeleninu a navrch dáme plátky pečené šunky. Přiklopíme druhým dílem bagety a rozdělíme na dvě poloviny.
Řecko
Telecí moussaka
Suroviny na 2 porce:
300 g mletého telecího masa
200 g loupaných rajčat v plechovce
1 cibule
4 čerstvá rajčata
1 masitý lilek
Olivový olej, sůl, pepř
Na oleji orestujeme cibuli, přidáme maso, ochutíme soli a pepřem.Přidáme rajčata a lehce podusíme. Lilek nakrájíme na plátky a ty jednotlivě opečeme na oleji. Do zapékací misky vložíme vrstvu mletého masa a střídavě prokládáme opečenými plátky lilku a rajčat. Vrchní vrstva musí být maso. Podáváme s vařenými bramborami.
2. června 2011
Další databázi téměř 20.000 receptů naleznete na našem webu Recepty. cz .