Recepty z bezových květů | E15.cz

Recepty z bezových květů

mk

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Protože právě teď je doba, kdy černý bez kvete, přinášíme vám dnes několik receptů na zužitkování bezových květů.

Smažené bezové květy



Potřebujeme:
trsy bezových květů
3 vejce
1,5dcl světlého piva
1bal. kypřícího prášku
vegeta
sůl
Olej na smažení



Příprava:

Bezové květy důkladně omyjeme, nůžkami odstříháme stopky a necháme oschnout. Oddělíme bílky od žloutků, z bílku ušleháme tuhý sníh. Do žloutků vmícháme pivo a špetku vegety. Vzniklou směs smícháme s hladkou mouku s trochou kypřícího prášku. Lehce vmícháme sníh z bílků a dosolíme.

Na pánvi rozehřejeme olej, trsy květů namáčíme v těstíčku a osmažíme do zlatova. Hotové řízky vytáhneme, odložíme na ubrousek a ustřihneme hlavní stopku. Jako příloha je vhodná např. bramborová kaše a zeleninový salát.


Co je sladké, nemusí být nezdravé. A je-li to sladké jako med, nemusí to být zrovna med včelí, může to být med z bezových květů, který si doma připracíte podle následujícího receptu. 

Med z květů černého bezu



Potřebujeme:

25 květů černého bezu
1 velký citron,
1 litr vody 1 kg cukru



Autor: Ženy - E15



Příprava:
Květy bezu omyjeme a zbavíme stopek. Nakrájíme citron na kousky a společně s bezovými květy vaříme asi 20 minut v listu vody. Následně směs odstavíme a necháme 24 hodin luhovat. Druhý den vzniklou šťávu přecedíme přes plátno, do šťávy přidáme cukr a vaříme tak dlouho, dokud se hmota nezačne táhnout. Podle chuti můžeme med ještě dochutit citronem.

Následně med nalijeme do menších čistých umytých skleniček a skladujeme v chladnu. Hotový med můžeme ovšem také ještě sterilizovat asi 20min při 100 stupních celsia. Takto zavařený med lze uchovávat při běžné pokojové teplotě.

Z bezu můžeme připravovat nejen pokrmy, ale také nápoje. Mimo sirupu nebo čaje nám v nadcházejících parných dnech přijde vhod také limonáda, připravená buďto samostatně z bezových květů nebo v kombinaci s dalšími osvěžujícími bylinkami. Příjemně naladit vaše chuťové buňky pomůže také bezinkové víno. 


Bezinková limonáda



Potřebujeme:
12-15 květenství bezu černého
4 citróny
1 kg cukru
8 l vody

Autor: Ženy - E15


Příprava:
Vodu svaříme s cukrem, po vychladnutí přidáme citróny nakrájené na kolečka a květy černého bezu. Zavážeme a necháme týden stát. Pak přecedíme, stočíme do lahví a uchováváme v chladnu.

Míchaná bezinková limonáda

100 g květů černého bezu
100 g květu lípy
50 g máty peprné
20 g chmele
4 litry vody nebo sifonu
1,5 kg cukru
2 citróny

Autor: Ženy - E15


Příprava:
Ve vodě rozpustíme cukr, přidáme na kolečka nakrájené citróny a všechny rostliny. Zakryjeme a uložíme asi na týden na slunce a do tepla. Pije se ihned poté, co limonádu přecedíme. 


Víno z bezových květů


5 l vody
1 kg cukru
1/8 l vinného octa
10 rozkvetlých květů černého bezu

Autor: Ženy - E15


Příprava:
Vodu, cukr a ocet svaříme. Přidáme květy bezu. Směs necháme stát 10 dní na teplém místě. Pak ji přecedíme přes plátno, stočíme do lahví a uložíme v chladu, kde necháme asi 10 dnů.

 Další databázi téměř 20.000 receptů naleznete na našem webu Recepty. cz .

Autor: mk

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video