Recepty z chřestu | E15.cz

Recepty z chřestu

ZDROJ: Ženy - E15

Archiv

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Říká se, že chřest je máslem mezi zeleninou, jeho chuť je totiž velmi jemná. Také je prý afrodiziakem, jeho sezóna právě probíhá, tak vyzkoušejte chřest i u vás doma.

Chřestová polévka s rajčaty

500 g chřestu
125 ml smetany
3 lžíce másla
1/2 lžičky cukru
2 ks rajčata
1 lžíce citrónová šťáva
špetka soli a pepře

Chřest omyjeme a oloupeme. Slupky vložíme do litru vařící osolené vody a 15 minut vaříme. Vývar scedíme. Chřest nakrájíme na kousky a osmažíme na másle. Posypeme cukrem, zalijeme vývarem a smetanou a vaříme asi 20 minut.

Rajčata spaříme, oloupeme, dužinu nakrájíme na kostičky. Hlavičky chřestu vyjmeme z vývaru, zbylý chřest rozmixujeme. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Polévku rozdělíme na talíře, do každé porce vložíme několik chřestových hlaviček a kousky rajčat.

Slaný chřestový koláč

Těsto:

200 g hladké mouky
20 g parmezánu čerstvě nastrouhaného
1 žloutek
50 ml olivový olej
5 - 6 studené vody
špetka soli

Na náplň:

750 g mladého zeleného chřestu
1 lžíce másla
2 vejce
250 ml smetany(nejlépe 40 % de luxe z Mlékárny Kunín)
50 nastrouhaného parmezánu
sůl
pepř
muškátový oříšek

Zpracované těsto vytvarujte jako kouli a zabalené ve fólii nechte alespoň 10 minut odpočívat v chladu. Chřestu oloupejte spodní část stonků a tuhé konce odstraňte. Vložte na 4 minuty do vroucí osolené vody a pak hned zchlaďte studenou. Troubu předehřejte na 220 °C. Čtvercovou nebo kulatou formu o rozměrech 20 x 20cm, nejlépe s odepínacím dnem, vymažte máslem a vyložte rozváleným těstem.

Vytvarujte vyšší okraje. Na těsto rozložte chřest, zalijte vejci rozšlehanými se smetanou, dobře okořeňte a posypte parmazánem. Teplotu trouby snižte o 20 °C, vložte koláč a pečte na střední příčce asi 40 minut, až těsto zezlátne a náplň zpevní.

Chřestový salát s kozím sýrem

800 g mladého zeleného chřestu
2 lžíce ořechového oleje
200 g žampionů
250 g cherry rajčátek
200 g cukety
2 lžíce balzamikového octa
štáva z 1/2 citrónu
1 lžíce medu
100 g kozího sýra
40 g opražených ořechů
1/2 svazku estragonu
sůl
pepř

Chřest omyjte, odřízněte hlavičky, stvoly rozkrojte a povařte 7 minut v osolené vodě. Nechte okapat. Rozehřejte 1 lžíci oleje a krátce na něm osmažte pokrájené houby. Osolte a opepřete. Do pánve přidejte rajčata, krátce osmažte, zakápněte octem. Směs přesuňte do mísy a promíchejte s chřestem a drobně pokrájenou cuketou. Ochuťte zálivkou prošlehanou z citronové šťávy, medu a zbylého oleje, posypte ořechy, lístky estragonu a plátky sýra.

Další recepty z vybraných ingrediencí můžete nyní vyhledávat pomocí katalogu potravin!

Autor: Archiv

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video