Vaříme z cukety
Cukety patří k druhu tykev obecná (Cucurbita pepo) a pochází z Mexika a Střední Ameriky.Tato zelenina je dietní, má nízkou energetickou hodnotu - 100 g má cca pouhých 19 kcal.
Obsahuje 91% vody, vlákninu, sacharidy, velké množství minerálních látek. Je bohatá ma karoteny a hořčík, které jsou důležité pro látkovou přeměnu z buněčných jader a draslík, který vyplavuje z těla nadbytečnou vodu a soli. V cuketě se dále nachází fosfor, vápník, železo, měď, fluor, zinek, vitamin B, kyselina listová a niacin.
Příznivě ovlivňuje srdce, ledviny a trávicí ústrojí, prospívá diabetikům a lidem s nadváhou, zvyšuje výkonnost mozku a soustředění, je účinná při ateroskleróze, revmatismu a dně, posiluje imunitu a odstraňuje zácpu.
Jak upravit cuketu
Cuketa je přímo ideální při dietách, má vysoký obsah živin a přitom málo kalorií. Cukety vždy dusíme s trochou oleje, aby se vstřebal v tuku rozpustný provitamin A.
Malé plody obsahují více živin a mají výraznější chuť. Cukety před použitím dobře omyjeme a neloupeme je, pouze u starších cuket odstraníme slupku, případně také nahnědlá jádra.
Cukety se dají v kuchyni připravit na mnoho způsobů, můžeme je smažit, dusit, přidávat do salátů, použít jako samostatnou přílohu k masu, lze je také plnit a zapékat, grilovat, obalovat nebo z nich udělat buchtu.
A pokud si s konkrétními postupy nevíte rady, můžete načerpat inspiraci v následujících receptech:
Polévky:
Hlavní jídla:
Cukety plněné rýží, sýrem a česnekem
Pomazánky:
Přílohy:
Cuketa na sladko:
Dobrou chuť!