Recepty z cukety: letem světem
Řadu dalších cuketových receptů ze světové i ryze české kuchyně pak naleznete např. v článku .
Italská cuketová polévka
Ingredience:
2 lžíce olivového oleje,
1 lžíce másla,
1 cibule,
900 g cuket,
1 lžička oregana,
600 ml vývaru,
120 g parmezánu,
300 ml smetany,
sůl, čerstvě mletý pepř.
Postup přípravy:
Ve velkém hrnci rozpálíme olej a máslo a na něm osmažíme do sklovita na kostičky nakrájenou cibulku. Přidáme na kolečka nakrájenou cuketu, oregano a dle chuti osolíme a opepříme. Dusíme asi 10 minut pak přidáme vývar a za stálého míchání přivedeme k varu.
Nakonec cuketovou polévku rozmixujeme najemno a přecedíme přes síto. Přilijeme půlku smetany a ohřejeme, ale nevaříme. Pokud je cuketová polévka příliš hustá, můžeme ji zředit vývarem. Podle chuti přisolíme a opepříme.
Francouzské Ratatouille
Ingredience:
1 cibule
1 konzerva sterilovaných rajčat
1 - 2 menší cukety
tři stroužky česneku
2 rajčata
2 zelené papriky
Postup přípravy:
Cibuli a česnek oloupeme, nakrájíme na kostičky. Cukety oloupeme, papriky a rajčata omyjeme, a vše také nakrájíme.
Na oleji osmahneme skroro dohněda cibuli a česnek, přidáme papriku, cuketu a podlijeme.
Přidáme tymián, majoránku, rozmarýn, sůl a pepř. Chvíli dusíme. Pak přidáme kousky rajčat a sterilovaná rajčata, dochutíme špetkou cukru. Ratatouille podáváme s chlebem.
Penne s cuketou a ricottou
Ingredience:
1 balení těstovin penne
1 kg mladé cukety
4 stroužky česneku
dvě lžíce olivového oleje
1 svazek bazalky
350 g ricotty
parmazán
sůl, pepř
Postup přípravy:
Těstoviny uvaříme podle návodu. Cukety očistíme, omyjeme a v horké osolené vodě blanšírujeme dvě minuty. Palk je propláchneme ve studené vodě a nakrájíme na plátky.
Plátky cukety smažíme na rozpáleném oleji asi minutu, pak přidáme nadrobno nakrájený česnek. Pak smícháme s těstovinami, přidáme nakrájenou bazalku, riccotu a dle chuti osolíme a opepříme. Podáváme posypané parmezánem.
Cuketové čatní
Ingredience:
1/2 kg cuket
350 g jablek
250 g cibule
50 g čerstvého křenu
10 lžic 8% octa
špetka vegety
špetka sladké papriky
špetka kari
Postup přípravy:
Omyté a oloupané cukety nakrájíme na kolečka, oloupaná jablka bez jádřinců na čtvrtky. Cibuli rozpůlíme a nakrájíme na plátky.
Vše vložíme do hrnce, přidáme koření, ocet a nastrouhaný křen a uvedeme do varu, vaříme 15 minut. Horké čatní naplníme do skleniček, uzavřeme je víčky a obrátíme dnem vzhůru, než vychladnou. Používáme jako přílohu k masům, sekané, paštikám apod.