Recepty z jehněčího masa | e15.cz

Recepty z jehněčího masa

Irena Forejtová

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
V moderních kuchařkách recepty na jehněčí maso téměř chybí – škoda – jehněčí je totiž maso pro gurmány, se specifickou vůní i chutí. Upravuje se vařením, dušením nebo pečením, se zeleninou a vonnými bylinkami.

Tymián, rozmarýna, majoránka a mletý pepř se výborně doplňují s olivovým olejem, aromatickým česnekem a těžkým vínem typu Madeira nebo Sherry. Na lákavé pokrmy z jehněčího se zkrátka vyplatí udělat si čas.

Pečené jehněčí


1 kg jehněčího z plece, 2 snítky rozmarýnu, 2 stroužky česneku, sardelová pasta, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce mouky, 2 lžičky octa, šálek vývaru, olivový olej, sůl, pepř
Maso nakrájené na kostky obalíme v mouce a na pánvi s 1 / 2 dl oleje a 2 stroužky česneku.zprudka opečeme, osolíme a opepříme, oheň stáhneme na minimum a necháme dusit asi půl hodiny. Občas promícháme a podléváme vývarem. Jakmile je maso měkké, do šťávy prolisujeme stroužek česneku, lžičku sardelové pasty, nasekaný rozmarýn, hořčici a ocet. Maso přelijeme šťávou. Jako příloha je vhodný jemný knedlík.

Plněné řízky


600 g vykostěné jehněčí kýty, 100 g anglické slaniny nakrájené na plátky, 1 cibule, hladká mouka, 2 vejce, strouhanka, olej, hořčice, mletý černý pepř, vegeta, sůl
Maso odblaníme, omyjeme a nakrájíme na plátky, které mírně naklepeme a okraje nařízneme, aby se maso při pečení nekroutilo. Okořeníme, osolíme a potřeme hořčicí. Na polovinu plátku položíme slaninu, dvě kolečka cibule, přehneme na polovinu a spojíme párátkem. Řízky obalujeme v trojobalu, (který je vylepšen o vejce rozšlehaná s vegetou), a usmažíme. K řízkům je vhodná příloha bramborová kaše posypaná dozlatova osmaženou cibulkou.

Autor: Ženy - E15


Gurmánské jehněčí se zázvorem a medem


0,5 kg jehněčí kýty nebo šrůtku, 2 lžíce krájeného čerstvého zázvoru, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce medu, 4 lžíce panenského olivového oleje
Maso pokrájíme na 5 mm silné plátky, vložíme do skleněné nebo porcelánové misky, kde je posypeme na kostičky nakrájeným zázvorem, polijeme sojovou omáčkou, medem a olejem. Maso necháme v chladu marinovat několik hodin.Pak na pánvi dobře rozehřejeme olivový olej, na němž maso zprudka prudce opečeme z obou stran. Hotové plátky polijeme výpekem a ihned podáváme.

Jehněčí medailonky


600 g jehněčí kýty, sůl, mletý pepř, 80 g slaniny, 100 g žampionů, 0,1 dl červeného vína, olej, borůvkový kompot
Maso omyjeme, osušíme a pokrájíme na medailónky. Zlehka naklepeme, osolíme, okořeníme mletým pepřem a opečeme z obou stran na rozpáleném oleji. Maso z pánve odložíme na nahřátý talíř a do výpeku přidáme nadrobno nakrájenou slaninu, kterou mírně opečeme. Nakonec přidáme nakrájené žampióny, zalijeme červeným vínem, vložíme zpět maso a necháme dusit do měkka. Na závěr k dušenému masu dáme dvě až tři lžíce borůvkového kompotu. Medailonky výtečně chutnají s tmavým chlebem.

Jehněčí na česneku


1,5 kg jehněčí kýty, sůl, mletý pepř, 100 g uzené slaniny, 1 až 2 bobkové listy, 6 až 8 stroužků česneku.
Omyté maso osolíme, okořeníme a prošpikujeme na plátky pokrájenou slaninou. Maso rozložíme na pekáč, potřeme
 je prolisovanými česnekem, přidáme bobkový list, mírně podlijeme vodou a upečeme doměkka v troubě.

Autor: Ženy - E15


Jehněčí kýta na rozmarýnu

1,5 kg jehněčí kýty, 1/2 lžičky tymiánu, 1 / 2 lžičky rozmarýnu , 1 lžička soli, 1 lžička hořčice, mletý pepř, 4 lžíce oleje, 1/ 4l červeného vína Merlot, 250 g rajčat, 100 g cibule, 4 lžíce zakysané smetany, 1 lžička solamylu
Maso potřeme kořením, hořčicí a pak olejem a vložíme do pekáče do horké trouby. Maso během pečení občas podléváme vínem, aby se vypečená šťáva nepřipálila. Rajčata a oloupané cibule nakrájíme na kostičky a na posledních 30 minut přidáme k masu. Upečené stehno přeneseme z pekáče na mísu, přikryjeme a necháme asi deset minut odpočinout. Vypečenou šťávu a zeleninu přecedíme na pánev. Rozmícháme smetanu se solamylem, vlijeme do šťávy, podle chuti přisolíme a omáčku necháme přejít varem. Nakrájené stehno podáváme výhradně horké, s vařenými brambory nebo rýží.

Autor: Irena Forejtová
5. května 2009

Autor: Irena Forejtová

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video

Newslettery