Ředkev

Tato zelenina s bílou, hnědou a černou hlízou je příbuzná ředkvičce, není však tak rozšířena a má ostřejší chuť. Do Evropy se rozšířila ze středomoří a už odpradávna je považována za účinný lék proti nachlazení. Dezinfikuje sliznice v ústech, podporuje prokrvování a uvolňuje hleny v nose a hltanu. Hořčičné oleje v ní obsažené mají antibakteriální účinky, zbavují žaludek a střeva patologických a plísňových napadení a odstraňují průjmy a nadýmání.
Vysoký podíl vlákniny váže jedy a tukové substance, proto je ideální potravinou pro hubnutí. Urychlí průchod natrávené potravy střevy a uvolní zácpu. Vysoký obsah vápníku spolu s účinnými látkami podporujícími prokrvování působí na vylučování vody z těla. Je prevencí ledvinovým a žlučovým kaménkům. Zbavuje obtíží při močení a působí proti počínající močové inkontinenci (samovolný únik moči).
Účinky na organismus:
- prokrvuje a dezinfikuje sliznici v ústech a jícnu
- pomáhá při nachlazení
- uvolňuje hleny
- hubí bakterie a plísně
- je prevencí inkontinence
- snižuje cholesterol
- odstraňuje zácpu
- je prevencí žlučových, ledvinových a močových kamenů
- snižuje krevní tuky
Ředkev jíme nejlépe syrovou a to buď v celku nebo ji nastrouháme, osolíme, pokapeme olejem, citronem a necháme rozležet. Je dobrá také jako teplá příloha, mladé listy se zase zpracovávají jako špenát. Pokud jsme nachlazení, pijeme šťávu z ředkve ochucenou medem.