Reportáž: Jak se vaří ve Jste to, co jíte?
Na natáčení na pražské Vinohrady jsem dorazila jedno páteční poledne. Těšila jsem se, co dobrého a zdravého ochutnám. Sama mám s vařením zkušenosti a při psaní společných kuchařek s Petrem Havlíčkem jsem se už lecčemu přiučila.
On má ale kromě svých vědomostí o zdravých receptech k ruce ještě vítěze soutěže Na nože, šéfkuchaře Roberta Zatloukala, který mu s vařením pomáhá. „Ví se o mně, že spoustu věcí nejím, Robert je ale zářným příkladem takového kuchaře, že přestože danou surovinu, z které bylo jídlo připraveno, vlastně nesnáším, nakonec jídlo sním a moc mi chutná.“ My jsme se podívali téhle televizní kuchyni pod pokličku.
Příprava je důležitá
Soutěžící Eva a Petra jsou z Valašského Meziříčí a na dnešní natáčení musely obě ženy dorazit do Prahy. A tak jsme v jednom domě na Vinohradech. Zatímco se obě dámy věnují pohybu a Martinu Šťastnému, který jim jako odborník na pohyb dává poslední možné rady, aby jejich hubnutí probíhalo opravdu podle regulí, šéfkuchař Robert už společně s režisérkou Simonou připravují ingredience pro kameru a dnešní vaření. A tak jim nakukuji přes rameno. „Co dnes budete vařit?“ ptám se. A zjišťuji, že tentokrát jsou na programu polévky. „Děvčata si přála něco rychlého, co jim nezabere moc času a co je zasytí. Takže je s Petrem naučíme vařit houbový krém a studenou polévku gazpacho,“ prozrazuje nám dnešní menu Robert Zatloukal.
Téměř tříhodinová patnáctiminutovka
No a zatímco kamera pomalu zabírá ingredience na první polévku, všichni účastníci, kteří dnes budou vařit, dostávají mikrofony a jde se na věc. „Ticho, klap a jedem,“ dává pokyn režisérka Simona. Mimochodem velmi sympatická a usměvavá dáma. Všem účinkujícím na place dodává dobrou náladu a neustále se směje. A tak i já přistupuji blíže, abych viděla vše, co se bude dít.
No, myslela jsem si, že se prostě během patnácti minut, jak mi před chvílí prozradil šéfkuchař Robert, uvaří polévka, brzy ale zjišťuji, že tak rychlé to opravdu nebude. Než je režisérka spokojená, uběhnou téměř tři hodiny.
Malá zkouška
Petr s Robertem si chystají úvodní řeč a děvčata mezitím koukají na suroviny a přemýšlejí. Jedna má houby ráda a druhá, stejně jako Petr Havlíček, je nemusí. „Těšíte se?“ ptá se jich režisérka. „Ano, jsem zvědavá, jak to bude chutnat,“ říká jedna ze soutěžících a zkouší na Petra Havlíčka fintu, jestli by prý místo masa mohla jíst hlívu ústřičnou. Jenže bohužel neuspěje.
A proč? No protože je hlíva sice zdravá a chutná, ale nemá stejné živiny jako ono potřebné maso. „Takže dneska si uvaříme svačinovou houbovou polévku,“ začíná Petr první vstup. Ale holky už mu skáčou do řeči. „Jenže my v plánu na svačinu nemáme brambory a také nesmíme smetanu,“ hlásají svorně a odvolávají se na svoje výživové plány, které od něj dostaly. Od Petra je to ale taková malá zkouška. Když si totiž holky podrobně prostudují, co smějí na svačinu, zjistí, že žervé, a to je čerstvý smetanový sýr. A tak jim jedna lžička smetany v polévce neublíží. Stejně jako brambory, kterých nebude v polévce tolik.
Zásady zdravého vaření
A mezitím, co si Petr s holkami povídá, Robert už se pouští do vaření. Do hrnce dá lžičku másla, na kterém zpění cibulku, přidá houby a lehce orestuje. Ale to se znovu dostává do křížku s Evou a Petrou, které urputně protestují. „Podle plánu máme zakázáno smažit a restovat,“ říkají obě. Jenže v tu chvíli dostávají od Petra i Roberta lekci vaření číslo dvě. „Kde máte napsáno, že nesmíte restovat?“ ptá se Petr. V plánu je totiž napsáno, že nesmějí konzumovat smažené a tučné, nikoli ovšem restované.
„Smažení je proces, kdy ve vrstvě tuku smažíte nějaký pokrm, to znamená, že do pánve nalijete olej, rozpustíte sádlo či jiný tuk tak, aby pokrýval celé dno, a to ve vrstvě, a v něm pak smažíte – maso, květák, řízky, koblihy apod. Restování je proces, kdy na trošce oleje orestujete suroviny tak, aby se zatáhly a zůstaly šťavnaté. Tím si zachovají o mnoho více vitaminů a zdraví prospěšných látek. Navíc tento proces trvá jen chvíli,“ uvádí vše na pravou míru Robert. K orestovaným houbám Robert přidá ještě brambory a zeleninový vývar. A zde se soutěžící dozvídají další fígl. Zeleninový vývar totiž Robert připravil doma ze slupek a zbytků zeleniny, které mu zbyly z vaření.
A co je to celozrnné
Když se polévka vaří, připravuje šéfkuchař celozrnnou bagetu. Děvčata znovu protestují. Prý jak si může být jistý, že je to celozrnná bageta, když si nemohou přečíst složení.
No a tak opět nastupuje Petr, aby pečivo zkontroloval. „Máte pravdu, že složení si nemůžeme přečíst, ale když jsem tu bagetu rozlomil, tak jsem zjistil, že má tmavší barvu, takže nejde o bílé pečivo, má nějakou strukturu a semínka, a tak by pravděpodobně mohla být celozrnná,“ konstatuje Petr a ještě dodává: „Snažíme se vám ukázat, jak vařit nově, zdravě, moderně a chutně. Nesmíte se chytat každého slovíčka, ale přemýšlet o věcech. Pokud si nejste jisté, klidně se ptejte, ale i tak přemýšlejte.“ Dalších rad se jim dostává ohledně zastudena lisovaného olivového oleje nebo množství soli, které Robert k dochucení polévky použil.
Ještě něco o tucích
Kromě olivového oleje použil Robert také máslo, které by Eva s Petrou asi při přípravě vynechaly. Jenže jsou opět na omylu. „Pokud chcete zdravě hubnout, je velkým omylem, že vyloučíte všechny tuky,“ dodává výživový specialista. V každém zdravém jídelníčku totiž musejí být zastoupeny tuky. Nejlépe samozřejmě ty zdravé, a to v poměru 2:1 ve prospěch rostlinných tuků. Takže malá lžička másla, stejně jako troška speciálně připraveného petrželového oleje na dozdobení polévky nevadí.
A jak se takový petrželový olej dá vyrobit? To bylo překvapení i pro mě. Petržel omyjete, osušíte a rozsekáte dohladka na kašičku. Olivový olej zahřejete na 50 °C a nasypete do něj rozmixovanou petržel. Promícháte a necháte chvíli marinovat. Pak přecedíte přes plátno a stočíte do lahvičky a můžete používat. Stejným způsobem se dá připravit výborný bazalkový olej, který je skvělý k přípravě salátu z mozzarelly a rajčat.
Velká pochvala
Vaření jedné polévky se blíží ke konci. Robert ještě rozmixuje vše v hrnci, zjemní polévku trochou smetany a dozdobí ji na talířích petrželovým olejem a pažitkou. K houbovému krému se podává celozrnná bageta opečená na pánvi nasucho. Jednoduché a rychlé. Z talířů polévka zmizela rychlostí blesku a pochutnal si na ní i Petr Havlíček.
To, že se holky ptaly, vlastně vůbec nevadí, protože to dokazuje, že nad svým hubnutím opravdu přemýšlejí. Kdy je v šesté sérii uvidíme, vám neprozradím. Můžu jen to, že se ještě mohou těšit na přepadovku od Kateřiny Cajthamlové a pak samozřejmě na finále.
O tom, jestli s nimi budou spokojení, rozhodnou příští dva měsíce. Zatím se jim to daří, protože podle posledních měření u Petra zhubly jedna pět a druhá šest kilo tuku. A minimálně Petr je tak s nimi spokojený. Tak uvidíme, jak to půjde těm dalším.