Reveň (rebarbora)

Jedním z velmi ceněných léků v arabském léčitelství byla reveň. Arabové ji rozšířili po celém světě, takže i u nás se můžeme těšit z této vytrvalé zeleniny s léčivými účinky. Reveň má velké listy, ze kterých používáme pouze zdužnatělé řapíky zelené, růžové až červené barvy. Tato zelenina brzy raší, takže se z ní postupně odlamují její řapíky až do sv. Jana, později narůstá množství kyseliny šťavelové.
Reveň má velký obsah jablečné a citronové kyseliny, zato malý obsah vitaminu C. Na druhou stranu je to výborný zdroj vitaminů skupiny B. Má mnoho niacinu dobrého pro krevní oběh a energii buněk, kyseliny pantotenové pro zdravou pokožku, vlasy a jako zdroj vitality a kyseliny listové pro krvetvorbu a posílení nervové soustavy. Je velmi bohatá na vápník, látku nezbytnou pro stavbu kostí a důležitou pro ženy v menopauze, dále obsahuje draslík, mangan a draslík, který podporuje vylučování vody z těla a v neposlední řadě je tu hodně vlákniny, která zbavuje organismus jedů a odstraňuje zácpu. Opatrně ji konzumujeme, pokud máme problémy se žaludečními kyselinami a podrážděnou sliznicí žaludku a při náchylností k průjmu.
Účinky na organismus:
- pomáhá při ochablosti střev a zácpě
- zbavuje tělo škodlivin
- posiluje svaly, nervy a kosti
- pomáhá při hubnutí, váže tukové látky
- posiluje pokožku a vlasy
- aktivuje energii buněk
Je to zelenina používaná jako ovoce, připravují se z ní moučníky, náplně do knedlíků, ovocné polévky, kompoty, zavařeniny, koláče. Při vaření nepoužíváme hliníkové nádobí, protože kov z něj reaguje s kyselinou šťavelovou a ostatními složkami šťávy. Syrová a vařená reveň se dobře zmrazuje.
Rebarborový koláč
250 g polohrubé mouky, 20 g droždí, 70 g cukru krystal, 1 vanilkový cukr, špetka soli a zázvoru, 1 žloutek, 30 g másla, skořice, 3/4 hrnku mléka. Posypka - cukr krystal, polohrubá mouka a máslo, cukr na podsypání.
Smícháme mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl, zázvor, žloutek a máslo. Z trochy cukru, vlažného mléka a droždí zaděláme kvásek, nalijeme do mísy a zaděláme středně tuhé těsto. Necháme půl hodiny vykynout a pak prsty rozmačkáme rovnoměrně po celém plechu. Na těsto hustě naklademe oloupanou a nakrájenou rebarboru, přesypeme cukrem, skořicí a posypkou. Pečeme v troubě předehřáté na 170°C asi tři čtvrtě hodiny.