Rooibos – zlato z Afriky | E15.cz

Inspirativní rozhovory

Inspirativní rozhovory Vstoupit do speciálu

Rooibos – zlato z Afriky

Denisa Streublová

Hledáte nějaký teplý nápoj bez kofeinu? Vadí vám nakyslá chuť ovocných čajů? Nemáte rády chuť máty? Potom je rooibos přesně to, co hledáte.

Rooibos pochází z jižní Afriky - vyrábí se z lístků a mladých větviček bobovité rostliny Aspalatus linearis. Sklizeň probíhá od ledna do dubna v deštivějších oblastch na plantážích s mírně kyselou půdou. Lístky a větvičky se při zpravovávání nasekají nadrobno a buď procházejí fermentací – to pak vzniká známější a používanější červená varianta rooibosu – anebo se jen suší na slunci a ponechávají si svou zelenou barvu.

Varianty se od sebe liší nejen barvou, ale i chutí. Červený rooibos má hnědočervený nálev s výraznou nasládlou chutí. Zelený rooibos je v nálevu žlutozelený podobně jako zelený čaj, je méně sladký a někomu může připadat víc osvěžující.




Příprava rooibosu je velmi jednoduchá. U rooibosu v sáčcích vám jeden sáček vystačí na čtvrt litru vroucí vody, u sypaného je to lžička na šálek. Pokud připravujete větší množství v konvičce, nezapomeňte přidat ještě jednu lžičku na celou konvičku. Zpravidla rooibos louhujeme tři až pět minut, ale pokud ho necháme ve vodě delší dobu, nic se nestane. Na rozdíl od čaje, který obsahuje kofein, rooibos nezhořkne. Poté si můžete rooibos ochutit dle libosti nebo ho pít jen tak. Pokud máte problém s výraznou nasládlou chutí červeného rooibosu, můžete ji zjemnit tím, že jej asi půlhodiny povaříte ve vodě. Nápoj je vynikající jak teplý, tak studený. Skvěle hasí žízeň a příjemně osvěžuje.

V Jižní Africe, odkud rooibos pochází a kde konzumují 63% produkce, pijí červený rooibos slazený a s mlékem. Výborný (hlavně v zimě) je červený rooibos ochucený skořicí a medem. Jak už jsme zmínili výše, u nás se dá sehnat ochucený rooibos a příchutí je opravdu velká škála.


 
Červený rooibos se svou sladkou chutí snese i takové příchutě jako je karamel nebo vanilka, zelený rooibos bývá většinou s příchutí cittrusů nebo červeného ovoce. Setkat se ovšem můžete i se směsí obou barevných variant rooibosu, případně směsí rooibosu s ibiškem nebo kombinací rooibosu a honeybushe, což je další africký nečaj s výraznou chutí a vůní připomínající med.

Díky své příjemné chuti a nulovému obsahu kofeinu se rooibos hodí pro celodenní popíjení a je vhodný i pro děti, staré lidi a těhotné a kojící ženy. Obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, např. železo, fluor, měď, vitamín C, draslík, kyselinu fenolovou, rutin, querzetin a querzitrin.
 
Rooibos funguje jako přírodní antihistaminikum, takže nám pomůže při nepříjemných záchvatech alergie. Působí antioxidačně a hojivě a je tedy vhodným podpůrným prostředkem léčby kožních problémů. Reguluje hladinu krevního cukru, snižuje vysoký krevní tlak a působí preventivně proti rakovině. Querzetin a querzitrin ovlivňují vylučování „hormonu štěstí“ serotoninu; rooibos nám tedy může pomoci při depresivních a úzkostlivých stavech a při nespavosti. Obsahuje také železo, a tudíž se hodí pro osoby se zvýšenou potřebou tohoto prvku - těhotné a kojící ženy, ženy se silným menstruačním krvácením, fyzicky těžce pracující a sportovce

Popíjení rooibosu vám může ulevit i od nepříjemných příznaků PMS. Důležitý je i obsažený fluor, neboť jenom zubní pasta nestačí při péči o ústní dutinu a fluor bychom měli přijímat i jinou formou. Tři šálky rooibosu pokryjí polovinu doporučené denní dávky tohoto prvku.

Sypaný červený i zelený rooibos včetně různých ochucených variant zakoupíte ve specializovaných čajových obchodech nebo v krámcích se zdravou výživou. Sáčkovaný rooibos nabízejí známí výrobci sáčkových čajů (Pickwick, Teekanne, Jemča, Milennium atd.). Pod názvem Red Tea se můžete setkat i s rooibosem ve formě ledového čaje, ale netřeba dodávat, že tento nápoj nemá s pravým rooibosem mnoho společného.


Autor: Denisa Streublová
4. února 2009

Autor: Denisa Streublová
 

Články odjinud

Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!