Rooibos -čaj, který léčí

Rooibos se pěstuje na jihozápadě Jihoafrické republiky v Cedar mountains, kde se tomuto keře z rodu Aspalathus daří. Dorůstá výšky až 1,5 metru a rostlina se sklízí celá. Podle druhu zpracování dělíme rooibos na fermentovaný -červený a nefermentovaný -zelený. Neobsahuje žádný kofein a má mnoho cenných látek -železo, fluor, měď, vitamín C, sodík, draslík, kyselina fenolová, rutin, querzetin a querzitrin.
Účinky na organismus
- je to vydatný zdroj železa pro kojence, těhotné a kojící ženy, sportovce, vegetariány, těžce fyzicky a psychicky pracující
- je účinný při alergiích, ekzémech
- pomáhá při stresu, nespavosti, depresích
- tiší bolest hlavy
- pomáhá při bolestech v krku, senné rýmě
- je prevencí rakoviny žaludku, střev a plic
- zpevňuje sklovinu
- pomáhá při žaludečních nevolnostech, pálení žáhy, žaludečních vředech
- uvolňuje zácpu
- zlepšuje kvalitu pleti, vlasů a nehtů
- je nekalorický, takže je vhodný při hubnutí
- posiluje imunitní systém
- snižuje krevní tlak
Příprava
Jednu kávovou lžičku zalijte 1,5, dl vroucí vody, nechte louhovat přibližně 5 minut a poté sceďte. Rooibos se pije horký i studený. Vzhledem k tomu, že neobsahuje kofein, je možno ho použít v neomezeném množství. Dá se ochutit medem, mlékem, citronem.