Rozlučte se s létem stylově - osvěžujícími koktejly
Koktejly jsou velmi oblíbené, a to nejen mezi mladými lidmi. Ti je stále častěji míchají doma pro své přátele, známé či nečekané návštěvy. „K přípravě jednoduchých koktejlů, které si dokáže namixovat každý sám doma, je ideální ovocná a osvěžující chuť Becherovky Lemond,“ říká manažer značky Becherovka Lemond Marek Grabovský.
Ne vždy se nám chce s přáteli zajít do koktejlového baru. Není na škodu znát několik receptů na jednoduché a svěží koktejly, kterými zaručeně své přátele okouzlíte.
„Namíchat chutný koktejl zvládne každý. Stačí znát základní způsoby přípravy a nebát se experimentovat. Výslednou chuť drinku můžete například zvýraznit tím, že do ledu zamrazíte kousky citrónu, limetky, máty, pomeranč či jiných druhů ovoce,“ říká barman Jiří Němec.
Lemond Frozen
Složení: 5 cl Lemond, 3 cl Rose´s lime juice, drcený led
Vhodná sklenice: Pro koktejl Lemond Frozen se hodí klasická koktejlová sklenice s vysokou nožkou. V domácnosti může být například nahrazena skleničkou na víno nebo jiným sklem o podobném obsahu
Jak na něj: Připravíme si elektrický mixér, do kterého dáme led a požadované suroviny. Rozmixovaný obsah přelijeme do sklenice a můžeme ozdobit snítkou máty, plátkem limetky nebo jiného citrusu.
Speciální tip: Pro odhad správného množství ledu, který dáme do mixéru, pomůže jednoduchý trik. Ledem naplníme skleničku, ve které budeme drink servírovat a poté její obsah vyprázdníme do mixéru
Lemond Caipi
5 cl Lemond, 1/2 čerstvá limeta, 2 lžičky třtinový cukr, ledová tříšť
Vhodná sklenice: Pro koktejl Lemond Caipi se hodí nižší a širší sklenice, aby se v ní dobře rozmačkaly limetky a další ovoce
Jak na něj: Nakrájejte limetku na menší kousky a dejte společně s cukrem do skleničky. Jemně rozmačkejte, abyste dostali šťávu z limetek. Přidejte menší dávku ledu a Lemond. Promíchejte lžičkou tak, aby se cukr roztopil a dovršte čerstvým ledem. Můžete ozdobit plátky citrónu nebo pomeranče.
Speciální tip: Jestliže očekáváte větší akci s přáteli, tak si rozmačkejte ovoce s cukrem a Lemondem předem, pak jen přidáte led a zamícháte
Další recepty na letní koktejly
BARMANSKÉ RADY
- Ledovou tříšť (drť) snadno vytvoříme tak, že vložíme několik kostek ledu do čistého kusu látky a rozdrtíme led například dřevěnou paličkou na maso
- Led drtíme z toho důvodu, abychom dostali do koktejlu větší množství vody, které se tam bude rozpouštět
- Třtinový cukr můžeme nahradit jiným sladidlem. Dobrou volbou je cukrový sirup nebo různé druhy jednodruhových marmelád, které už jsou ovocem ochucené
- Předem nachlazené skleničky, v mrazáku či lednici, zvyšují požitek z pití koktejlu
- Pro domácí party nebo večírek není nutné použít sklenici, která je pro daný nápoj určená
Kávové mlsání
Základem vynikajícího osvěžujícího nápoje je vždy kvalitní káva. Pro přípravu studených nápojů se ideálně hodí káva Douwe Egberts Espresso nebo Excella. Obě jsou vhodné pro přípravu espressa, káva Excella také pro přípravu turecké či překapávané kávy.
Ledová káva Douwe Egberts
Připravte si ji, jak ji máte nejraději a nechte vychladnout v ledničce. Do sklenice vložte několik kostek ledu a zalijte vychlazenou kávou. Máte-li chuť, můžete přidat také mléko, smetanu, kokosový nebo vanilkový sirup. Vychutnejte si chvíli, na které vám záleží, s tímto chladivým osvěžením.
Kokosový sen
Na 4 sklenice budete potřebovat: 120 ml espressa, 4 kopečky kokosové nebo smetanové zmrzliny, 8 cl kokosového likéru, šlehačku a strouhaný kokos na zdobení
Připravené espresso dáme vychladit do chladničky. Zmrzlinu, espresso a likér důkladně rozmixujeme v mixéru a nalijeme do sklenic. Nápoje podáváme ozdobené šlehačkou a strouhaným kokosem.
Ledové cappuccino
Na 4 sklenice budete potřebovat: 4 šálky espressa, 2 lžíce cukru, 8 kostek ledu, 120 ml studeného mléka
Espresso necháme pořádně vychladit a pak ho s cukrem a kostkami ledu mixujeme tak dlouho, dokud se led nerozdrtí na drobné kousky. Nalijeme do sklenic a do každé z nich přilijeme napěněné mléko. Můžeme ozdobit kakaem či skořicí.
Vanilková ledová káva
Na 4 sklenice budete potřebovat: 120 ml espressa, 4 kopečky vanilkové zmrzliny, pár kapek vanilkové esence, šlehačku a čokoládu na ozdobení Espresso vychladíme a nalijeme do sklenic, dle chuti přidáme pár kapek vanilkové esence, kopeček vanilkovou zmrzlinu a šlehačku. Ozdobíme čokoládovými hoblinkami nebo tenkými kousky čokolády.