Rybíz
V Mattioliho Herbáři z 16. století je rybíz nazýván „vínem svatého Jana“. červený rybíz původně rostl planě v mírném a subtropickém pásu, černý rybíz pochází ze severní Asie. Dříve byl znám hlavně jako léčivá rostlina, dnes už se pěstuje více než 50 druhů odrůd.
Rybíz obsahuje mnoho organických kyselin, pektin, třísloviny, vitamin C, provitaminu A, biotin, vitaminy skupiny B, kyselinu listovou. Nechybí ani niacin, který je důležitý pro nervy, kyselina pantotenová jako výživa pro hezké vlasy a pleť a draslík, který přenáší živiny. Toto ovoce obsahuje také mnoho železa důležitého pro krvetvorbu a minerální látky jako hořčík a mangan, které pomáhají zlepšit náladu a funkci srdce.
Účinky na organismus:
- posiluje imunitu
- chrání sliznice
- posiluje peristaltiku střev
- chrání buňky proti volným radikálům
- příznivě ovlivňuje látkovou přeměnu v buňkách
- podporuje činnost srdce
- podporuje chuť k jídlu
- zlepšuje trávení
- podporuje krvetvorbu
- osvěžuje organismus
Jedna bobulka rybízu obsahuje 2 mg vitaminu C, takže pokud jich sníme 40, pokryjeme si denní potřebu tohoto vitaminu. Pro někoho je možná rybíz příliš kyselý, pak ho můžeme kombinovat s jiným ovocem a připravit si míchaný ovocný salát například se sladkými hrozny nebo banánem, černý rybíz se zase často zavařuje nebo se z něj dělá šťáva, která léčí chrapot a horečky. Výborně také chutnají rybízové sirupy, džemy, moučníky. Častější konzumaci rybízu by se měli vyhnout lidé trpící pálením žáhy.