S třešněmi se snadno hubne – a pochutnáte si
Třešně jsou mimořádně zdravé, šťáva a dužina jsou plné cenných živin. Nejenže výborně chutnají, ale obsahují mnoho vitamínu C podporující imunitní systém, kyselinu listovou, která má vliv na psychickou pohodu na nervovou soustavu, krvetvorbu a růst, a také je v nich mnoho vápníku, důležitého prvku pro stavbu kostí a zdravých zubů.
Třešňové listy jsou součástí čajových směsí pro jejich močopudné účinky, proto je čaj doporučován při redukční dietě, kdy odvádí z těla škodliviny a čistí ledviny a současně působí preventivně proti dně.
Třešně k masu?
Třešně si každá hospodyně představí jako kompotované, naložené v rumu, na ovocném koláči nebo v lepším případě jako kandované. Většinou se třešně objevují ve sladkých jídlech. Vynikajícím lehkým a přitom sytým pokrmem je kombinace těstovin s dušenými třešněmi ve vlastní šťávě nebo oblíbené moučníky s prvním ovocem v sezóně - palačinky, muffiny, závin, koláč či zmrzlina.
Jako dušené ovoce se třešně výborně hodí k bílým pečeným nebo grilovaným masům – králičímu, kuřecímu, ale i krůtímu, kdy se třešně nechají krátce marinovat v červeném víně, a k masu se přidávají až těsně před dokončením pokrmu. V osvěžujících míchaných nápojích a chlazených limonádách však pěkně vybarvená třešinka rovněž nesmí chybět.
Závin s třešněmi
Potřebujeme: Balíček listového těsta, kostka měkkého tvarohu, kelímek zakysané smetany, moučkový cukr dle potřeby, třešně, vejce na potření
Tvaroh rozšleháme se zakysanou smetanou a podle chuti osladíme moučkovým cukrem. Listové těsto rozválíme na tenkou placku, kterou potřeme připraveným tvarohem, poklademe vypeckovanými třešněmi a zavineme. Doporučuji těsto válet rovnou na pečícím papíru nebo utěrce, aby se závin při přenášení na plech nepotrhal. Závin potřeme rozšlehaným vejcem, vložíme do rozehřáté trouby a upečeme. Závin je vynikající ještě horký nebo naopak, vychlazený nakrájený na řezy a sypaný moučkovým cukrem.
Třešňové osvěžení
Potřebujeme: 1 l rybízu a 1 l třešní, 50 ml třešňové čerstvě vylisované šťávy (lze nahradit sirupem), 200 ml jemně perlivé stolní vody, 1 kávová lžička moučkového cukru, 1 cl citrónové šťávy.
Rybíz omyjeme, odstopkujeme, smícháme s moučkovým cukrem a odložíme na 2 hodiny do chladu, občas promícháme. Umyté a vypeckované třešně spolu s třešňovou šťávou (sirupem) rozmixujeme, na dno vysokých sklenic dáme rybíz, dolijeme třešňovým mixem, dochutíme šťávou z citrónu a dolijeme vychlazenou stolní vodou. Podáváme s jemně drceným ledem a s dlouhou lžičkou.
Karamelový pohár
Potřebujeme: 1 kg třešní, 0,5 dl rumu, med, 70 g vanilkového cukru, škrobová moučka Solamyl, smetanová zmrzlina, 0,5 dl griotky
V hlubší pánvi nechte zkaramelizovat cukr, přidejte med, prohřejte a přisypte třešně. Puštěnou šťávu nechte odpařit a asi po 10 minutách směs zahustěte Solamylem rozmíchaným v trošce vody a na závěr směs dochuťte griotkou. Horké třešně vložte na dno silnostěnného poháru a přidejte zmrzlinu. Před podáváním přelijte dezert zahřátým rumem a zapalte.
Bublanina 3x jinak
Bublanina klasická
Potřebujeme: 3 dcl mléka, 30 g moučkového cukru, 6 vajec, 1 dcl oleje, 150 g hrubé mouky, 100 g jemné strouhanky, citrónová kůra, třešně
Do mléka zamícháme cukr, žloutky, olej, mouku, strouhanku a jemně strouhanou citrónovou kůru. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka jej vmícháme do těsta. Plech vymastíme, vysypeme moukou, rozetřeme na něj připravené těsto, které hustě poklademe vypeckovanými třešněmi. Vložíme do vyhřáté trouby a pomalu upečeme. Upečenou bublaninu pokrájíme a sypeme moučkovým cukrem.
Bublanina univerzální
Potřebujeme: 20 dkg jemného krystalového cukru, 3 celá vejce, 30 dkg hrubé mouky, 250 ml smetany na šlehání, 100 ml oleje, 1 prášek do pečiva, vypeckované třešně (rybíz, jahody)
Vejce s cukrem ušleháme do pěny, pak střídavě přidáváme mouku s práškem do pečiva, smetanu a olej. Těsto vylijeme na suchý nemaštěný plech, poklademe třešněmi (nebo jiným ovocem) a pečeme ve vyhřáté troubě asi 15 - 20 min . Upečení bublaniny si ověříme vpíchnutím špejle, která musí zůstat suchá.
Litá bublanina lehká jak obláček
Je nadýchaná, rychle hotová a těsto se dá použít i pro čerstvé sezónní ovoce.
Potřebujeme: 250 g moučkového cukru, 4 vejce, 280 g polohrubé mouky (nebo půl na půl smíchané polohrubé s hrubou), 1dcl vody, 1dcl oleje, 1 balíčku pečivového prášku a špetku soli.
Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny a pak postupně přiléváme olej a vodu. Přidáme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva, dotuha ušlehaný sníh a těsto jen zlehka obrátíme. Těsto vylijeme na vymazaný a moukou posypaný plech, poklademe třešněmi a upečeme.
Třešňová omeleta
Potřebujeme: 2 vejce, 30 g hrubé mouky, 20 g práškového cukru
Utřeme žloutky s cukrem a solí, pak přidáme mouku, z bílků ušlehaný tuhý sníh a spolu smícháme. Polovinu těsta vylijeme na lehce vymaštěnou pánev a z jedné strany ji zapečeme. Pak omeletu poklademe vypeckovanými třešněmi a zalijeme druhou polovinou těsta, obrátíme a dopečeme. Sypeme moučkovým,cukrem a podáváme.
Třešňová zmrzlina
Nejvíc práce zabere vypeckování třešní a vlastní přípravu zmrzliny zvládnou i děti.
Potřebujeme: 250 ml šlehačky, 200 g třešní, 2 polévkové lžíce cukru moučky, 1 polévkovou lžíci citrónové šťávy
Vypeckované třešně se rozmixují s cukrem a citrónovou šťávou, a zlehka zamíchá do dotuha ušlehané předem vychlazené šlehačky. Směs se dá zmrazit do zmrzlinovače nebo v mrazáku v nízkých plastových miskách. Před podáváním lze zmrzlinu dozdobit šlehačkou, čokoládovými hoblinkami a třešní.
Autor: Irena Forejtová
20. května 2009