Salát nejen hlávkový
Všechny tyto saláty jsou výborné z výživového hlediska, neboť jsou dietní a zároveň.
Hlávkový salát
je v obchodech k dostání po celý rok, ale nejdostupnější je samozřejmě v měsících sklizně od května do listopadu. Má nízký obsah energie a je dobrým zdrojem draslíku, vápníku, hořčíku a vitamínu A, B a K.
Čerstvý salát má křehké listy a můžeme jej konzumovat samotný – s octovou, francouzskou či citrónovou zálivkou (s tou chutná hlavně dětem), ale báječný je i v kombinaci s mrkví a rajčaty, která navíc působí značně antioxidačně. Listy salátu můžete ozdobit talíř s hlavním jídlem nebo jimi vystlat obložené mísy (obzvláště se hodí pod plněná vajíčka nebo plátky uzeného lososa).
Recept: Hlávkový salát po orientálsku
Suroviny:
4 hlávkové saláty, 3 vařená vejce Na zálivku: 2 lžíce francouzské hořčice, lžíce sójové omáčky, mladou cibulku i s natí jemně nakrájenou, 2 stroužky třeného česneku, 1/2 lžičky glutasolu, 4 lžíce oleje, lžíci vinného octa, 1/4 lžičky bílého pepře, sůl, 5 lžic soli
Postup:
Nejprve si připravíme zálivku. Do mísy dáme hořčici a pak postupně přidáváme a přimícháváme ostatní suroviny, až získáme hladkou směs. Salát rozdělíme na osminky a rozložíme na mísu. Ozdobíme na kolečka nakrájenými vejci, zalijeme připravenou zálivkou a podáváme.
====Ledový salát ====
je dražší než hlávkový salát, ale vydrží čerstvý a křupavý delší dobu. Má jemnou nasládlou chuť, a proto se hodí ke konzumaci i jen tak, bez zálivky. Výborný je ale v kombinaci s kuřecím masem, tuňákem, krabími tyčinkami, velkými bílými fazolemi nebo cizrnou. Poslouží báječně jako příloha k mexickým jídlům.
Recept: Ledový salát s rajčaty
Suroviny:
1 hlávka ledového salátu, 3 - 4 rajčata
zálivka: 3 lžíce vody, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce jablečného octa (necelá), 1 vrchovatá lžíce hořčice, po špetce soli, mletého pepře a moučkového cukru
Postup
Všechny suroviny na zálivku dáme do skleničky se šroubovacím víčkem, uzavřeme a dobře protřepeme, aby se ingredience spojily. Do mísy natrháme nebo nakrájíme salát, přidáme pokrájená rajčata, zalijeme zálivkou a promícháme. Necháme chvíli uležet.
Římský salát
má podlouhlý tvar a listy jsou silnější a křupavější než u hlávkového salátu. Nejznámější pokrm z římského salátu je salát Caesar (s kuřecím masem, sardelkami, hořčicí, worcestrem a bagetovými krutony). Výborný je ale též s rajčaty, mozzarellou, olivovým olejem a balsamikem nebo samotný. Podobně jako hlávkový salát se pro něj hodí i sladká citrónová zálivka.
Recept: Římský salát s parmazánem
Suroviny:
1/2 bagety,
2 hlávky římského salátu,
1 šalotka,
2 lžíce octa,
1/4 lžičky soli,
1/4 lžičky cukru,
pepř,
1/2 lžičky hořčice,
100 ml zakysané smetany,
2 lžíce oleje,
150 g parmazánu
Postup:
Troubu rozehřejeme na 200 °C. Bagetu nakrájíme na kostičky a rozložíme na plech. V troubě pečeme zhruba 10 min. dokřupava. Římský salát očistíme, omyjeme a osušíme. Hlávky podélně rozpůlíme a nakrájíme na proužky široké asi 3 cm. Šalotku oloupeme a nadrobno posekáme. Na zálivku promícháme ocet, sůl, cukr, pepř, hořčici a zakysanou smetanu. Nakonec zašleháme olej a přidáme šalotku. Salát vložíme do mísy a opatrně vmícháme zálivku. Na salát nastrouháme parmazán a posypeme jej kostičkami opečené bagety. Okamžitě podáváme.
Polníček
neboli kozlíček polní není salát v pravém slova smyslu, je to zelená rostlinka, jejíž listy jsou jedlé. Ač roste po celé Evropě a nejde o příliš náročnou rostliny, v obchodech nebývá běžně k dostání a není nejlevnější.
Má jemnou chuť připomínající oříšky a vysoký obsah vitaminu A, kyseliny listové a železa. Chutný je samotný, ale dá se libovolně kombinovat. Zkuste si jej smíchat s rukolou, cherry rajčaty, kozím sýrem a balsamikovou zálivkou. Můžete jej použít i jako zelenou oblohu na pečivo nebo nasekaný najemno do pomazánek.
Recept: Salát z polníčku a kozího sýru
Suroviny:
150 g polníčku
100 g grapefruitu
50 g kozího sýra (nejlépe typu hermelín)
1 jarní cibulka
1 lžíce panenského olivového oleje
1 lžička třtinového cukru
šťáva z citrónu
sůl a čerstvá bazalka
Postup:
1.Properte polníček ve studené vodě, jsou-li jeho lístky malé, zbytečně je netrhejte.
2.Oloupejte a nakrájejte na kostičky grapefruit a spolu s jarní cibulkou a kozím sýrem jej přidejte do mísy k polníčku.
3.Salát dochuťte čerstvou bazalkou, třtinovým cukrem, špetkou soli, olivovým olejem a šťávou z citrónu
====Kudrnatý salát lollo====
dostanete v zelené (biondo) nebo fialové (rosso) variantě. Jde o příbuzné čekanky, ale jsou méně hořké, jemnější ). Fialový salát je hořčí a proto je lepší ho kombinovat s jinými saláty nebo zeleninou, obsahuje ale více železa a vitamínu A. Salát je vynikající v kombinaci s rajčaty a mrkví, fialový salát barevně oživí obložené mísy a míchané zelené sáty.
Dubáček
patří mezi další příbuzné čekanky a podobně jako lollo je k dostání v červené a zelené variantě, přičemž červená je hořčí. Vhodné je jej kombinovat s jinou zeleninou nebo sýrem či rybami (tuňákem, uzeným lososem apod.).
Čekanka listová
neboli čekankové puky jsou k dostání po celý rok. Měli byste ji kupovat vždy čerstvou, protože čím je starší, tím víc hořkne. Vzhledově připomíná malé čínské zelí, puky mají bílou barvu (a vrcholu listů světle zelenou) a měli byste je uchovávat ve tmě. Chuť čekanky je příjemná v kombinaci s jablky a ořechy nebo vejce, sýra či šunky.
Nezanedbatelný je zdravotní přínos čekanky - čekanka podporuje správnou funkci jater, žlučníku, slinivky břišní a střev, stimuluje krevní oběh, chrání cévy, snižuje krevní tlak a cholesterol, čistí krev a detoxikuje střeva.
Recept: Čekankový salát s nivou a zakysanou smetanou
Suroviny:
5 čekankových puků
80 g nivy
zakysaná smetana
lžička octa
4 lžíce olivového oleje
sůl
pepř
Postup:
Čekankové puky nakrájíme na nudličky, přidáme rozdrobenou nivu a promícháme zálivkou z olivového oleje, octa, soli a pepře. Dáme na talíř a nahoru přidáme lžičku zakysané smetany.
Rukola
je neodmyslitelnou součástí italské kuchyně. K nám se dováží z Itálie nebo Německa, v obchodech bohužel není nejlevnější a někdy ani nejčerstvější, ale dobře prospívá i v našem podnebí, takže si ji můžete pěstovat na zahrdáce nebo za oknem. Má štiplavou nahořklou chuť, která dodá studeným pokrmům šmrnc.
Fantazii se meze nekladou – výborný je italský salát z rukoly, sušených rajčat, piniových semínek, parmazánu s balzamikovou zálivkou, je vítaným zpestřením rajských salátů, lahodná je s kousky masa, nasekanou nadrobnou jí můžete přidat do pomazánek, skvěle chutná i na chlebu namazaném smetanovým sýrem. Má podobné zdravotní benefity jako čekanka – čistí krev a játra, posiluje únavu a dodává unavenému organismu energii. S rukolou bývá někdy zaměňována roketa.
Ta je sice příbuzným rukoly, ale má jiný tvar listu i trochu jinou chuť – hořčí a méně štiplavou. Nemá proto tak univerzální využití jako rukola.
Recept: Jahodový salát s rukolou
Suroviny:
1 svazek rukoly (nebo kadeřavý salát nebo listy pampelišky)
3 pomeranče
1 lžička cukru
na špičku nože chilli
2 lžíce oleje
2 lžičky naloženého zeleného pepře
500 g jahod
Postup:
Rukolu očistíme, omyjeme a necháme dobře okapat. Odřízneme stonky. Oloupeme 2 sladké pomeranče bez jader, rozpůlíme a napříč nakrájíme na tenké plátky. Třetí pomeranč vymačkáme. Metličkou ušleháme zálivku z pomerančové štávy, cukru, chilli a oleje. Zrnka naloženého zeleného pepře necháme okapat. Jahody omyjeme, osušíme, odstraníme stopky. Plody rozpůlíme. S rukolou a plátky pomeranče je rozložíme na 4 talíře. Salát přelijeme připravenou zálivkou a necháme jej trochu odležet. Podáváme s čerstvě upečenou brioškou nebo domácím pečivem.
Autor: Denisa Streublová
9. července 2010
Související články:
**Salátové hodování
Recepty ze země galského kohouta
Když přijde návštěva: Recepty pro rychlé pohoštění
Bio recept: Hlívový salát s tofu
Což takhle dát si salát?
Na imunitu jsou saláty