Salátové hodování | e15.cz

Salátové hodování

Irena Forejtová

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Sezónní zelenina je pro přípravu salátů pravým požehnáním. Vezmeme to, co právě zrovna na zahrádce roste, nakrájíme, přidáme naťovou cibulku, celerovou nať, listy salátu a dochutíme čerstvě sekanými bylinkami a jemnou či pikantní zálivkou.

Podle chuti a stravovacích zvyklostí můžeme připravit saláty ze samotné zeleniny, kombinovat s ovocem nebo přidat vařené těstoviny, rýži, nastrouhané uzené tofu, tuňáka, lososa, šunku, vařené vejce, kuřecí maso, olivy či sýr.

K dochucení nemusí sloužit jen tradiční zálivka s citrónem či octem. Někdy stačí salát doplnit lžící drobně nakrájeným kysaným zelím nebo nakládanými okurkami, podle chuti dosolit a zjemnit trochou olivového nebo slunečnicového oleje.

Pikantní zálivka s tofu:


300 g sýra tofu, 2 utřené stroužky česneku, 2 polévkové lžíce citrónové šťávy, 1 polévková lžíce slunečnicového oleje, sójová omáčka podle chuti, sůl a pepř
Rozmixujeme tofu, česnek, citr. šťávu a olej na úplně hladkou hmotu. Podle chuti přidáme sójovou omáčku, sůl a pepř.

Zálivka na způsob tzatziky:


8 lžic majonézy, 4 lžíce smetany, 4 stroužky česneku, 2 lžíce nasekané pažitky, 1 lžíce nasekané petrželky. sůl, pepř
Prolisovaný česnek smícháme s majonézou, smetanou, přidáme nasekanou pažitku a petrželku, důkladně promícháme a dochutíme solí a pepřem.

Univerzální zálivka:


100 ml olivového oleje,1 lžička octa a červeného vína, šťáva z 1 citrónu,1 lžíce anglické plnotučné hořčice, sůl


Autor: Ženy - E15



Pro vůni salát doplníme čerstvými bylinkami - kerblíkem, koprem, koriandrem, bazalkou, saturejkou, majoránkou, šalvějí, mateřídouškou a tymiánem.

Čekankový salát s meruňkami a medem


Mladé listy čekanky omyjeme a nakrájíme, přidáme na kousky nasekané čerstvé nebo kompotované meruňky a zalijeme zálivkou z medu, rozmíchaného v trošce vody. Ochutíme šťávou z pomeranče, citronu a bílým pepřem, jemně promícháme a upravíme do misek.

Salát s řeřichou a lososem


300 g čerstvé řeřichy, 100 g uzeného lososa, 2 černé olivy, 2 lžíce citrónové
šťávy, sladké smetany, zakysané smetany, worcesteru a jemně nasekaného kopru, sůl, pepř.

Listy řeřichy dobře omyjeme a necháme okapat. Lososa nakrájíme na jemné proužky a olivy vypeckujeme a nasekáme najemno. Citrónovou šťávu dobře promícháme se smetanou, zakysanou smetanou a worcesterem. Přidáme kopr, pepř a trochu soli. Řeřichu upravíme do mísy a přelijeme omáčkou. Nakonec pokryjeme proužky lososa a ozdobíme olivami.

Autor: Ženy - E15


Hlávkový salát po orientálsku


4 hlávkové saláty, 3 vařená vejce. Na zálivku: 2 lžíce francouzské hořčice, lžíce sójové omáčky, mladou cibulku i s natí jemně nakrájenou, 2 stroužky třeného česneku, 1 lžičky glutasolu, 4 lžíce oleje, lžíci vinného octa, 1/4 lžičky bílého pepře, sůl, 5 lžic soli.
Nejprve si připravíme zálivku. Do mísy dáme hořčici a pak postupně přidáváme a přimícháváme ostatní suroviny, až získáme hladkou směs. Salát rozdělíme na osminky a rozložíme na mísu. Ozdobíme na kolečka nakrájenými vejci, zalijeme připravenou zálivkou a podáváme.

Pórkový salát

2 svazky pórku, 5 lžic olivového oleje (slunečnicového), citron, cibuli, sůl, mletý pepř.

Zelené konce a kořínky pórků odřežeme, pak pórky omyjeme a uvaříme ve slané vodě do poloměkka. Po okapání je položíme vedle sebe do salátové mísy. Než pórek vychladne, zalijeme jej zálivkou. Salát podáváme studený. Zálivka: 5 lžic olivového oleje smícháme se šťávou z citrónu, přidáme sůl, pepř a cibulku pokrájenou nadrobno.

Francouzský zeleninový salát

Jedna menší mrkev, 1/2 menšího celeru, 1/2 menšího květáku, 1/2 šálku sterilovaného hrášku, 1/2 šálku sterilovaných fazolek, 1 1/2 šálku majonézy, sůl, ocet, citron.

Syrovou zeleninu uvaříme v malém množství okyselené osolené vody a nakrájíme na malé kostičky. Přidáme sterilovaný hrášek a fazolky nakrájené na úzké proužky. Promícháme s majonézou ochucenou citrónem nebo s majonézou francouzskou (2 díly majonézy, 1 díl ušlehané neslazené šlehačky). Necháme několik hodin v chladu uležet.

Autor: Irena Forejtová
20. května 2010

Autor: Irena Forejtová

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video