Salátové hodování
Podle chuti a stravovacích zvyklostí můžeme připravit saláty ze samotné zeleniny, kombinovat s ovocem nebo přidat vařené těstoviny, rýži, nastrouhané uzené tofu, tuňáka, lososa, šunku, vařené vejce, kuřecí maso, olivy či sýr.
K dochucení nemusí sloužit jen tradiční zálivka s citrónem či octem. Někdy stačí salát doplnit lžící drobně nakrájeným kysaným zelím nebo nakládanými okurkami, podle chuti dosolit a zjemnit trochou olivového nebo slunečnicového oleje.
Pikantní zálivka s tofu:
300 g sýra tofu, 2 utřené stroužky česneku, 2 polévkové lžíce citrónové šťávy, 1 polévková lžíce slunečnicového oleje, sójová omáčka podle chuti, sůl a pepř
Rozmixujeme tofu, česnek, citr. šťávu a olej na úplně hladkou hmotu. Podle chuti přidáme sójovou omáčku, sůl a pepř.
Zálivka na způsob tzatziky:
8 lžic majonézy, 4 lžíce smetany, 4 stroužky česneku, 2 lžíce nasekané pažitky, 1 lžíce nasekané petrželky. sůl, pepř
Prolisovaný česnek smícháme s majonézou, smetanou, přidáme nasekanou pažitku a petrželku, důkladně promícháme a dochutíme solí a pepřem.
Univerzální zálivka:
100 ml olivového oleje,1 lžička octa a červeného vína, šťáva z 1 citrónu,1 lžíce anglické plnotučné hořčice, sůl
Pro vůni salát doplníme čerstvými bylinkami - kerblíkem, koprem, koriandrem, bazalkou, saturejkou, majoránkou, šalvějí, mateřídouškou a tymiánem.
Čekankový salát s meruňkami a medem
Mladé listy čekanky omyjeme a nakrájíme, přidáme na kousky nasekané čerstvé nebo kompotované meruňky a zalijeme zálivkou z medu, rozmíchaného v trošce vody. Ochutíme šťávou z pomeranče, citronu a bílým pepřem, jemně promícháme a upravíme do misek.
Salát s řeřichou a lososem
300 g čerstvé řeřichy, 100 g uzeného lososa, 2 černé olivy, 2 lžíce citrónové
šťávy, sladké smetany, zakysané smetany, worcesteru a jemně nasekaného kopru, sůl, pepř.
Listy řeřichy dobře omyjeme a necháme okapat. Lososa nakrájíme na jemné proužky a olivy vypeckujeme a nasekáme najemno. Citrónovou šťávu dobře promícháme se smetanou, zakysanou smetanou a worcesterem. Přidáme kopr, pepř a trochu soli. Řeřichu upravíme do mísy a přelijeme omáčkou. Nakonec pokryjeme proužky lososa a ozdobíme olivami.
Hlávkový salát po orientálsku
4 hlávkové saláty, 3 vařená vejce. Na zálivku: 2 lžíce francouzské hořčice, lžíce sójové omáčky, mladou cibulku i s natí jemně nakrájenou, 2 stroužky třeného česneku, 1 lžičky glutasolu, 4 lžíce oleje, lžíci vinného octa, 1/4 lžičky bílého pepře, sůl, 5 lžic soli.
Nejprve si připravíme zálivku. Do mísy dáme hořčici a pak postupně přidáváme a přimícháváme ostatní suroviny, až získáme hladkou směs. Salát rozdělíme na osminky a rozložíme na mísu. Ozdobíme na kolečka nakrájenými vejci, zalijeme připravenou zálivkou a podáváme.
Pórkový salát
2 svazky pórku, 5 lžic olivového oleje (slunečnicového), citron, cibuli, sůl, mletý pepř.
Zelené konce a kořínky pórků odřežeme, pak pórky omyjeme a uvaříme ve slané vodě do poloměkka. Po okapání je položíme vedle sebe do salátové mísy. Než pórek vychladne, zalijeme jej zálivkou. Salát podáváme studený. Zálivka: 5 lžic olivového oleje smícháme se šťávou z citrónu, přidáme sůl, pepř a cibulku pokrájenou nadrobno.
Francouzský zeleninový salát
Jedna menší mrkev, 1/2 menšího celeru, 1/2 menšího květáku, 1/2 šálku sterilovaného hrášku, 1/2 šálku sterilovaných fazolek, 1 1/2 šálku majonézy, sůl, ocet, citron.
Syrovou zeleninu uvaříme v malém množství okyselené osolené vody a nakrájíme na malé kostičky. Přidáme sterilovaný hrášek a fazolky nakrájené na úzké proužky. Promícháme s majonézou ochucenou citrónem nebo s majonézou francouzskou (2 díly majonézy, 1 díl ušlehané neslazené šlehačky). Necháme několik hodin v chladu uležet.
Autor: Irena Forejtová
20. května 2010