Senzační omáčka z pečených rajčat | E15.cz

Senzační omáčka z pečených rajčat

Senzační omáčka z pečených rajčat
ZDROJ: Ženy - E15

Redakce

Téměř celý život jsem žila bez ní a myslela jsem, že šťastně. Na špagety jsem dávala běžné rajčatové omáčky z obchodu. Bože, celých třicet let!

Počínaje loňským rokem už ale neuběhne ani jediný srpen, v němž bych si neudělala malý zavařovací večírek. Tou dobou rajčatům nic nechybí. Jsou nádherně zralá, plná, sladká, a zelená vůně stonků přechází jakoby i do slupky. Do zavařovací sklenice je polapíte ve špičkové formě. Tehdy nepotřebují vůbec nic navíc: přichucování balscamicem ani cibuli jako doprovod, dokonce ani bazalku ne. Máte-li opravdu dobrá rajčata, můžete si tuto vysoce uspokojivou činnost dopřát kdykoliv od června do října. A když vás zavařování nebaví, pak si snězte tuhle omáčku s hrncem špaget nebo linguine ihned. Kromě strouhaného parmazánu už opravdu nic nepřidávejte -říkala jsem vám, že je dokonalá…

1 kg středních rajčat
olivový olej
1 lžíce hnědého cukru
4 stroužky česneku, nasekané na jemno
1 lžíce tymiánu

1. Předehřejte troubu na 110°C. Omytá a osušená rajčata překrojte napůl a klaďte je řezem navrch na pekáč, lehce vymazaný olivovým olejem. Posypte tymiánem, česnekem a zastříkněte olivovým olejem, pokud možno přímo na řeznou plochu rajčat, ne mimo ně. Posypte cukrem (v případě, že máte přezrálá rajčata, můžete cukr vynechat) a dejte péct do trouby na minimálně 2, ale lépe 3 hodiny.

Po uplynutí této doby se rajčata scvrknou, ale zůstanou stále šťavnatá. (Kdybyste chtěli, můžete pokračovat dál -pečte 6 hodin a vzniknou zase rajčata sušená.)

2. Děláte-li omáčku do zásoby, pak vypláchněte jednu půllitrovou zavařovací sklenici i s víčkem vařící vodou a nechte vysušit v troubě, zapnuté na 140 °C, po dobu 10 minut. Ještě horkou omáčku přesuňte do sklenice, dobře zavíčkujte a uložte do sucha a temna.

Pokud budete jíst omáčku čerstvou, pak můžete nechat pečená rajčata vystydnout, přesunout do mísy, přikrýt víčkem nebo obráceným talířem a uložit do lednice, kde vydrží až týden.

Můj tip: Nebojte se integrali
Pasta integrali neboli celozrnné těstoviny jsem ochutnala teprve před nedávnem (pro jistotu přímo v Itálii) a odpustila jim ihned jejich zavile hnědou barvu. Nikdy nejím to, co není dobré, i kdyby to bylo sebezdravější, ale s celozrnnými těstovinami se není nutné přemáhat. Jsou mírně tužší, což je pro dosažení konzistence „al dente“ jen plus, a k rajčatovým omáčkám se hodí víc než dobře. V českých supermarketech se zatím příliš často neobjevují, zkuste se mrknout po značce Biolinie, celozrnných těstovinách v biokvalitě.

Zdroj: Kuchařka Zpátky domů, Hanka Michopulu, uvedeno ve spolupráci s nakladatelstvím Smart Press, www.smartpress.cz

Autor: Redakce

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video

Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!