Shiitake -houby s léčivými účinky

Shiitake (Lentinus edodes - Houževnatec jedlý)
Shiitake pocházejí z Japonska, mají světle hnědý až hnědý klobouk velikosti 1 až 10 centimetrů a obsah látek příznivých pro lidský organismus. Houby Shiitake obsahují ergosterol a vitamin B2.
Účinky na organismus:
- pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi
- zlepšují činnost jater
- snižují krevní tlak
- posilují obranyschopnost proti virům
- vhodné při dietách, protože mají nízkou energetickou hodnotu
- některé zdroje uvádějí také protinádorové účinky
Použití v kuchyni je všestranné. Nasytí a přitom se po nich netloustne, protože mají velmi nízkou energetickou hodnotu. Dají se upravovat všemi tradičními způsoby -dušením, smažením, zapékáním, grilováním. Abychom zachovali jejich chuť, při dušení nepoužíváme moc vody, jen lehce podléváme. Hodí se do všech masových pokrmů, nebo k nahrazení masa, do polévek, omáček, do směsí na těstoviny, s vajíčkem na smaženici, do salátů. Dají se obalovat jako řízky, nebo smažit pouze se solí a kmínem. Při grilování je můžeme potírat směsí oleje, česneku, citronové šťávy a soli.
Jídla připravená ze shiitake lze uchovávat v lednici a opětovně ohřívat. Čerstvé shiitake uskladněné při teplotě 1 -5°C vydrží až dva týdny. Využívají se pouze kloboučky, tuhé nožičky se odkrajují. Shiitake se prodávají také sušené, sušením hub se koncentruje chuť a vůně. Před přípravou sušených hub je nechte 3-4 hodiny namočené (to pokud jsou usušené vcelku, prodávají se totiž také již nadrobno pokrájené -jako koření).