Shoju a Tamari

Shoju
Shoju je tradiční japonská omáčka tmavě hnědé barvy(zřídkakdy světlá), která se vyrábí ze sójových bobů, pšenice a fermentačního činidla. Je to přírodní produkt, který neobsahuje chemické přísady, konzervanty nebo barviva, na rozdíl od jiných sójových omáček -ty levné, nekvalitní mohou obsahovat také glutaman, cukr a také chutí se těm pravým sójovým omáčkám nevyrovnají. Shoju obsahuje kvalitní mikroorganismy, které pomáhají při trávení.
Tato omáčka má slanou, jemně nasládlou chuť a používá se při dochucování mnoha jídel - omáček, číny, polévek, zeleninových jídel, pomazánek, masa atd. Sójové omáčky přidávejte při dochucování jídel až na poslední chvíli,jinak jejich chuť může slábnout.
Tamari
Tamari je další druh sójové omáčky, která se od Shoju liší tím, že je vyrobena pouze ze sóji a vzniká jako vedlejší produkt při výrobě Misa (miso je výrazná kořenící pasta, která se používá k dochucování podobně jako sójová omáčka). Vzniká také přírodní fermentací, kdy zraje dlouhou dobu v dřevěných sudech a také jako shoju neobsahuje barviva a ani chemické přísady. Díky fermentaci omáčky obsahují množství vitaminu B12. Tamari má tmavší barvu, výraznější chuť a je slanější než Shoju. Také má větší obsah minerálů a stopových prvků.