Silvestrovské pochoutky: Vyzkoušejte nové recepty | E15.cz

Silvestrovské pochoutky: Vyzkoušejte nové recepty

Alena Klimková

Příchod nového roku 2013 je takřka za dveřmi a s ním i přípravy na silvestrovskou oslavu, k níž patří spousta dobrého jídla a pití. Na silvestrovské tabuli se mohou objevit nejrůznější dobroty.

Kromě tradičních chlebíčků a jednohubek také obložené talíře se šunkou, salámy, sýry, vejci a zeleninou. Proč se ale pohybovat v zajetých kolejích? Zkuste překvapit své spolustolovníky novými silvestrovskými pochoutkami, po kterých se jenom zapráší!

Ovocný salát se šunkou a sýrem


Ingredience:
Salát: 200 g plátkového sýru gouda, 200 g dušené šunky, 250 g tmavého hroznového vína, 2 ks jablek, 1 ks cibule, 4 lžíce dýňových semínek,
Zálivka: 1 ks šalotky, 1 kousek zázvoru, 150 g bílého jogurtu, 3 lžíce majonézy, 3 až 4 lžíce portského vína, sůl, pepř

Postup:
Sýr a šunku nakrájíme na úzké nudličky. Bobule vína omyjeme, rozpůlíme a zbavíme jadérek. Jablka omyjeme, vyřízneme jádřince a dužinu nakrájíme na různé dílky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlkolečka. Vše smícháme ve velké míse a posypeme dýňovými semínky. K přípravě zálivky potřebujeme nadrobno pokrájenou šalotku a najemno posekaný zázvor, které přidáme do směsi vzniklé rozmícháním portského vína a majonézy. Zálivku nakonec dostatečně osolíme a opepříme. Ovocný salát se sýrem a šunkou můžeme rozložit na několik listů salátu. Zálivku podáváme zvlášť.

Sýrové roládky


Ingredience:
400 g eidamské cihly, 200 g pomazánkového másla, 100 g šunky, 60 g paprikového salámu, pažitka, sterilovaná paprika

Postup:
100 až 150 gramů eidamu vložíme do mikrotenového sáčku, který zavážeme na uzlík. Takto zabalený sýr ponoříme do horké vody a necháme pozvolna ve vroucí vodě rozpustit. Mezitím si připravíme šunku. Potřeme ji vrstvou pomazánkového másla, a to tak, aby plátky šunky pokryly plát sýru, ze kterého bude korpus rolády. Mikrotenový sáček s roztaveným sýrem rozřízneme, sýr ihned rozválíme na tenký plát obdélníkového či čtvercového tvaru.
 
Na rozválený sýr poklademe plátky šunky s pomazánkovým máslem, přidáme svazek pažitky a ihned zatočíme do rolády. Váleček měkkého sýra zabalíme do hliníkové fólie. Na obou koncích alobal stočíme a zamačkáme zvolna dovnitř rolády. Tím se váleček zpevní. Roládu necháme vychladnout a ztuhnout v lednici. Poté krájíme na kolečka a podáváme. Další roládky můžeme vytvářet s paprikovým salámem, pomazánkovým máslem a sterilovanou paprikou.

Autor: Ženy - E15


Medové mandle se sezamem a skořicí


Ingredience:
2 balíčky skořicového cukru, 1 lžíce medu, 150 g mandlí, 2 až 3 lžíce sezamového semínka, tenký plátek másla

Postup:
Mandle spaříme vroucí vodou a oloupeme. Na pánvi necháme zkaramelizovat skořicový cukr, ke kterému přidáme lžíci medu a plátek másla. Na pánev posléze vhodíme mandle, které necháme v této sladké směsi obalit. Nakonec přidáme sezamová semínka, směs prohřejeme a odstavíme.

Bramborové pirožky plněné uzeným kuřecím masem


Ingredience:
400 g vařených oloupaných brambor, 250 g polohrubé mouky, 100 g másla, 300 g uzeného kuřecího masa, sůl, kmín, 1 až 2 bílky, tuk a mouka na plech

Postup:
Brambory nastrouháme, přidáme sůl, mouku, máslo a vypracujeme těsto, které vyválíme zhruba na 4 milimetry silný plát. Z těsta vykrajujeme čtverce 10 krát 10 centimetrů. Do středu každého čtverce dáme umleté kuřecí maso, poté přehneme do trojúhelníku. Pirohy potřeme bílkem, okmínujeme a pečeme zhruba 15 minut dozlatova ve vyhřáté troubě na 200 °C.

Autor: Ženy - E15


Křehké sýrové tyčinky


Ingredience:
250 g nastrouhaného polotvrdého sýru, 200 g másla, 250 g hladké mouky, 2 žloutky, 100 tvrdého sýru na posypání, 1 bílek, sůl, tuk na vymazání

Postup:
Nastrouhaný polotvrdý sýr smícháme s máslem, moukou a žlutky a podle chuti přidáme sůl. Tuto směs budeme hníst po dobu zhruba 20 minut, než získáme vláčné těsto, které se nebude lepit na ruce. Vzniklé těsto rozválíme na placku, kterou skládáme natřikrát a následně ji necháme vychladnout v lednici. Tento postup opakujeme celkem třikrát. Z takto zpracovaného těsta posléze rozválíme placku o tloušťce půl centimetru, kterou potřeme sněhem z bílků a posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem. Následně nožem vykrajujeme tyčinky o šířce zhruba 1 centimetr a délce 10 centimetrů. Tyčinky pečeme na vymazaném plechu 15 až 20 minut.

Pikantní šnečci z listového těsta


Ingredience:
1 balíček listového těsta, 250 g krájeného šunkového salámu, ostrý kečup, 200 g tvrdého sýru, grilovací koření, vajíčko na pomazání

Postup:
Těsto rozválíme zhruba na 1,5 milimetru, potřeme ostrým kečupem, poklademe šunkovým salámem, hustě posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem a pevně stočíme. Ze vzniklé roládky krájíme 1 centimetr široká kolečka, která klademe na plech s pečicím papírem. Šnečky potřeme vajíčkem, do kterého jsme zamíchali grilovací koření, a pečeme dorůžova.

Plněný hermelín
Ingredience:
4 ks hermelínu, černé a zelené olivy, 50 g paprikového salámu, sterilované papriky, petrželová nať

Postup:
Hermelín rozkrojíme naplocho a vzniklé poloviny opatrně vydlabáme. Vydlabaný vnitřek sýru v misce promícháme s posekanými olivami. Zelené olivy dále například doplníme posekanými sterilovanými paprikami, černé olivy zase petrželovou natí. Do vydlabaného zbytku hermelínu vmáčkneme silnější kolečko paprikového salámu, na něž vložíme směs z oliv, sterilizované papriky, petrželky a vydlabané části sýru. Obě poloviny naplněného hermelínu přimáčkneme k sobě, hermelín zabalíme do alobalu a vložíme do lednice. Po ztuhnutí plněný hermelín krájíme na trojúhelníčky.

Autor: Alena Klimková

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video

Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!