Sladký hřích – co nevíte o čokoládě | E15.cz

Sladký hřích – co nevíte o čokoládě

Irena Forejtová

"Stačí ochutnat pouze jednou" - zní titulek amerického filmu Čokoláda, a je pravdivý. Tato nejpopulárnější sladká droga si podle vědců již dokázala podmanit čtyřicet procent žen a téměř patnáct procent mužů naší planety.

Díky své pověsti účinného afrodiziaka čokoládu obdivoval i slavný svůdce Giacomo Casanova.

Hořká je dobrá

Ba dokonce z nepřeberných variant čokolády ta nejlepší. Základem každé kvalitní čokolády jsou kakaové boby, o nichž stará indiánská legenda tvrdí, že první kakaovník na Zemi přinesl aztécký bůh, který jej ukradl v ráji. Aztékové boby nejen sbírali, ale později hořký čokoládový nápoj ochutili i vanilkou, kořením či chilli.

Autor: Ženy - E15


V současnosti se pro výrobu této sladkosti používá kromě kakaových bobů i kakaové máslo. Podle evropské normy má každá čokoládová pochoutka obsahovat alespoň 35% kakaové sušiny. Nejvyšší obsah má hořká čokoláda, a právě proto ji odborníci považují za nejzdravější a nejkvalitnější. A protože pravá hořká čokoláda nesmí obsahovat cukr můžete si ji bez obav dopřát celou tabulku, neboť stogramové balení má jen 500 kalorií. Tak proč si konečně s klidným svědomím nedopřát požitek z něčeho dobrého?

Čokoláda na předpis



Říká se, že silný charakter člověka se pozná ve chvíli, kdy si odřekne kousek čokolády, přestože ji má přímo před sebou.. Přesto čokoláda není jen sladká „kalorická bomba“, jak ji má většina z nás uloženou v podvědomí. Můžeme si ji v malých dávkách dopřát každý den, protože americká asociace pro vědecký pokrok ji dokonce navrhla zařadit mezi nutraceutika, což jsou potravinové doplňky s blahodárným účinkem na zdraví.

Autor: Ženy - E15


Ať již zápasíte s nadbytečnými kilogramy nebo ne, čokoládu byste ze svého jídelníčku zcela vyřadit neměli. I tato dietology přísně zakazovaná potravina (podle nich pamlsek) totiž obsahuje látky, které našemu organismu skutečně prospívají. Antioxidanty, zvané flavonoidy pomáhají správnému fungování cév, snižují riziko srdečních onemocnění a redukují tvorbu krevních sraženin. Tabulka čokolády nahradí člověku denní dávku hořčíku, draslíku, fosforu, vitaminů A a E, a mléčné čokolády navíc obsahují i vápník a bílkoviny.


Máte ve zvyku přinést si na důležitou zkoušku nebo při náročném dni do práce kousek čokolády? Určitě děláte dobře. Železo, obsažené v hořké čokoládě pomáhá dopravovat kyslík do mozku, a tím zvyšuje naši duševní aktivitu. Navíc, v čokoládě můžeme najít stejné množství kofeinu jako v kole či čaji. Ten ovlivňuje neurochemické procesy, proto po čokoládě lépe čelíme únavě, depresi a rychleji nám to „pálí“.To vše čokoláda obsahuje, ale její účinky lze využít i jinak než k mlsání.

Autor: Ženy - E15


Blahodárný účinek čokolády může pocítit i pokožka. Díky čokoládové masáži či zábalu tělo přes pokožku vstřebává vitaminy, aminokyseliny, minerály a antioxidanty. Čokoláda má příznivý vliv na činnost srdce, odplavení nežádoucích a toxických látek, je harmonizující a jemně stimulující. Theobromin obsažený v kakau působí podobně jako kofein, ale méně drasticky, neboť působí na nervy v pokožce a aktivuje látkovou výměnu.

Čokoláda dokáže stimulovat v mozku tvorbu dopaminu a uvolňovat endorfiny a serotonin - hormony štěstí. Po čokoládové masáži se cítíme svěže a uvolněně, pokožka je svěží a krásná, svaly uvolněné a odpočaté. Takže pokud jste milé dámy pod stromečkem našly dárek v podobě poukazu na čokoládovou masáž, božský zážitek si opravdu vychutnáte. Za chvíli totiž začne plesová sezóna a relax se určitě bude hodit. Tak co dodat na závěr? Možná už jen „Viva la chocolat!“.


Autor: Irena Forejtová

Autor: Irena Forejtová

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video

Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!