Šmakoun čili Shmaky zachutná vám taky | e15.cz

Šmakoun čili Shmaky zachutná vám taky

Vendula Kochanová

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Dá se použít jako maso, ale také jako alternativa sýru. Je vhodný k tepelné úpravě, avšak výborný je i v syrovém stavu. Že nevíte o čem je řeč? Přeci o Šmakounovi, moderní zdravé potravině tohoto tisíciletí.

Šmakoun je vlastně slisovaná bílkovina, která je vyrobena z čistých vaječných bílků. Do podoby plátků se bílky lisují speciální technologií. Není bez zajímavosti, že celý proces lisování i samotná technologie výroby Šmakouna vznikla v České republice. To je však pouze jedna z mnoha jeho předností.

Šmakoun nebo Shmaky, jak se někdy tato bílkovinová „bomba“ nazývá, je v tom pravém slova smyslu potravinou moderní doby. Splňuje totiž nejpřísnější normy, a to jak po stránce dietetické, výživové, tak i po stránce chuťové. Šmakoun má srovnatelné množství bílkovin jako maso, ale narozdíl od něj neobsahuje žádný cholesterol.

Ve Šmakounovi rovněž nenalezneme ani gram sacharidů, či tuků. Této potraviny se nemusí obávat ani lidé s celiakií, protože neobsahuje lepek. Má velmi příznivou energetickou hodnotu. Množství kilojoulů spořádaných ve 100g Šmakouna je srovnatelné s dávkou energie přijatou s jedním menším sladkým jablíčkem. Navíc, Shmaky vyniká nízkým glykemickým indexem, proto naše žaludky zasytí na delší dobu, než jiné potraviny.

Šmakoun je k dostání v různých variantách. Můžeme jej zakoupit, v již zmíněných, slisovaných plátcích, které jsou dostání v přírodní nebo uzené příchuti. Plátky naturálního Šmakouna vizuálně i chuťově připomínají kuřecí maso. Dále si můžeme pochutnat na hamburgrech, párcích, či Šmakounovi na gril. Vynikající a lehkou svačinkou či večeří jsou saláty ze šmakouna a zeleniny, které můžeme ochutnat v pěti různých variantách. V neposlední řadě je třeba zmínit i chutné pomazánky, či paštiky ze Šmakouna, které jsou skvělé v kombinaci s celozrnným pečivem a zeleninou.


Do salátů je ideální.Autor: Ženy - E15

Chutné a zdravé recepty ze Šmakouna



Čína ze Šmakouna
Ingredience: 1-2 balení Šmakouna (podle počtu strávníků), olivový olej, zelí, pórek, mrkev, paprika, žampiony, směs koření (klasickou čínskou směs, popřípadě koření dle chuti), sójová omáčka

Postup: Šmakouna nakrájíme na nudličky a naložíme do směsi z olivového oleje a koření. Necháme minimálně 30 minut marinovat (ideálně několik hodin). Na pánvi lehce osmahneme zeleninu – zelí, pórek, mrkev, papriku a žampiony, pak přidáme naloženého Šmakouna a sojovou omáčku, krátce provaříme. Dochutíme čínským kořením, nebo dle vlastní fantazie a podáváme s rýží (vyzkoušet můžete například rýži jasmínovou či „Arborio rice“).


Šmakoun s hlívou ústřičnou
Ingredience: Šmakoun bez příchutě, asi 500 g hlívy ústřičné, listový špenát, bílý jogurt, česnek, olej, sójová omáčka, kopr, pórek nebo jarní cibulka, sůl

Postup: Jogurt smícháme s koprem a lehce osolíme, získáme tím chutný a lehký dresink. Šmakouna nakrájíme na plátečky, osmahneme na oleji, zakápneme sójovou omáčkou, přidáme nakrájenou hlívu a podusíme do změknutí hlívy. Zvlášť na oleji osmahneme listový špenát s nasekaným česnekem. Na talíř dáme houbovou směs, vedle špenát, dresink a posypeme najemno nakrájeným pórkem či jarní cibulkou. Podáváme s bramborami různě upravenými, kromě bramborové kaše.


Šmakoun obalený v sezamu
Ingredience: Šmakoun (můžete výzkoušet i uzeného Šmakouna), vejce, sezam, šunka, sýr, olej na smažení, sůl, pepř

Postup: Šmakouna rozkrojíme nejlépe na tři plátky, pokud si netroufneme, stačí rozkrojit na polovinu. Mezi plátky šmakouna vložíme plátek sýra, popřípadě i plátek šunky. Obalíme ve vajíčku( při redukční dietě obalíme pouze v bílku), následně v sezamových semínkách. Osmažíme na pánvi. Podáváme se zeleninovým salátem nebo bramborem.


Lehký těstovinový salát se šmakounem
Ingredience: 1 Šmakoun, 15 dkg uvařených rýžových těstovin (mohou být i klasické těstoviny), 1 větší rajče, 1 paprika, salátová okurka , bílý jogurt (dle chuti)

Postup: Uvaříme rýžové těstoviny podle návodu, scedíme a propláchneme. Nakrájíme na kostičky rajče, papriku, okurku, Šmakouna, přidáme k těstovinám a promícháme. Podle chuti přidáme bílý jogurt. Podáváme buďto jako lehký oběd samostatně, popřípadě s tmavým pečivem, nebo jako přílohu.

Další databázi téměř 20.000 receptů naleznete na našem webu Recepty. cz.

Autor: Vendula Kochanová

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video