Špenát

Špenát má svůj původ v Íránu a Afgánistánu, kde byl vyšlechtěn z planě rostoucího druhu a do střední Evropy se dostal ve 12. století. Čerstvý špenát se pěstuje k přímé spotřebě na jaře a na podzim, nikoliv v létě, protože to vykvétá a hořkne. Špenát se pěstuje v několika odrůdách, nejoblíbenější je ale zahradnický, který má jemné listy hodící se k jídlu i v syrovém stavu. Častěji je ale využíván mražený špenát, který má i při delším skladování stále velmi vysoký obsah vitaminu C.
Účinky na organismus
- posiluje imunitní systém a mozek
- aktivuje metabolismus sacharidů
- podporuje činnost srdce
- pomáhá při zácpě
- podporuje krvetvorbu
- zpevňuje kosti a zuby
- zlepšuje náladu, zahání únavu, zklidňuje nervovou soustavu
- posiluje pokožku, vlasy a nehty
- odvodňuje tělo
- je nepostradatelný pro látkovou přeměnu
- odstraňuje deficit živin
Tato zelenina je opravdu velkou zásobárnou cenných stopových prvků, vitaminů a minerálních látek. Je bohatý hlavně na vitamin C a A, vitaminy skupiny B, biotin, niacin, draslík, železo, hořčík a vlákninu. Má ovšem také vysoký podíl kyseliny šťavelové, která brání resorpci vápníků ve střevech a díky nadměrnému hnojení chemickými prostředky také může obsahovat množství dusičnanů. Navíc velký obsah biolátek způsobí, že tělo bojuje o to, kterou má vstřebat, a proto sliznice někdy resorbuje jen jednu nebo dvě. To jsou důvody, proč je lépe konzumovat špenát v menších dávkách a nejlépe s olejem, který zpomalí trávení a umožní lepší vstřebávání účinných látek.