Svatojánský chleba – voňavá vánoční exotika | E15.cz

Svatojánský chleba – voňavá vánoční exotika

Irena Forejtová

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Až půjdete nakupovat ovoce na vánoční stůl, možná si všimnete dlouhých černých lusek, které jsou mnohem zdravější než čokoládové pamlsky. Plody mají typickou vůni a nezaměnitelnou chuť, ale jak je využít, a že jsou vhodné pro alergiky a děti, se většinou v prodejně nedozvíte.

Na vánoční stůl se k nám tmavohnědé tuhé lusky obsahující tvrdá hladká semena dováží z plantáží Středozemí, především Španělska, Řecka a Turecka, ale málokdo ví, že strom vydá první úrodu teprve až po dlouhých sedmdesáti letech.

Sladidlo a diamanty

Jak spolu může souviset chuť a drahé kamení? Lidový název svatojánský chléb vznikl podle božské many - šťávy z čerstvých plodů, která podle Bible zachránila Jana Křtitele v poušti od smrti hladem.

Jinak se strom podle botaniků jmenuje méně poeticky, rohovník a na trhu je znám i pod názvem karob. Karob je vlastně rozemletá dřeň sušených lusků, ale pojmenování vzniklo z arabštiny charrub podle hmotnosti semen, která je téměř vždy stejná, kolem 0,195 gramu. Tak vznikla starověká jednotka pro vážení zlata, stříbra a drahých kamenů – karát.

Je to čokoláda a není to čokoláda

Lusky svatojánského chleba jsou v současnosti spíše dekorací ovocné vánoční mísy než pamlskem, i když v dobách našich prababiček bývaly leckdy jedinou sladkostí, kterou našly na ošatce mezi sušeným ovocem, ořechy a jablíčky.

K nám se dovážejí lusky svatojánského chleba již usušené, neboť rychle plesniví, proto si je při nákupu dobře prohlédněte. Mají nasládlou chuť, jejich dřeň obsahuje až 26% sacharózy, 13% fruktózy, 4,5% proteinů a 1,5% tuku.

Z hlediska zdravé výživy je svatojánský chléb ceněný především pro obsah vitaminů skupiny B, minerálních látek (draslík, hořčík, vápník) a stopových prvků (železo, mangan, chrom, nikl, měď). Je bohatým zdrojem vlákniny, pektinu a ligninu, který pomáhá při trávení a vylučování.

lusky Svatojánského chlebaAutor: Ženy - E15

Větší uplatnění v kuchyni si získal prášek svatojánského chleba – karob, který na rozdíl od kakaa neobsahuje teobromin a proto je vhodný zejména pro lidi alergické na složky čokolády, pro nemocné trpící celiakií nebo autismem.

Karobová semena obsahují hlavně bílkoviny a tuky (kyselina olejová, linoleová, palmitová) a polyfenoly. Karob obsahuje až 46% glukózy a fruktózy, ale má o třetinu méně kalorií a sedmnáctkrát méně tuku v porovnání s čokoládou. Používá se k obarvení a k aromatizaci pokrmů, míchá se s medem, přidává do čokolád, pečiva, koktejlů, omáček pro grilovaná masa, k pečeným fazolím.

Kakao lze při přípravě čokolády snadno nahradit karobem v poměru jedna ku jedné. Chutí se od sebe vůbec neliší a dokonce v pečivu nebo cukroví není záměna vůbec poznat. Dokonce i karobová čokoláda, sušenky, tyčinky a pomazánky nejsou od pravých čokoládových k rozeznání, ale jsou zdravější a lépe stravitelné, neboť karob má protiprůjmové účinky, příznivý vliv na trávení a vylučování a na snižování hladiny cholesterolu v krvi.

Můžete jej využít jako zdravější náhražku kakaa.Autor: Ženy - E15

Ostatně, karobová mouka je jednou z ingrediencí kojenecké výživy pro děti s alergií na kravské mléko, sóju či lepek. Mouka i různé produkty z karobu jsou k dostání v prodejnách zdravé výživy, takže si letos můžete dopřát „čokoládové“ mlsání bez výčitek svědomí. Třeba vyměňte tučné linecké za nepečené pralinky se sušeným ovocem a karobovým kakaem.

Autor: Irena Forejtová

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video