Tajemství zázračného vitaminu B17 | E15.cz

Tajemství zázračného vitaminu B17

Ženy.cz

Vitamin B17 je lékem na rakovinu. Alespoň to tvrdí odvážný dokumentarista Edward Griffin. Na čem zakládá svá tvrzení a je vůbec možné, aby byl jeden jediný vitamin tolik zázračný?

Proti rakovině meruňkami

Vitamin B17, nazývaný také laetril nebo amygdalin, byl objeven již v roce 1950 americkým chemikem Ernestem Krebsem. Onkology po celém světě ale začal zajímat až nedávno. K diskuzi přispěla i publikace dokumentaristy Edwarda Griffina Svět bez rakoviny – tajemství vitamínu B17 a jeho odvážná tvrzení. Griffin tvrdí, že laetril, bohatě obsažený v jádrech meruněk, je cestou ke snížení počtu nádorových onemocnění a tím úbytku úmrtí v důsledku rakoviny.

Národy bez rakoviny

Svá tvrzení dokládá dlouhodobým mapováním národů, které žijí nejen v souladu s přírodou, ale také hojně konzumují meruňky, především jejich jádra a olej z nich vylisovaný. Jím sledované národy, jako asijští Hunzové, se dožívají velmi vysokého věku a celkově se těší dobrému zdraví. Podstatnou část jejich jídelníčku totiž tvoří meruňková jádra, která obsahují cenný vitamin B17. Hunzové konzumují až dvěstěnásobek obvyklého příjmu tohoto vitaminu v industrializovaných společnostech. Proto se mezi nimi nevyskytují nádorová onemocnění, obyvatelé jsou vitální a vypadají mladší, než ve skutečnosti jsou. Účinky se připisují právě vitaminu B17.

Přírodní zdroj vitaminu B17

Pro vitamin B17 nemusíte ani za dlouhověkými národy, ani na trh s meruňkami. V lékárně je k dostání 100% přírodní doplněk stravy, který nabízí sílu této prospěšné látky, získané přímo z prášku meruňkových jader, v podobě želatinových kapslí. Kromě přirozeného zdroje vitaminu B17 – meruňkových jader a meruňkového oleje, obsahuje také houby hlívu ústřičnou a reishi a plody rakytníku řešetlákového, které pomáhají zvyšovat přirozenou imunitu a obranyschopnost organizmu. Hlíva ústřičná příznivě ovlivňuje hladinu cukru a tuku v krvi a hladinu krevního tlaku. Rakytník blahodárně působí na pružnost a průchodnost cév a srážlivost krve.

B17 je obsažen v jádrech meruněkB17 je obsažen v jádrech meruněkAutor:

3 otázky pro odborníka:

Na nejčastější otázky týkající se civilizačních onemocnění odpovídá MUDr. Karel Erben vedoucí poradny pro civilizační choroby ve FN Královské Vinohrady:

Mezi civilizační choroby (CCH) počítáme všechna onemocnění, u nichž došlo v posledních šedesáti letech významnému nárůstu četnosti jejich výskytu. Největší ohrožení znamenají KVO (nemoci srdce a cév) a nádorová onemocnění. Velké utrpení přinášejí revmatická onemocnění všech typů, deprese a syndrom chronické únavy, nebo zánětlivá onemocnění střev (Crohnova choroba). Velmi závažná onemocnění jsou Alzheimerova choroba a roztroušená skleróza.

Mezi CCH patří i všechny typy poruch imunity, riziková těhotenství a vrozená onemocnění metabolismu, nebo imunity u dětí. Společnou příčinou všech CCH je jeden typ poruchy v buněčné biochemii, která se projevuje zvyšováním hladiny toxického homocysteinu v krvi.

2. Jaký vliv na prevenci mají například potravinové doplňky?

Praxe prevence a kauzálního léčení (léčení příčiny namísto obvyklého potlačování příznaků nemoci) CCH vede k rozdělení potravinových doplňků do tří skupin. Tu první tvoří vitamíny, jejichž přítomnost v buňkách podmiňuje bezchybnou metabolizaci homocysteinu bez jeho hromadění v krvi. Sem patří kyselina listová, B6 a B12.

Do druhé skupiny je třeba počítat všechny ostatní známé vitamíny a minerály, protože i na ně se vztahuje informace o 80% snížení jejich obsahu ve stravě. Nezapomínat na ně nabádá nová definice CCH – „onemocnění z nedostatku“. Rozumí se, že z nedostatku životně důležitých mikronutrientů.

Třetí skupinu představují potravinové doplňky přírodního původu, které nelze syntetizovat, protože by ztratily velkou část své účinnosti. Přes všechny snahy výrobců léků popírat jejich význam, jim nelze upřít léčebné účinky při odstraňování škod, které v organismu způsobila toxicita zvýšeného homocysteinu. Tyto potravinové doplňky se většinou nehodí k rychlému zvládání akutních zdravotních poruch, ale naopak jsou nenahraditelné pří léčení příčin chronických onemocnění. Právě tak jsou účinné v prevenci všech CCH, zejména ve spojení s udržováním nízké hladiny homocysteinu.

3. Proč je vitamin B17 vhodný právě pro pacienty s onkologickou léčbou?

Na vitamin B 17 lze pohlížet jako na zajímavou a přitom velice účinnou hříčku přírody. Člověk by nikdy nedokázal nakombinovat rozdílné enzymatické vybavení do zdravých buněk a do buněk nádorů tak, aby bylo možné následující: Účinná látka z B 17 amygdalin, se skrytým silným toxickým potenciálem, vpravená do krevního oběhu, se pouze v nádorových buňkách může přeměnit v aktivní vysoce toxickou látku, která nádorovou buňku, ve které vznikla, zabíjí.

K této reakci ve zdravých buňkách nemůže dojít, protože její enzymy jsou uzpůsobené k tomu, aby v případě, že by toxická látka z odumírajících nádorových buněk pronikla ke zdravým buňkám, naopak proběhla její biochemická přeměna v původní netoxickou látku.

I na B 17 se potvrzuje, že přírodní produkty jsou účinnější, než látky cíleně vyráběné pro léčebné účely člověkem. Ze statistických srovnání vyplývá, že účinnost B 17 při léčení onkologických onemocnění s metastázami dosahuje k 15 % zatímco dlouhodobá účinnost chemoterapie je těsně pod 1 %.

Toto léčení nemá vedlejší účinky, proto je možné ho uplatnit u pacientů, kde po chemoterapii, nebo radioterapii došlo k útlumu krvetvorby, případně k poškození jater, nebo imunitního systému. K poškození orgánů a tkání nedochází ani při vysokých léčebných dávkách v rozmezí 3 – 12 g nitrožilně podaného amygdalinu.

Autor: Ženy.cz
 

Články odjinud

Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!