Terapie pro odpůrce zeleniny | e15.cz

Terapie pro odpůrce zeleniny

Ilona Laužanská (Dieta)

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Máte ve svém okolí nepřátele zeleniny, kteří otáčejí oči v sloup, jakmile ucítí vůni špenátu nebo kapusty? Máme pro vás několik triků, jak je nenápadně přimět k tomu, aby změnili názor.

Bez pěti až deseti porcí zeleniny denně byste jen těžko nakrmili svůj organismus potřebnou dávkou vitaminů, minerálů a vlákniny. Denně byste si měli dopřát čtyři a půl hrnku rajčat, okurek, salátu a dalších druhů zeleniny. Toto množství stačí k mírnému snížení krevního tlaku, prevenci proti srdečním onemocněním, rakovině a trávicím problémům.

Doporučení odborníků na výživu nezanedbávat rostlinnou složku potravy zná dnes každé malé dítě, jenže od myšlenky k činu bývá někdy proklatě daleko. Co dělat v případě, že si někteří členové vaší rodiny vypěstovali ve školní jídelně pro vše, co spadá do kolonky „zelenina“, neskonalý odpor? Jak řešit situaci, kdy chcete vařit zdravě, ale lidé ve vašem okolí se sveřepě dožadují svojí „flákoty masa“?

Autor: Ženy - E15

1. Přejmenujte brokolici a špenát

Pro děti: Nedávná vědecká studie prokázala, že se děti nechají do značné míry ovlivnit názvem jídla. Ve dnech, kdy jim byla mrkev podávaná pod názvem „mrkvička pro laserový zrak“, této zeleniny spořádaly o celých 50 % víc než jindy. Tuto strategii můžete využít i doma, jakmile podpoříte fantazii svých potomků, zvýšíte tím i jejich apetit. Brokolici můžete překřtít na „dinosauří brokolicové stromečky“ a neprávem zavrhované špenátové pyré na „tajemství síly Pepka námořníka“. Pobavení caparti si budou tento zážitek dlouho pamatovat a brzy se začnou dožadovat nové porce zábavného jídla, které díky lákavému označení stouplo v jejich očích o několik příček výš. Jste-li kreativní, vyrobte si kreslené samolepky na skleničky a přihrádky ve spíži s vašimi vlastními názvy pro zeleninu.

Pro dospělé: Pro ostatní strávníky platí v menší míře totéž. Když v jedné restauraci v rámci pokusu přejmenovali rybí filé v jídelním lístku na „šťavnatý italský filet z mořské ryby“, prodej tohoto pokrmu se okamžitě zvedl o 28 %. Aplikujte podobně lákavé názvy i na zeleninu. Jakmile nazvete oblohu „fitness vitaminovou bombou“, zvýšíte tím šanci, že ji vaši strávníci s chutí slupnou. Když připravíte zeleninový pokrm podle zahraničního receptu, patřičně tento fakt „prodejte“ a zdůrazněte, že se jedná o „italský grilovaný lilek“ či „francouzské ratatouille“. Zeleninový recept se středomořskou tradicí se rázem stane něčím exkluzivním, a tudíž i žádaným.

2. Zamilujte se do lokálních produktů

Pro děti: V americkém státě Missouri nedávno proběhla studie, která zkoumala stravovací návyky 1600 rodičů předškolních dětí. Ze získaných informací vyplývá, že rodiny, které si samy pěstují zeleninu a ovoce, je pak konzumují v mnohem vyšší míře. Farmářské ratolesti mají k těmto potravinám velmi pozitivní vztah a často si dopřávají minimálně pět vitaminových porcí denně. Pokud nemáte zahrádku, zkuste si doma vypěstovat alespoň minirajčátka v květináči. Když děti uvidí celý proces růstu rostliny, vzbudí to jejich zájem a posílí to jejich pozitivní vztah k jejím plodům.

Pro dospělé: Nemusíte dávat výpověď v práci a zakládat si vlastní farmu. Začněte nakupovat zeleninu, která byla vypěstovaná co nejblíže od vašeho bydliště. Je chutnější a čerstvější, protože neutrpí dlouhým skladováním a převážením, a tím pádem samozřejmě i ekologičtější. Že je nákup lokálních surovin poslední dobou v kurzu, dokazuje i nedávný americký průzkum, v němž 54 % respondentů uvedlo, že dává většinou přednost produktům z nejbližšího okolí, 38 % odpovědělo, že si je dopřejí alespoň někdy, a jen 8 % dotázaných nebralo toto hledisko v potaz. Když si zajedete k nejbližšímu pěstiteli či na trh anebo farmářské tržiště, nakupování okurek, zelí a salátu se stane zajímavým procesem, během kterého se vám začnou sbíhat sliny na zdravé zeleninové lahůdky. Před podáváním jídla zdůrazněte, že jste vybrala kvalitní suroviny z nedalekého okolí, vaše rodina a přátelé to ocení.

Tip: Bystrcké farmářské trhy v Brně se konají 1-2x měsíčně v neděli, na Kubánské náměstí v Praze si můžete zajít koupit produkty přímo od výrobců každé úterý, čtvrtek a sobotu

3. Hrajte si se zeleninou na schovávanou

Pro děti: Když všechny předchozí taktiky selžou, neoblíbenou zeleninu do pokrmů prostě schovejte. Že tato taktika může být vysoce úspěšná, dokazuje nedávný pokus, který dietologové provedli s jednašedesáti předškolními dětmi. Naservírovali jim dvě varianty těstovinového jídla. V jedné variantě přidali do omáčky mixovaný květák či brokolici, čímž zvýšili obsah vitaminů a snížili kalorickou hodnotu jídla o 25 %. Žádný z dětských strávníků rozdíl nezaznamenal a všichni slupli zdravější pokrm se stejným nadšením jako méně zdravou variantu bez zeleniny.

Pro dospělé: Do polévek rozmixujte chřest, loupaná rajčata, květák, pórek či dokonce zelí. Získáte tak hustou krémovitou konzistenci i bez přidání mouky, a ani zapřísáhlý odpůrce zdravého stravování nezaregistruje, kolik zeleniny právě spořádal. Masožravce chytíte na vějičku, když jim do jejich oblíbených masitých lahůdek přidáte co nejvíce zeleniny. Guláš se spoustou čerstvé papriky či kuřecí špízy s cuketou a rajčátky určitě nenechají nikoho chladným. Zelenina se dá skrýt i do moučníků, vyzkoušejte bramborovou bábovku, cuketový koláč či mrkvový dort.

4 další tipy, jak si najít cestu k zelenině



1. Rozvařená zelenina nikoho nenadchne, snažte se ji upravovat v páře tak, aby byla „al dente“. Tento pojem budete patrně znát zejména ve spojení s těstovinami. Znamená to, že by hotový pokrm měl být uvnitř trochu tvrdý a při skousnutí byste měli cítit lehce rezistentní jádro a ne jen měkkou kašovitou hmotu.

2. Sezonní zelenina je chuťově mnohem intenzivnější, snažte se tedy svůj jídelníček přizpůsobovat ročnímu období. Na jaře nejlépe chutnají ředkvičky, hrášek, polníček, špenát či chřest. V létě seženete zase vynikající okurky, papriky, cukety a rajčata.

3. Věty tipu „až spapáš kapustu, dostaneš čokoládu“, se vám mohou v budoucnu vymstít. Děti si totiž potraviny, s jejichž konzumací je spojená odměna, automaticky hodí do kolonky „neatraktivní jídla“. Proto se zásadně vyhýbejte slibování odměn za konzumaci zeleninových jídel.

4. Nezavrhujte definitivně žádnou zeleninu, kterou jste nevyzkoušeli v různých úpravách, její chuť se totiž může výrazně lišit. Když vám nechutná smažený lilek, možná vás nadchne grilovaný. Kukuřice z plechovky bývá mnohem sladší než zamražená a chuť dušené baby karotky má málo společného s čerstvou mrkví.

Autor: Ilona Laužanská (Dieta)

Autor: Ilona Laužanská (Dieta)

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video