TOFU pro začátečníky
Pokud se vhodně upraví, je velmi chutné a rozhodně z něj není nutno mít strach.
Název je sice japonského původu, ale samo tofu pochází z Číny, kde se začalo vyrábět srážením sojového mléka už před čtyřmi tísíci let. Postupem času se rozšířilo do Japonska, Koreje, Vietnamu a Thajska, kde tvoří pevnou součást národní kuchyně. V současné době je populární už i v Evropě.
Bez problémů ho seženete v chladících pultech v obchodech se zdravou výživou a i v některých supermarketech a hyperkmarketech. K dostání je v několika variantách - zcela neochucené, jež lze zpracovávat naslano i nasladko, dále tofu solené mořskou solí, uzené tofu a tofu ochucené - např. česnekem, bylinkami, mořskými řasami. Tofu je baleno v nálevu, který před jakoukoli úpravou vždy vylijte.
Tofu není určeno k přímé spotřebě a jeho kouzlo spočívá v tom, že dobře přejímá chuť jídla, do nějž je přidáme, z čehož vyplývá, že jeho použití je opravdu univerzální.
Nezanedbatelný je význam tofu při různých dietách. 100g tofu obsahuje 471 kJ / 112 kcal (eidam s 30% tuku obsahuje energie třikrát více) a přitom 15,5 g bílkovin! Bílkoviny v tofu jsou snadno stravitelné a tofu navíc neobsahuje laktózu, tudíž je šetrné vůči trávení a celému organismu.
Pokud trpíte častým pálením žáhy, určitě byste tofu měli do svého jídelníčku zařadit. Navíc obsahuje pouze 2,4 g tuku a žádný cholesterol. Je poměrně bohaté na vitamíny řady B a železo a díky metodě výrobě také na vápník a hořčík. V nedávných výzkumech bylo dokázáno, že je i účinnou prevencí rakoviny a osteoporózy.
Použití tofu je opravdu všestranné. Př přípravě šopského salátu jím můžete nahradit půlku balkánského sýra. Může zastoupit i mozzarellu v salátu caprese, neboť přejme chuť balzamikového octa, olivového oleje a čerstvé bazalky. Tofu se uplatní v polévkách, lze je grilovat, smažit, můžete z něj vyrobit chutné dezerty, majonézy, krémy a omáčky. Přidat je lze i do pizzy nebo těstovin.
Pro inspiraci nabízíme čtyři recepty:
Čínské tofu
Ingredience
sójová omáčka dle chuti (tj. třeba i houbová nebo česneková), kus zázvoru, tři stroužky česneku, lžíce klíčků (mungo, alfalfa), kvalitní rostlinný olej, 250 g tofu natural, pórek, 5 žampionů, lžíce škrobové moučky.
Postup
Tofu nakrájíme na kostičky a v chladu ho necháme hodinu marinovat v nálevu ze sójové omáčky, lisovaného česneku, strouhaného zázvoru a oleje. Poté na oleji osmahneme pórek nakrájený na kolečka, žampióny nakrájené na plátky a klíčky, přidáme tofu, podlijeme vodou rozmíchanou se škrobovou moučkou a povaříme.
Lze přidat koření dle chuti (pepř, směs na čínu, kari, koriandr atd.).
Pomazánka z tofu s čerstvými bylinkami a ořechy
Ingredience
250 g uzeného tofu, cibule, olej, sůl, 3 lžíce vody, mleté ořechy, česnek, bylinky dle chuti (petržel, pažitka, bazalka, kerblík, koriandr)
Postup
Cibuli nakrájíme a zpěníme na oleji. Uzené tofu nakrájíme na kostičky a orestujeme na cibulce. Přidáme česnek, osolíme a zalijeme vodou. Chvíli povaříme, poté v hrnci rozmixujeme a dochutíme mletými ořechy a čerstvými bylinkami. Necháme vychladnout a pomazánka je hotová.
Ovocný krém z tofu
Ingredience
250 g tofu natural, čerstvé ovoce dle chuti a možností (např. banán, jablko, broskev, jahody), vanilkový cukr, med nebo třtinový cukr dle chuti, 1 dl mléka
Postup
Tofu rozmixujeme s mlékem, přidáme nakrájené ovoce a vše rozmixujeme dohladka. Osladíme, přidáme vanilkový cukr. Necháme vychladit.
Pečené tofu po italsku
Ingredience
250 g tofu natural
marináda: česnek, oregano, petržel, bazalka, červené víno nebo červený vinný ocet ředěný vodou
Postup
Nakrájíme tofu na plátky a na hodinu necháme marinovat v nálevu z ostatních surovin. Plátky občas obracíme, aby absorobovaly nálev ze všech stran. Pečeme v troubě na 200°C, až je tofu hnědé a pevné. Podáváme buď místo masa s běžnou přílohou nebo rozkrájíme pečené tofu do míchaného salátu.
Nechte si chutnat a najděte odvahu na tofu častěji.
Autor: Denisa Streublová
2. června 2009