TOFU pro začátečníky | E15.cz

TOFU pro začátečníky

Denisa Streublová

Možná si pamatujete, když tofu dorazilo začátkem 90. let do školních jídelen. Bílé kousky prapodivné konzistence se objevovaly ve všelijakých omáčkách a nikdo neměl odvahu je jíst. Přitom je ale tofu plnohodnotná náhrada sýru nebo tvarohu.

Pokud se vhodně upraví, je velmi chutné a rozhodně z něj není nutno mít strach. 

Název je sice japonského původu, ale samo tofu pochází z Číny, kde se začalo vyrábět srážením sojového mléka už před čtyřmi tísíci let. Postupem času se rozšířilo do Japonska, Koreje, Vietnamu a Thajska, kde tvoří pevnou součást národní kuchyně. V současné době je populární už i v Evropě.

Bez problémů ho seženete v chladících pultech v obchodech se zdravou výživou a i v některých supermarketech a hyperkmarketech. K dostání je v několika variantách - zcela neochucené, jež lze zpracovávat naslano i nasladko, dále tofu solené mořskou solí, uzené tofu a tofu ochucené - např. česnekem, bylinkami, mořskými řasami. Tofu je baleno v nálevu, který před jakoukoli úpravou vždy vylijte.  

Autor: Ženy - E15


Tofu není určeno k přímé spotřebě a jeho kouzlo spočívá v tom, že dobře přejímá chuť jídla, do nějž je přidáme, z čehož vyplývá, že jeho použití je opravdu univerzální.

Nezanedbatelný je význam tofu při různých dietách. 100g tofu obsahuje 471 kJ / 112 kcal (eidam s 30% tuku obsahuje energie třikrát více) a  přitom 15,5 g bílkovin! Bílkoviny v tofu jsou snadno stravitelné a tofu navíc neobsahuje laktózu, tudíž je šetrné vůči trávení a celému organismu.

Pokud trpíte častým pálením žáhy, určitě byste tofu měli do svého jídelníčku zařadit. Navíc obsahuje pouze 2,4 g tuku a žádný cholesterol. Je poměrně bohaté na vitamíny řady B a železo a díky metodě výrobě také na vápník a hořčík. V nedávných výzkumech bylo dokázáno, že je i účinnou prevencí rakoviny a osteoporózy.

Autor: Ženy - E15



Použití tofu je opravdu všestranné. Př přípravě šopského salátu jím můžete nahradit půlku balkánského sýra. Může zastoupit i mozzarellu v salátu caprese, neboť přejme chuť balzamikového octa, olivového oleje a čerstvé bazalky. Tofu se uplatní v polévkách, lze je grilovat, smažit, můžete z něj vyrobit chutné dezerty, majonézy, krémy a omáčky. Přidat je lze i do pizzy nebo těstovin.

Pro inspiraci nabízíme čtyři recepty:

Čínské tofu


Ingredience
sójová omáčka dle chuti (tj. třeba i houbová nebo česneková), kus zázvoru,  tři stroužky česneku, lžíce klíčků (mungo, alfalfa), kvalitní rostlinný olej, 250 g tofu natural, pórek, 5 žampionů, lžíce škrobové moučky. 

Postup
Tofu nakrájíme na kostičky a v chladu ho necháme hodinu marinovat v nálevu ze sójové omáčky, lisovaného česneku, strouhaného zázvoru a oleje. Poté na oleji osmahneme pórek nakrájený na kolečka, žampióny nakrájené na plátky a klíčky, přidáme tofu, podlijeme vodou rozmíchanou se škrobovou moučkou a povaříme.
Lze přidat koření dle chuti (pepř, směs na čínu, kari, koriandr atd.).


Pomazánka z tofu s čerstvými bylinkami a ořechy


Ingredience
250 g uzeného tofu, cibule, olej, sůl, 3 lžíce vody, mleté ořechy, česnek, bylinky dle chuti (petržel, pažitka, bazalka, kerblík, koriandr)

Postup
Cibuli nakrájíme a zpěníme na oleji. Uzené tofu nakrájíme na kostičky a orestujeme na cibulce. Přidáme česnek, osolíme  a zalijeme vodou. Chvíli povaříme, poté v hrnci rozmixujeme a dochutíme mletými ořechy a čerstvými bylinkami. Necháme vychladnout a pomazánka je hotová.

Autor: Ženy - E15



Ovocný krém z tofu


Ingredience 
250 g tofu natural, čerstvé ovoce dle chuti a možností (např. banán, jablko, broskev, jahody), vanilkový cukr, med nebo třtinový cukr dle chuti, 1 dl mléka

Postup
Tofu rozmixujeme s mlékem, přidáme nakrájené ovoce a vše rozmixujeme dohladka. Osladíme, přidáme vanilkový cukr. Necháme vychladit.


Pečené tofu po italsku


Ingredience
250 g tofu natural
marináda: česnek, oregano, petržel, bazalka, červené víno nebo červený vinný ocet ředěný vodou

Postup
Nakrájíme tofu na plátky a na hodinu necháme marinovat v nálevu z ostatních surovin. Plátky občas obracíme, aby absorobovaly nálev ze všech stran. Pečeme v troubě na 200°C, až je tofu hnědé a pevné. Podáváme buď místo masa s běžnou přílohou nebo rozkrájíme pečené tofu do míchaného salátu.

Nechte si chutnat a najděte odvahu na tofu častěji.

Autor: Denisa Streublová
2. června 2009

Autor: Denisa Streublová
 

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video

Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!