Tradiční česká jídla netradičně: Bábovka
Bábovka je typické pečivo nejen v Česku, ale také v Polsku, Rakousku a jižních částech Německa (zde známo jako Gugelhupf a obdobně). Formou a složením se bábovce podobá i italský Panettone a francouzská Baba au rhum. Tradiční českou bábovku máme nejradši dvoubarevnou – se světlou a tmavou kakaovou částí. Do těsta před pečením také přidáváme rádi rozinky, kandované ovoce, kokos či kousky čokolády.
Tipy a triky:
- Šlehání sněhu – dobře vyšlehaný sníh poznáme podle toho, že sníh z mísy nevypadne, když mísu se sněhem překlopíme dnem vzhůru. Sníh do těsta vmícháme velmi opatrně, lehce a krátce. Jinak se nám může stáže, že sníh „spadne“ a těsto nebude kypré a nadýchané.
- Aby byla čokoládová poleva lesklá, přidejte do rozpuštěné čokolády trochu oleje.
Banánová bábovka s rumem
Suroviny:
500 g hrubé mouky
100 g másla
3 vejce
250 g cukru
2 banány Chiquita
1 prášek do pečiva
8 lžic smetany ke šlehání
tuk a strouhanka na vymazání a vysypání formy
rum a čokoládová poleva
Příprava:
V menší misce utřeme máslo s cukrem žloutky do pěny. Z vaječných bílků se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh. V míse smícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme smetanu a utřené máslo s cukrem a žloutky a na kostičky nakrájené banány. Do takto připraveného těsta zlehka zapracujeme sníh z bílků.
Bábovkou formu vymastíme tukem a vysypeme strouhankou. Vlijeme do ní těsto a v předehřáté troubě jej pečeme cca 35 minut.
Bábovku po upečení vyklopíme z formy a necháme chvíli zchladnout. Bábovku propícháme špejlí a přes vzniklé otvory nalijeme do bábovky rum – množství záleží na každém, podle toho, jak chce mít bábovku opilou. Na závěr rozpustíme čokoládovou polevu, bábovku jí polijeme a necháme zaschnout.
9. listopadu 2009
Zdroj: Chiquita