Tradiční česká jídla netradičně: Štrúdl | e15.cz

Tradiční česká jídla netradičně: Štrúdl

Redakce

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Štrúdl patří mezi tradiční pokrmy, které se objevovaly na vánočním stole, svou oblibu má ale v našich domácnostech celoročně. Vyzkoušejte třeba náš dnešní recept na klasický štrůdl, ozvláštněný brusinkami.

Suroviny:


těsto na štrúdl:
200 g hladké mouky
2 lžíce slunečnicového oleje
1 žloutek
(nebo 1 balení chlazeného těsta na štrúdl)

náplň:
150 g sušených brusinek
100 ml brusinkového nektaru
150 g cukru
2 lžíce citrónové šťávy
1 zarovnaná lžička skořice
800 g červených jablek
100 g másla
100 g mletých vlašských ořechů
100 g vlašských ořechů v celku

Autor: Ženy - E15


Příprava:
1. Sušené brusinky s nektarem přiveďte na mírné teplotě k varu. Pak vařte bez pokličky, dokud se všechna tekutina nevyvaří.

2. Na těsto smíchejte v míse mouku, olej, žloutek a 70 – 80 ml vlažné vody. Důkladně propracovávejte minimálně 5 minut na válu a vytvořte kouli. Těsto musí být sametově hladké. Potřete trochou oleje, zakryjte fólií a nechte dostát na teplém místě minimálně 30 minut, než začnete těsto dále zpracovávat.

3. Vychlazené brusinky smíchejte s cukrem, citrónovou šťávou a skořicí. Jablka oloupejte, rozkrojte na čtvrtky a vykrojte jádřince. Nakrájejte na plátky a smíchejte s brusinkami. Nechte rozpustit máslo v malém kastrolku. Troubu předehřejte na 200 stupňů (horkovzdušnou na 180 stupňů).

4. Na kuchyňském stole rozprostřete velkou utěrku a poprašte ji moukou. Těsto rozválejte válečkem do obdélníku a pak ho vytahejte dotenka do všech stran. Těsto vytahujte pomocí pomoučených hřbetů rukou, kterými zespodu roztahujte těsto směrem ke krajům stolu. Zopakujte na všech stranách, dokud nebude těsto velmi tenké. Silné okraje těsta odkrojte.

5. Těsto potřete máslem a posypte mletými oříšky. Náplň rozložte podélně na jedné třetině těsta. Při rolování těsta si pomáhejte nadzvednutím utěrky, kterou těsto zarolujete směrem od sebe. Přeneste na vymazaný plech spojem dolů, potřete máslem a pečte dozlatova 30 minut. Dvakrát až třikrát při pečení znovu potřete máslem. Štrúdl podávejte posypaný moučkovým cukrem a ozdobený šlehačkou.

Doba přípravy: 45 minut + čas na odstání těsta

Výživové údaje na porci:
Energie: 476 kcal / 1997 kJ
Bílkoviny: 6,8 g
Tuky: 24,1 g
Sacharidy: 53,4 g

Autor: Redakce

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video