Tradiční i netradiční grilování
Grilovací směsi a bylinkové oleje přicházejí ke slovu stejně jako nejrůznější druhy mas, sladkovodní i mořské ryby, zelenina, sýry a ovoce. Letos můžete zkusit grilovat jinak - zdravě – bez glutamátů. Jen z čerstvých surovin a věřte, že vás příprava časově nezatíží.
Do grilování ze všeho nejdříve pronikl chalupářský způsob, kdy už obyčejný špekáček očouzený nad ohněm nebyl dost „nóbl“, pak se ujalo americké barbecue a nakonec čeští gurmáni přišli na chuť i dobrotám z jiných světových kuchyní. Kromě vepřového a klobásek se nejčastěji nad grilem vznáší vůně pečené drůbeže. Máte-li chuť na kuře trochu jinak, vyzkoušejte například japonský způsob.
Kuře Teryiaki
1 kuře, 2 lžíce sójové omáčky, 1/4 šálku bílého vína, lžička cukru, lžička zázvoru, 1 až 2 stroužky drceného česneku, lžíce drobně pokrájené cibule, 2 lžíce oleje, sůl.
Kuře rozporcujeme na malé dílky a vložíme do směsi z uvedených přísad. Ponecháme 1 až 2 hodiny uležet v chladničce. Nesolíme. Pak kousky kuřete grilujeme nebo pečeme, během pečení potíráme zbylou směsí. Podáváme se suchou rýží a zeleninovým salátem. Rýži pokapeme zbylou omáčkovou směsí, kterou povaříme. Kousky kuřete můžeme namáčet do omáčky.
Exotické chutě každý nemusí, proto vám nabízíme dva „domácí“ recepty.
Meč sv. Šebastiána
700 g vepřové kýty, 2 až 3 stroužky česneku, pepř, sůl, 5 lžic oleje, 250 g čabajky, 2 cibule, 100 g slaniny.
Maso nakrájíme na kousky, opepříme, potřeme česnekem utřeným se solí, naskládáme do kameninové nádoby, polijeme olejem a asi šest hodin marinujeme v chladu a občas promícháme. Čabajku krátce povaříme v horké vodě, aby změkla, nakrájíme ji na silnější kolečka stejně jako oloupanou cibuli. Na jehlice napichujeme střídavě maso, čabajku, cibuli a slaninu a grilujeme. Jako příloha je vynikající bramborák nebo čerstvý chléb.
Plněná krůtí stehna
4 krůtí stehna, 150 g mrkve, jablko, cibule, 2 lžíce másla, sůl, pepř, 3 lžíce hořčice, snítka čerstvého rozmarýnu, 2 lžíce jablečného moštu.
Část rozmarýnu nadrobno nasekáme, jablko a mrkev nastrouháme. Cibuli nakrájenou na kostičky necháme na horkém másle zesklovatět. Přidáme jablka, mrkev a dusíme 5 minut.
Okořeníme, přidáme hořčici a nasekaný rozmarýn. Mezitím vykostíme krůtí stehna a každé rozklepeme na plát. Na připravené maso pak navršíme směs jablek a mrkve, srolujeme a sešijeme nití. Zabalíme do alobalu a hodinu necháme propéct. Nakonec fólii odstraníme a ještě půl hodiny grilujeme. Krátce před koncem grilování stehna polijeme jablečným moštem. Budou šťavnatější.
Ovoce a zeleniny není při grilování nikdy dost. Záleží jen na vhodné kombinaci a chuti strávníků. Jinak se fantazii meze nekladou.
Opilé banány
2 lžíce medu, 0,5 dl whisky
Kuřecí maso naložíme asi na dvě hodiny do marinády, kterou si připravíme z oleje, mletého černého pepře, jedné polévkové lžíce kečupu, sojové omáčky a soli. Banány nakrájené na špalíčky rovněž naložíme, ale předtím je urovnáme do ploché misky, v níž rozmícháme whisku s medem. Po uležení obou ingrediencí je střídavě napichujeme na špíz a grilujeme. V případě, že se maso propéká pomalu využijeme zbylou marinádu, kterou špízy potíráme.
Na grilu je také možné připravit dezerty jako třeba jablka se zmrzlinou, pomeranč s hnědým cukrem, nebo oblíbený ananas. Sladkou tečku na závěr přivítají zvlášť děti.
Ananasové plátky s medovou omáčkou
2 kg ananasu, 1 lžíce másla, 50 g medu, 2 lžíce citrónové šťávy
Ananas rozkrájíme na 6 až 8 dílů (podle počtu strávníků a velikosti ananasu), které položíme řeznou plochou na rošt a po každé straně grilujeme. Máslo rozehřejeme, přidáme med a citrónovou šťávu a umícháme hustou omáčku. Před podáváním odřízneme slupku a dílky ananasu polijeme na talířku medovou omáčkou nebo ji servírujeme ve společné misce.
Na grilování je vhodné používat co nejkvalitnější suroviny. Zvlášť červený palmový olej bez cholesterolu se vyznačuje vysokou tepelnou stabilitou a dodá grilovaným potravinám překrásnou zlatavou až načervenalou barvu.
Ve světě grilování je vlastně dovoleno připravovat vše od špízů a steaků z hovězího, kuřecího, krůtího, telecího, drůbežího masa, zvěřiny, ale i ryb a mořských živočichů. Dále lze grilovat i méně obvyklé zeleninové špízy, zeleninové závitky a pokrmy v alobalu,
Med je součástí mnoha grilovacích směsí. Výborně se kombinuje s různým orientálním kořením, např. kari, kardamomem nebo chilli.Na mase med vytvoří tmavou karamelovou kůrku, ovoci dodá specifickou chuť i vůni.
Autor: Irena Forejtová