Trend raw food - Vede cesta ke zdravému životnímu stylu přes syrovou stravu?

Propadli salátům z čerstvé zeleniny a sveřepě ignorují existenci propečených steaků. Jídelníček fanoušů „raw food“ neboli „syrové stravy“ poznáte na první pohled – tabu jsou pro ně veškeré potraviny, které prošly chemickou či tepelnou úpravou, při níž byly vystavené vyšší teplotě než 42 stupňů Celsia.
S trendem raw food má své zkušenosti i řada celebrit – například herečka Demi Moore, zpěvačka Cher nebo herec Jared Leto. Posledně jmenovanému herci se dokonce tímto způsobem podařilo zbavit se 27 kilogramů, které předtím musel nabrat kvůli své roli ve filmu Chapter 27.
Trend syrové stravy se šíří i v českých luzích a hájích – do restaurací zaměřených na raw food kuchyni si můžete zajít i v Praze a v Brně.
ŽIVÁ STRAVA
Raw food neboli živá strava či vitariánství má blízko k veganství, naprostá většina jejích příznivců se totiž vyhýbá potravinám živočišného původu. Pomocí mixování, klíčení a vysušování pod 42 stupňů vykouzlí v kuchyni spoustu lákavých jídel. Kromě ovoce a zeleniny do své stravy zařazují i spoustu ořechů a semen a také naklíčených luštěnin či obilnin (doslova nabité blahodárnými látkami jsou například naklíčené fazole mungo, cizrna, pšenice či vojtěška).
Na jídelníčku raw food restaurací najdete lahůdky, které vypadají jako důvěrně známá jídla, ale jsou připravená jiným způsobem z jiných ingrediencí – například cuketové špagety nebo zeleninové hranolky. Svou lahodnou chutí jsou proslulé i raw dezerty, třeba brownies z nepražených čokoládových bobů.
STŘÍPKY Z HISTORIE
Trend raw food začal propagovat na konci 19. století švýcarský lékař Maximilian Bircher-Benner, který je mimo jiné také vynálezcem müsli. V 80. letech minulého století živou stravu zpopularizovala autorka knih o zdravé výživě Leslie Kenton, která prosazovala 75% podíl raw food v jídelníčku.
Podle zapřisáhlých „rawfoodistů“ patří mezi výhody tohoto způsobu stravování vyšší obsah vitaminů a dalších zdraví prospěšných látek – mimo jiné i rostlinných enzymů, které usnadňují trávení. Raw food by měl přispět i k prevenci vzniku některých chorob. Jedna německá studie potvrdila, že ženy konzumující výrazný podíl syrové stravy trpí nižším rizikem vzniku rakoviny prsu než ostatní.
NA CO SI DÁT POZOR
Někteří výživoví poradci namítají, že při jídelníčku založeném výhradně na raw food mohou tělu chybět určité důležité látky – například vitamin B12 obsažený hlavně v živočišných výrobcích. Částečně lze B12 získat z kvašené zeleniny (pickles, kysané zelí), mořských řas, tempehu, miso pasty, z kvasnic a obilných klíčků), ale stále nejde o spolehlivé zdroje, které pokryjí denní doporučenou dávku. Proto je téměř nutné při veganské nebo vitariánské stravě vitamin B12 doplňovat pomocí potravinových doplňků.
RAW FOOD NA PŮL ÚVAZKU
Příznivci syrové stravy by si také měli hlídat dostatečný přísun vitaminu D (buď se nejmíň na 15 minut denně vystavit slunečním paprskům, nebo si naordinovat doplňky stravy) či vápníku (tady stačí zařadit do jídelníčku dostatek brokolice, kapusty, mandlí a sezamu).
A pokud nekonzumují ryby, pak by měli věnovat pozornost i přísunu omega-3 nenasycených mastných kyselin (len, konopí). Šalamounským řešením pro sympatizanty raw foodu může být i inspirace „živou stravou“ v podobě částečné změny jídelníčku – například zařazení jednoho syrového jídla denně.
Článek vyšel v časopise Dieta