Tykve

Tykve,lidově nazývané dýně, mají různé odrůdy, které se liší tvarem, chutí a barvou. Podle barvy dužiny se dá odhadovat množství karotenu- oranžové zbarvení značí jeho velké množství (skoro jako u mrkve). Původem pochází ze Střední a Jižní Ameriky, dnes jsou příznačné hlavně pro africkou a orientální kuchyni.
Účinky na organismus
- odstraňuje škodliviny ze střeva
- podporuje trávení
- posiluje imunitní systém
- uklidňuje nervy
- podporuje činnost srdce
- snižuje hladinu tuků v krvi
- pomáhá slinivce břišní
- ulevuje při chorobách ledvin
- působí močopudně
- regeneruje tělesné buňky
- pomáhá při ateroskleróze, revmatismu a dně
Tykve obsahují měď, hořčík, železo, draslík a také velké množství vody a vlákniny, čímž příznivě ovlivňují trávení. Také odvodňují organismus, proto pomáhají při obezitě, při nemocích srdce a ledvin, při močových kamenech a revmatismu. Ještě účinnější a do množství účinných látek bohatší než dužnina jsou tykvová semínka. Mohou se pochlubit značným množstvím nenasycených mastných kyselin potřebných pro buněčné stěny, pro kůži, pro činnost žláz a sliznice, regenerují tělesné buňky a pomáhají zdravému růstu těla. Obsahují skoro všechny stopové prvky, vitaminy řady B, vitamin C, draslík, fosfor, hořčík, vápník, železo a zinek. Semínka můžeme chroupat jako pamlsek k televizi, dají se pražit, nebo jimi můžeme dochucovat saláty a mnohé další pokrmy.
Tykve jsou klasická podzimní zelenina, která se ale uskladněná v suchu a chladu dá uschovat až do jara. Dají se z nich připravovat slané i sladké pokrmy, můžeme je dusit, plnit, zavařovat, připravit z nich džemy nebo saláty.